Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přestaňte se bát cestování s dětmi: s těmito vychytávkami se jízda autem stane zábavou

Tipy a názory

15.5.2018

Autor: Barbora Sísová

Léto se blíží a spolu s ním i období cestování. Vzhledem k tomu, že se stále ještě nedokážeme teleportovat (což by jistě mnozí rodiče ocenili), většinu z nás čeká ať už kratší, nebo delší cesta autem do vysněné destinace. Máte z toho už teď noční můry? Nebojte se, našli jsme pro vás spoustu zajímavých vychytávek, díky kterým se pro vás cestování s dětmi stane mnohem pohodlnější a pro děti snad alespoň na chvíli zábavou.

Ilustrační foto Ilustrační foto Foto: Depositphotos.com

Zabalte děti zábavnou formou

Ať už vyrážíte s dítětem na krátký výlet k babičce, nebo na delší dovolenou k moři, jistě jej velmi potěší, když uvidí zabalený svůj vlastní kufřík. Nejenže vy sama ušetříte místo ve své tašce tím, že alespoň to nejnutnější zabalíte dítěti do samostatného zavazadla, ale mezi dítětem a zavazadlem vznikne velmi rychle hluboký vztah. Velmi snadno pochopí, že někam jedete a časem se začne o své zavazadlo starat, nosit si jej, a až bude starší, tak si jej i samo zabalí. Já osobně doporučuji kufr Trunki, který sice slouží primárně jako zavazadlo, ale kromě toho jej dítě může využít také jako odrážedlo, takže vlastně na cestách zabijete dvě mouchy jednou ranou. Navíc se vyrábí v mnoha originálních designech, které si vaše dítě snadno zamiluje.

Cestovní Zoo Kufřík Skip Hop ve tvaru motýlka. (Brouček, 1099 korun) Cestovní Zoo Kufřík Skip Hop ve tvaru motýlka. (Brouček, 1099 korun)
Kufřík a odrážedlo Trunki je ideální na procházky, dovolené i do letadla. (Brouček, 1539 korun) Kufřík a odrážedlo Trunki je ideální na procházky, dovolené i do letadla. (Brouček, 1539 korun)
Praktický lehký dětský kufřík na cesty ve tvaru pejska, který děti můžou využít i jako odrážedlo. (Pompo, 799 korun) Praktický lehký dětský kufřík na cesty ve tvaru pejska, který děti můžou využít i jako odrážedlo. (Pompo, 799 korun)

Hrací pultík do auta

Starší děti už se možná v autě zabaví trochu lépe, ale čím zabavit dítě, které už není úplné miminko, co usne vždy, když se auto rozjede, ale ještě jezdí v autosedačce proti směru jízdy, takže toho moc nevidí? Vyzkoušejte některý z hracích pultíků, které se lehce připevní na zadní sedadlo a batolata do něj mohou kopat nožičkama nebo si hrát se zavěšenými hračkami či nerozbitným zrcátkem. Dítě se nejen zabaví, ale také procvičí svou motoriku a vy budete mít alespoň chvíli klid na řízení.

Hrací pultík Taftoys se zavěšenými hračkami a zpětným zrcátkem, který vám umožní po cestě sledovat vaše dítě. (Brouček, 1079 korun) Hrací pultík Taftoys se zavěšenými hračkami a zpětným zrcátkem, který vám umožní po cestě sledovat vaše dítě. (Brouček, 1079 korun)
Hrací pultík do auta Taf Toys s hudbou a světélky zabaví vaše miminko na cestách autem a zajistí vám klid při řízení. (Brouček, 849 korun) Hrací pultík do auta Taf Toys s hudbou a světélky zabaví vaše miminko na cestách autem a zajistí vám klid při řízení. (Brouček, 849 korun)

Dětský volant pro malého řidiče

Máte doma vášnivého motoristu, který rád sleduje rodiče při řízení, nebo si dokonce chodí před jízdou řízení k volantu procvičovat? Pořiďte mu do auta jeho vlastní volant a můžete spolu řídit jako Marge a Maggie Simpsonovy. Volanty jsou zpravidla vychytané tak, že se dají lehce připevnit a (bohužel pro vás, naštěstí pro dítě) vydávají spoustu nejrůznějších zvuků. My jsme například v našem autě neustále pronásledováni policejní houkačkou.

