Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V hlavní roli (nejen) pivo! Vychutnejte si božské dorty od Vypečenýho Chomouta

Tipy a názory

16.10.2019

Zuzana Doleželová

Pivo a dorty? Kdybyste si náhodou mysleli, že tohle vážně není kombinace, nad kterou by vaše srdce zaplesalo, byli byste na pořádně velkém omylu. Vypečenej Chomout je toho důkazem. A nejen toho. Tato maličká cukrárna, jež je mladší (a dost vypečenou) sestrou minipivovaru, v sobě ukrývá všechno, co od dortů a dezertů očekáváte - skvělou chuť, kvalitní suroviny, pořádnou porci poctivosti a velkou dávku radosti z pečení...

VYPEČENEJ CHOMOUT

HOSTINEC CHOMOUT S.R.O.
Dalimilova 18/92
E-mail: chci@vypecenejchomout.cz
Tel.: 777 746 872
vypecenejchomout.cz

Vypečenej Chomout funguje od září 2018, ale jak spolumajitelka Michaela Švarcová říká, v Chomoutu už sladké dobroty vyrábí hodně dlouho. "Pekárna a cukrárna vznikla vlastně na základě potřeb našeho hostince a kavárny Jazz Fresh Café v Olomouci. Ukázalo se, že zájem o naše výrobky je velký, a tak se zrodil další podnik do party," usmívá se sympatická Michaela a tvrdí: "Máme rádi všechno - klasiku i neotřelé kombinace, sladké, slané, a pochopitelně pivo. A tak se snažíme při pečení vše propojovat." 

Sladký dort z hořkého piva

Když už je řeč o pivu - bylo by opravdu na pováženou, kdyby Vypečenej Chomout tenhle zlatavý mok při přípravě dortů a dezertů vynechal. "Propojování cukrařiny a našeho piva nás moc baví. Náš nejznámější a nejprodávanější dort je Švarcin. Jedná se o čokoládový dort s krémem ze smetany a z mascarpone. A do těsta se přidává naše černé pivo Švarc," popisuje Míša a vysvětluje: "Švarcin je výborný, vláčný dort, který je tak akorát sladký, takže si jej s chutí objednávají i muži na oslavy narozenin, ale nechybí ani na svatebních tabulích novomanželů." Čokoládový dort s černým pivem je zkrátka natolik atraktivní, že jej ocení nejen ti, kteří moc nejsou na sladké, ale dokonce i ti, kteří nemají rádi pivo. "Švarc se totiž krásně vypeče, ale dort je díky pivu krásně nadýchaný," říká Michaela.

Foto: Vypečenej Chomout

Tam, kde vítězí poctivost a kvalita

Z piva se vyrábí také vynikající cupcaky. A to jak z černého Švarce, tak z UP Ale Blondýny. Ta je součástí dortu, kde hrají prim mleté mandle, špetka skořice i zázvor. "To je především taková naše voňavá podzimní a zimní záležitost..." usmívá se Michaela. 

Ve Vypečeným Chomoutu pracují zásadně jenom s kvalitními surovinami. Vedle piva z vlastního minipivovaru jsou to másla, na rostlinné ztužené tuky tu nenarazíte, i konzervanty jsou tabu. Rovněž mouka, z níž se peče, je pouze ta nejkvalitnější. A například v pistáciové Charlottě si pochutnáte na pistáciích až ze Sicílie. "Naštěstí v dnešní době už u lidí vítězí kvalita. Když už se s dortem nebo dezerty děláme, věnujeme jim čas, energii a úsilí a naši zákazníci za ně naopak dávají peníze, tak to přece musí stát za to!" vysvětluje Michaela Švarcová. Ona sama trávila v pekárně zpočátku hodně času, vymýšlela recepty, uvažovala nad kombinacemi chutí, nad použitím ingrediencí, vše poctivě ochutnávala... "Dnes už vím, že tu mám cukrářky, na které se mohu spolehnout a které mají poctivou cukrařinu v krvi," usmívá se Míša.

Foto: Vypečenej Chomout

Když je práce vaší zábavou...

Recepty se Vypečenýmu Chomoutu hrnou odevšud. "Nápady vzejdou z mé hlavy, dostáváme tipy od přátel, od zákazníků... Je to různé. Ale nesmírně si to užíváme. Každopádně teď už můžu říct, že my nechodíme do práce, my se chodíme bavit. Práce je pro nás zábava," vysvětluje Michaela Švarcová. Nutno podotknout, že nadšení jí svítí v očích. ;)

Vypečenej Chomout obstarává sladké pohoštění pro restauraci a pivovar Chomout, pro Jazz Fresh Café, pro Letní kino Olomouc a pak pochopitelně pro svatby, narozeninové oslavy, rauty a podobně. "Nejoblíbenější jsou narozeninové a svatební dorty, kompletně zajišťujeme sladký catering, pečeme minidezerty. Ty nás hodně baví, při nich totiž člověk dokáže uplatnit jakési výtvarno a estetično, které má v sobě," říká Michaela.

Tady to všechno vzniká. Nedovedete si představit tu úžasnou vůni, která malinkou pekárničkou prostupuje skrz naskrz! Nutno dodat, že ruku v ruce s dobrou náladou. Zkrátka je vidět, že tady vznikají dorty s láskou...

Foto: Jan Procházka

Právě spojení piva a sladkého je pro zákazníky velmi lákavé. "Oni nás většinou znají, tak ví, co od nás mohou očekávat, a přesně za tím jdou. Stane se, že mají i specifické požadavky, které jim ale rádi plníme, a tím se vždy něčemu novému přiučíme," uvádí Michaela.

A Vypečenej Chomout myslí i na ty, kteří mají bezlepkovou dietu. "Pečeme i bezlepkové dorty a v současné době i velmi populární low carb dezerty. Ty sladíme sladidlem vyrobeným z mízy břízy," říká Míša.

O jejich dorty i dezerty je opravdu velký zájem. Vždy je dobré s objednávkou nevyčkávat na poslední chvíli. "Snažíme se každému vyjít vstříc, protože si vážíme toho, že si zákazník vybral právě nás. Pokud to jen trochu jde, zařazujeme do našeho pekařského plánu každý požadavek," vysvětluje.

Foto: Vypečenej Chomout

A co preferuje sama Michaela Švarcová? "Dávám přednost míň sladkým dortům. Miluju náš dort Gin tonik. To je koláč se žloutkovou náplní s ginem, do těsta se přidává tonik. Voní po citronech a limetkách... Dá se dobře párovat jak s ginem, tak s tonikem. No, prostě zase v tom hraje roli alkohol," směje se.

Tahle pekárna a cukrárna je vážně "vypečenej" podnik... Na jejich dorty a zákusky vzniká závislost. Pod to se podepíšeme komukoliv a kdykoliv! Zkuste to a přesvědčte se sami...

Foto: Vypečenej Chomout