Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Všechno jinak. Vláda urychlí rozvolňování opatření

Zprávy z regionu

23.4.2020 aktualizováno 23.4.2020 22:00

Autor: Zuzana Doleželová

Otevření provozoven do 2 500 metrů čtverečních, posiloven, fitness center, ale také zoo a dalších. Vzhledem k tomu, že se epidemiologická situace vyvíjí dobře, je možné podle vlády urychlit rozvolňování restrikcí zhruba o čtrnáct dní.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

"Dnes jsme projednali další uvolňování restrikcí. Naplňujeme to, co jsme řekli minulý týden. Držíme se toho, že pokud se epidemiologická situace bude vyvíjet hůře, jsme připraveni přibrzdit, a naopak. Klíčové pro nás bylo vyhodnocení Velikonoc. To jsme vyhodnotili a dopadlo to dobře. Reprodukční faktor se pohybuje někde kolem 0,74," uvedl na tiskovém brífinku ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

Co se tedy může otevřít už 27. dubna?

"Rozhodli jsme následovně: provozovny do 2,5 tisíce metrů čtverečních budou uvolněny od pondělí 27. dubna s tím, že nesmí být v nákupních centrech nad 5 000 metrů čtverečních," oznámil. Dodal, že uvolnění se týká také třeba autoškol či posiloven a fitness center. Otevřít by se také měly knihovny, botanické, dendrologické i zoologické zahrady bez pavilonů. Konat se mohou i bohoslužby do patnácti osob, jak již bylo avizováno dříve.

11. května počítá nový vládní plán s otevřením restaurací se zahrádkou či výdejním okénkem a kadeřnictví, holičství, muzeí, galerií i výstavních síní a vnějších prostor zámků a hradů. Otevřít by se měla, za dobré situace, i obchodní centra. Rozvolňování by se měla týkat také solárií, rekondičních pobytů či masáží a pedikúry. Profesionální sportovci mohou trénovat bez omezení.

25. května by mohly začít běžně fungovat nejen restaurace, bary vinotéky a další stravovací zařízení (jejich vnitřní prostory), ale také ubytovací zařízení (penziony a hotely), počítá se i s uvolněním kulturních či společenských akcí, a to zatím bez uvedení počtu účastníků (vláda vše upřesní). Rovněž sem spadá provoz zbylých taxislužeb, tetovacích salonů, divadel, zámků a hradů i uvnitř, pavilonů zoo či konání svateb.

Smí se vycestovat i vyjet na dovolenou

Byl také zrušen zákaz volného pohybu osob, což znamená i opětovné umožnění cestování za hranice. Na čtvrteční večerní tiskové konferenci to zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Po návratu ze zahraničí se každý bude muset buď prokázat potvrzením o negativním testu na koronavirus, nebo bude nucen strávit 14 dní v karanténě.

Nyní je také dovoleno vycházet ven maximálně po deseti lidech, a to samozřejmě za zachování nošení roušek a dodržování bezpečné vzdálenosti.