Interaktivní volant B toys se otáčí, vydává zvuky motoru a houkačky. Malý řidič může řadit, otáčením volantu pouštět blinkry, a dokonce si k jízdě může pustit některou z písniček. Díky polštářku na spodní straně volant příjemně sedí na klíně dítěte. (Bambule, 1099 korun) Interaktivní volant B toys se otáčí, vydává zvuky motoru a houkačky. Malý řidič může řadit, otáčením volantu pouštět blinkry, a dokonce si k jízdě může pustit některou z písniček. Díky polštářku na spodní straně volant příjemně sedí na klíně dítěte. (Bambule, 1099 korun)
Můj první volant se zvukovými efekty rozvíjí u dětí jemnou motoriku. Otočení volantem je doprovázeno zvukem řehtačky.
Pokud zmáčknete hlavu pejska Patrika, uslyšíte zvuk jako při zatroubení. (Pompo, 299 korun) Můj první volant se zvukovými efekty rozvíjí u dětí jemnou motoriku. Otočení volantem je doprovázeno zvukem řehtačky. Pokud zmáčknete hlavu pejska Patrika, uslyšíte zvuk jako při zatroubení. (Pompo, 299 korun)
Volant do auta TafToys je vhodný od 12 měsíců. Otáčení volantu a řadicí páky a mačkání tlačítek pomáhá vývoji jemné i hrubé motoriky dítěte. (Brouček, 879 korun) Volant do auta TafToys je vhodný od 12 měsíců. Otáčení volantu a řadicí páky a mačkání tlačítek pomáhá vývoji jemné i hrubé motoriky dítěte. (Brouček, 879 korun)

Kdo si hraje, nezlobí

Pokud máte před sebou delší cestu a nechcete sáhnout po nejsilnější zbrani, kterou se v dnešní době stal tablet s pohádkami či hrami, vyzkoušejte některou z hraček nebo her vhodných do auta. Mně osobně se kromě knížek osvědčila také přenosná kreslící tabulka, na kterou si dítě může malovat a obrázek pak smazat a namalovat nový. V hračkářstvích však najdete spoustu dalších her určených na cesty, které zabaví nejen děti, ale celou posádku.

Magnetická kreslící tabulka s oblíbeným autem Blesk McQueenem v designu volantu závodního auta. (Bambule, 179 korun) Magnetická kreslící tabulka s oblíbeným autem Blesk McQueenem v designu volantu závodního auta. (Bambule, 179 korun)
Hra do auta - interaktivní hra, která se postará o dokonalou zábavu prostřednictvím kvízových otázek, pestrých úkolů, zvuků a veselých dopravních písniček. Děti se dozvědí zajímavé informace o dopravě a cestování. (Bambule, 299 korun) Hra do auta - interaktivní hra, která se postará o dokonalou zábavu prostřednictvím kvízových otázek, pestrých úkolů, zvuků a veselých dopravních písniček. Děti se dozvědí zajímavé informace o dopravě a cestování. (Bambule, 299 korun)
Zajímavé a zábavné hry a úkoly určené nejen pro posádku auta. (Bambule, 229 korun) Zajímavé a zábavné hry a úkoly určené nejen pro posádku auta. (Bambule, 229 korun)

Cestovní stoleček

Velmi užitečným pomocníkem zvlášť pro starší děti je cestovní stoleček, který umožňuje dítěti mít u sebe všechny nejdůležitější hračky nebo jídlo či pití. Kromě auta lze využít třeba v letadle, vlaku nebo kočárku.

Cestovní stoleček pro holčičky s Minnie umožňuje dítěti mít po ruce své malé věci. Má čtyři boční kapsy a vysoké boční strany, které zabraňují pádu předmětů.(www.sportovniautodoplnky.cz, 385 korun) Cestovní stoleček pro holčičky s Minnie umožňuje dítěti mít po ruce své malé věci. Má čtyři boční kapsy a vysoké boční strany, které zabraňují pádu předmětů.(www.sportovniautodoplnky.cz, 385 korun)
Pro chlapečky stoleček seženete s motivem Star Wars nebo Cars (www.sportovniautodoplnky.cz, 385 korun) Pro chlapečky stoleček seženete s motivem Star Wars nebo Cars (www.sportovniautodoplnky.cz, 385 korun)

Ochrana sedadla v autě

Všimli jste si toho, že čím více vaše dítě roste, tím více vám okopává přední sedačky v autě? Pokud vám tato situace (obzvlášť v deštivých dnech) vadí a připadáte si, že neděláte poslední dobou nic jiného, než čistíte sedačky, máme pro vás skvělou vychytávku – ochranu na sedadla. Zvlášť v letních měsících, kdy budete hodně cestovat, ji jistě oceníte. Nejenže se velmi rychle instaluje, ale zpravidla stačí pouze přetřít mokrým hadrem a je po problému.

Tablet&Seat cover značky BeSafe - ochranný potah sedadla automobilu s průzorem po tablet je možné přichytit jak na zadní sedadlo při uchycení sedačky proti směru jízdy, tak i na zadní stranu předního sedadla při uchycení sedačky po směru jízdy. (Brouček, 1390 korun) Tablet&Seat cover značky BeSafe - ochranný potah sedadla automobilu s průzorem po tablet je možné přichytit jak na zadní sedadlo při uchycení sedačky proti směru jízdy, tak i na zadní stranu předního sedadla při uchycení sedačky po směru jízdy. (Brouček, 1390 korun)
BeSafe - Ochranný potah sedadla s kapsami,  který účelně chrání přední sedadlo a zároveň poskytuje místo pro odložení hraček. (Kočárky Davídek, 990 korun) BeSafe - Ochranný potah sedadla s kapsami, který účelně chrání přední sedadlo a zároveň poskytuje místo pro odložení hraček. (Kočárky Davídek, 990 korun)
Reer ochrana sedadla do auta nabízí jednoduché a pohodlné uchycení na sedadlo a snadnou údržbu, stačí jen setřít vlhkým hadříkem. (Kočárky Davídek, 189 korun) Reer ochrana sedadla do auta nabízí jednoduché a pohodlné uchycení na sedadlo a snadnou údržbu, stačí jen setřít vlhkým hadříkem. (Kočárky Davídek, 189 korun)

Kapsář

Šílíte ze všech těch hraček poházených po celém autě? Pak pořiďte vašemu dítěti praktický kapsář, který nejenže mírně zamezí okopávání sedačky, ale také zajistí alespoň zdánlivý pořádek na palubě vašeho vozu. Kapsářů a organizérů se prodává velká spousta, záleží na tom, zda chcete primárně uklidit hračky, nebo spíš jídlo nebo pití, některé z nich mají dokonce speciální kapsičku na tablet.

Kapsář do auta značky Candide slouží jako organizér všeho potřebného na cesty. Možnost přidělání DVD přehrávače, který vaše dítě zabaví zvlášť na delších cestách. (Kočárky Davídek, 999 korun) . Kapsář do auta značky Candide slouží jako organizér všeho potřebného na cesty. Možnost přidělání DVD přehrávače, který vaše dítě zabaví zvlášť na delších cestách. (Kočárky Davídek, 999 korun) .
Lässig kapsář Car Wrap-to-Go je stylový a praktický organizér ve velmi kvalitním provedení, který nabízí velmi úhledné uspořádání všech nezbytností, které potřebujete na cesty s vaší ratolestí. (Brouček, od 799 korun) Lässig kapsář Car Wrap-to-Go je stylový a praktický organizér ve velmi kvalitním provedení, který nabízí velmi úhledné uspořádání všech nezbytností, které potřebujete na cesty s vaší ratolestí. (Brouček, od 799 korun)
Bam bam organizér ve variantě Hot Wheels zaujme díky líbivému designu především vaše děti. (Delfínek mimishop, 295 korun) Bam bam organizér ve variantě Hot Wheels zaujme díky líbivému designu především vaše děti. (Delfínek mimishop, 295 korun)

Nákrčník pro sladké sny

Pro většinu rodičů je asi nejslastnější chvílí v autě moment, kdy dítě usne. Aby se mu spalo v autosedačce co nejlépe, pořiďte mu některý z praktických nákrčníků, které zajistí, že jej po probuzení nebude bolet za krkem. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit cestovní polštářek Little Angel, který je sešit ze dvou druhů termoregulačních materiálů Outlast®. Ten odebere přebytečné teplo, když se dítě zahřeje, a omezí tím pocení až o 40 %. Teplo vrátí při ochlazení a dítěti nebude zima.

Benbat nákrčník s opěrkou hlavy -  určeno pro děti v autosedačce čelem po směru jízdy, tedy od 1 do 4 let. (Brouček, 430 korun) Benbat nákrčník s opěrkou hlavy - určeno pro děti v autosedačce čelem po směru jízdy, tedy od 1 do 4 let. (Brouček, 430 korun)
Silver cross  cestovní polštářek - tato nádherně měkká a příjemná podkova s vážkou Flo umožňuje vašemu dítěti cestovat
v pohodlí na dlouhých cestách. (Kočárky Davídek, 299 korun) Silver cross cestovní polštářek - tato nádherně měkká a příjemná podkova s vážkou Flo umožňuje vašemu dítěti cestovat v pohodlí na dlouhých cestách. (Kočárky Davídek, 299 korun)
Cestovní polštářek Little Angel je sešit ze dvou druhů termoregulačních materiálů Outlast®. Tenčí strana (s potiskem) je vhodná pro teplejší počasí a silnější stranu naopak oceníte v chladnějších dnech. (Kočárky Davídek, 290 korun)
Cestovní polštářek Little Angel je sešit ze dvou druhů termoregulačních materiálů Outlast®. Tenčí strana (s potiskem) je vhodná pro teplejší počasí a silnější stranu naopak oceníte v chladnějších dnech. (Kočárky Davídek, 290 korun)

Mějte své dítě neustále pod kontrolou

Vozíte miminko na zadní sedačce  a jste občas nervózní, že na něj za jízdy nevidíte? Máme pro vás jednoduché řešení. Připevněte pomocí suchých zipů na zadní opěrku nerozbitné zrcátko. Vaše dítě z něj bude nadšené, protože bude mít co pozorovat, a vy jej budete mít neustále pod kontrolou skrze zpětné zrcátko.

Zpětné zrcátko Baby In-Sight™ -  extra velké zrcátko Munchkin s měkkým orámováním snadno připevníte proti dítěti k sedadlu nebo opěrce hlavy v autě. Díky extra velké vypouklé ploše zrcátka vidíte vy na své dítě a dítě vidí v zrcátku sebe i vás. (Bambule, 699 korun) Zpětné zrcátko Baby In-Sight™ - extra velké zrcátko Munchkin s měkkým orámováním snadno připevníte proti dítěti k sedadlu nebo opěrce hlavy v autě. Díky extra velké vypouklé ploše zrcátka vidíte vy na své dítě a dítě vidí v zrcátku sebe i vás. (Bambule, 699 korun)
Praktické zrcadlo do auta značky Bright Stars potěší i vaše dítě. Barevný slon s ptáčkem jej během jízdy zabaví, vy zároveň díky velkému vypouklému zrcátku můžete mít dítě neustále pod kontrolou. (Brouček, 549 korun) Praktické zrcadlo do auta značky Bright Stars potěší i vaše dítě. Barevný slon s ptáčkem jej během jízdy zabaví, vy zároveň díky velkému vypouklému zrcátku můžete mít dítě neustále pod kontrolou. (Brouček, 549 korun)
Zrcátko BeSafe Baby mirror - pomůcka pro autosedačky uchycené proti směru jízdy, za pomoci zrcátka můžete lehce zkontrolovat, co dítě dělá. (Kočárky Davídek, 290 korun) Zrcátko BeSafe Baby mirror - pomůcka pro autosedačky uchycené proti směru jízdy, za pomoci zrcátka můžete lehce zkontrolovat, co dítě dělá. (Kočárky Davídek, 290 korun)

Chraňte dítě před sluncem

Velmi důležitou vychytávkou, především v letních měsících, je stínítko na zadní skla, kde sedí vaše dítko. Přestože rádo sleduje míhající se krajinu, ostré sluneční paprsky mu jeho pohodičku mohou lehce narušit. Abyste předešli vzteklým scénám, pořiďte si raději nějaká stínítka. Na výběr máte hned z několika typů - můžete zvolit clony, které lehce přilnou ke sklu, nebo je přilepit pomocí přísavek. Další variantou je roletka, která má tu výhodu, že ji lze lehce zablokovat v libovolné pozici. Na výběr je kromě klasických tmavých clon i velké množství stínítek s oblíbenými dětskými postavičkami.

RÖMER Sluneční clona do auta (2ks) - Jedinečná přilnavost s lehkým, vyztuženým rámem usnadňuje instalaci a polohování. (Kočárky Davídek, 325 korun) RÖMER Sluneční clona do auta (2ks) - Jedinečná přilnavost s lehkým, vyztuženým rámem usnadňuje instalaci a polohování. (Kočárky Davídek, 325 korun)
Stínící roletka na okno automobilu s motivem Hello Kitty. Sluneční clonu lze na okno upevnit třemi přísavkami nebo dvěma nastavitelnými háčky. (Brouček, 167 korun za 1 kus) Stínící roletka na okno automobilu s motivem Hello Kitty. Sluneční clonu lze na okno upevnit třemi přísavkami nebo dvěma nastavitelnými háčky. (Brouček, 167 korun za 1 kus)
Diono sluneční roleta Starry Night Sun Shade - síťovaná sluneční roleta s motivem fosforujících hvězdiček, které v noci svítí.
Na okno se upevňuje pomocí přísavek. (Kočárky Davídek, 379 korun za 1 kus) Diono sluneční roleta Starry Night Sun Shade - síťovaná sluneční roleta s motivem fosforujících hvězdiček, které v noci svítí. Na okno se upevňuje pomocí přísavek. (Kočárky Davídek, 379 korun za 1 kus)

Ohřívač mléka i příkrmů

Maminky nejmenších dětí, které už nekojí, při delších cestách jistě ocení cestovní ohřívač mléka nebo příkrmů. Asi moc dobře víte, jakou scénu dokáže ztropit hladové dítě, které se úpěnlivě dožaduje své dávky mléka. Některé dokáží podobnou scénu zopakovat i v momentě, kdy mléčko nemá dokonalou teplotu. Aby dítě nebylo na cestě zbytečně podrážděné, stačí použít některý z těchto cestovních ohřívačů a problém je vyřešen

Diono cestovní ohřívač Warm´n Go DeLuxe - neoprenový ohřívač určený pro ohřívání všech typů kojeneckých lahví a dětských příkrmů při cestování v autě. Je vybaven koncovkou (12V) do cigaretového zapalovače. (Kočárky Davídek, 399 korun) Diono cestovní ohřívač Warm´n Go DeLuxe - neoprenový ohřívač určený pro ohřívání všech typů kojeneckých lahví a dětských příkrmů při cestování v autě. Je vybaven koncovkou (12V) do cigaretového zapalovače. (Kočárky Davídek, 399 korun)
Termoska a cestovní ohřívačka kojeneckých lahví Tommee Tippee Closer To Nature. Horká voda v termosce lze přelít do plastového dílu a může tak na cestách ohřát mléko, nebo výživu ve skleničce. (Brouček, 619 korun) Termoska a cestovní ohřívačka kojeneckých lahví Tommee Tippee Closer To Nature. Horká voda v termosce lze přelít do plastového dílu a může tak na cestách ohřát mléko, nebo výživu ve skleničce. (Brouček, 619 korun)
Avent Sada na ohřívání lahví 256/00 - 
Sada na ohřívání lahví. Ohřívání bez potřeby elektrické energie. (Sambaby, 679 korun) Avent Sada na ohřívání lahví 256/00 - Sada na ohřívání lahví. Ohřívání bez potřeby elektrické energie. (Sambaby, 679 korun)

Jídlo na palubě v bezpečné formě

Pokud vaše dítě v autě zkrátka nevydrží bez jídla nebo jej jídlo dokonce udržuje v klidu, pak můžeme doporučit dvě skvělé vychytávky, díky kterým nehrozí, že najdete stopy po konzumaci naprosto všude. Jednou z nich je nevyklopitelná miska Gyro Bowl. Tuto speciální misku dítě nikdy nevysype, nevylije ani jinak nepřevrhne. Jak je to možné? Princip je jednoduchý. Geniální 360° gyroskopický princip misky spočívá v tom, že bez ohledu na úchop či převržení dítětem zůstává vnitřní nádobka s jídlem pořád ve vodorovné poloze a tím zabrání, aby se její obsah dostal ven. To zní přímo geniálně, co říkáte? Podobně dokonalá je také znovuplnitelná kapsička, kterou můžete naplnit libovolnou domácí přesnídávkou nebo obědem. Bohužel tady hrozí menší riziko, že obsah vaše dítko kromě do sebe vytlačí také kolem sebe.

Gyrobowl (lze zakoupit na e-shopech, cena se pohybuje od 60 do 110 korun) Gyrobowl (lze zakoupit na e-shopech, cena se pohybuje od 60 do 110 korun)
Sunshine Kids Univerzální držák Trio - držák na nápoje z měkké pěny. Jednoduše jej vložíte do nápojového držáku auta nebo autosedačky a rázem máte z 1 držáku 3 praktické držáky na nápoje či jiné potřeby na cestování (Kočárky Davídek, 479 korun) Sunshine Kids Univerzální držák Trio - držák na nápoje z měkké pěny. Jednoduše jej vložíte do nápojového držáku auta nebo autosedačky a rázem máte z 1 držáku 3 praktické držáky na nápoje či jiné potřeby na cestování (Kočárky Davídek, 479 korun)
PETITE&MARS kapsička na jídlo Papoo original (Brouček, 159 korun za 6 kusů) PETITE&MARS kapsička na jídlo Papoo original (Brouček, 159 korun za 6 kusů)

Kam na nákupy

Dětský obchod Brouček: Kavaleristů 1260/10, Olomouc, http://www.e-broucek.cz/
Sam Baby: OC Haná, Kafkova 493/15, Olomouc, https://www.sambaby.com/
Kočárky Davídek: Zikova 736/1 (OC Atrium, Albert), http://www.kocarkydavidek.cz/
Delfínek mimi shopNorská 49, Olomouc, http://www.delfinek.mimishop.cz
Pompo - OC Šantovka, Polská 1, Olomouc, OC Olympia, Olomoucká 90, Velký Týnec, www.pompo.cz
Království hraček Bambule 
 - Galerie Šantovka, Polská 1, Olomouc, www.bambule.cz

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová