Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Volejbalistky Olomouce podlehly Královu Poli

Sport

17.3.2023

Dlouhodobou část extraligy zakončily volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc domácím zápasem jejího 33. kola proti brněnskému Královu Poli. V pohledném a dramatickém utkání měl nakonec o něco více navrch hostující tým, který si díky výhře 3:1 udržel druhou příčku před play-off, v němž narazí na Ostravu. Vysokoškolačky spadly na šesté místo a čeká je Prostějov. Sokol Šternberk doma podlehl Olympu Praha 0:3 a bude čekat, zda se v první lize najde vyzyvatel pro případnou baráž o účast mezi elitou.

Začátek olomouckého zápasu patřil hostům z Brna, kteří si při servisu Bukovské vybudovali šestibodový náskok (3:4, 3:9) a vedení si drželi i nadále (4:10, 8:12). Univerzita se sice několikrát dostala až na dostřel jediného bodu (11:12, 15:16), před koncovkou ale znovu výrazněji ztrácela (15:19, 17:22) a nakonec prohrála 21:25.

V úvodu druhého dějství si oba týmy vyměnily bodové pozdravy (4:1, 4:4), poté se ztrátovalo až do stavu 7:7, kdy se znovu jako první vrhly do útoku domácí volejbalistky a po servisech nahrávačky Galvãové vedly 12:7. Hanačky se viditelně uklidnily a s velkou chutí začaly navyšovat svůj náskok (16:9). Pohromu Brna dokonala domácí Kneiflová, která se za stavu 20:14 postavila na podání a vydržela tam až do konečného výsledku 25:14 a vyrovnání na 1:1.

Jenže vysoká výhra měla na tým VK UP jakýkoliv jiný než kýžený povzbuzující účinek. Ve třetí části to bylo z pohledu domácích brzy 3:7 a pak už to šlo rychle - 6:12, 7:15, 8:17. Ještě jednou mohla Olomouci pomoct servírující Kneiflová (13:21, 18:21), jenže následující čtyři výměny patřily Královu Poli a s nimi i celý set - 18:25 a 1:2.

Vysokoškolačky v duelu nutně potřebovaly bodovat, aby pro play-off udržely čtvrté místo a výhodu prvního čtvrtfinálového zápasu v domácím prostředí, a ve čtvrté sadě se do protivníka zakously (6:2, 8:3). Nápor Olomouce až na drobné výpadky (10:5, 10:8) nepolevoval (18:13), a to až do stavu 20:15, po němž se na podání dostala hostující nahrávačka Borrerová a s její výraznou pomocí brněnský tým otočil na 20:21. Koncovka se změnila v přetahovanou o každý bod, k mečbolu se nakonec propracovali hosté (23:24), kteří jej hned dokázali proměnit a po výsledku 23:25 se radovali z celkové výhry 3:1.

„V Olomouci se nehraje na krásu, ale na vítězství. Pro nás to dnes bylo obrovsky náročné, protože domácí tým hrál neskutečně dobře na síti i v poli. O výsledku rozhodly maličkosti,“ řekl hostující kormidelník Erik Nezhoda.

„Do zápasu jsme vstoupili hodně nervózně, protože si všichni uvědomovali, co je ve hře. Podle toho to také ze začátku vypadalo, byla tam spousta chyb, bloků v síti a zkažených servisů. V koncovce jsme se z tohoto stavu dostali a potvrdili to ve druhé sadě, v níž celý tým perfektně plnil pokyny. Pro mě je nepochopitelný začátek třetího setu, kdy nikdo z našeho družstva nebyl ve hře a celá šestka byla zralá na vystřídání. Čtvrtou část jsme i přes konečnou prohru měli paradoxně téměř celou pod kontrolou až na jednu rotaci, ve které jsme dostali pět bodů a Brno už si pak závěr zkušeně pohlídalo. Prohráli jsme, soupeři gratuluji k vítězství a jako pozitivum před play-off beru to, že jsme si dokázali, že umíme hrát vyrovnaně i se silnými soupeři,“ konstatoval domácí kouč Martin Hroch.

Čtvrtfinálovou sérii play-off proti Prostějovu zahájí univerzita na soupeřově palubovce v sobotu 25. března. V Olomouci se bude hrát v úterý 28. března od 18 hodin a znovu v Prostějově v pátek 31. března. Případný čtvrtý duel by se uskutečnil v pondělí 3. dubna v hale UP a pátý ve čtvrtek 6. dubna na hřišti protivníka.

VK UP Olomouc - VK Královo Pole 1:3 (-21, 14, -18, -23)

Rozhodčí: Ostranský, Olt. Čas: 103 minut. Diváků: 300.

Olomouc: Šepeĺová, Moscická, Rajlićová, Herdová, Kneiflová, Galvãová, libero Slavíková. Střídaly: Weidenthalerová, Tinklová, Borovcová, Đapićová.
Královo Pole: Kuníková, Hrušecká, Borrerová, Bukovská, Koulisiani, Nikolová, libero Digrinová. Střídaly: Stojkovićová, Kamasová, Rožnovjaková, Pelikánová.

Ve Šternberku se hrálo od počátku podle not rozdaných hosty (1:3, 2:6) a po servisech Virtové už to bylo 4:12. V koncovce si stejná hráčka šňůru na podání zopakovala (13:19, 13:24) a byl z toho propastný výsledek 14:25.

Ve druhém dějství se na chvíli dostal do vedení domácí Sokol (5:2, 8:6), následně ale exšternberská Šmídová na servisu pomohla průběh otočit (8:11) a opět to byl Olymp, který si hlídal náskok (11:15, 14:19). Více mu sice domácí volejbalistky nedovolily, i tak z toho však byla další výhra Pražanek - 19:25 a 0:2.

Třetí část už byla opět jasně v režii hostujícího družstva (1:4, 4:9), které navíc předvedlo málo vídanou šňůru deseti bodů při podání Šimáňové (6:11, 6:21) a nakonec povolilo uhrát hostitelkám pouhých jedenáct výměn.

„Jsme spokojení především s vítězstvím za tři body v poměru 3:0, protože jsme byli jedním z týmů, které Šternberk v průběhu sezony o body připravil. Toto vítězství nás stále drží v naději i na čtvrté místo v tabulce, čekáme, jak dopadnou další dnešní utkání. Uvidíme,“ zmínil šéf vítězné lavičky Stanislav Mitáč, jehož tým nakonec skončil před play-off pátý.

„Máme problémy se zakončováním útoků, v kombinaci a také na přihrávce. Jsou to pro nás komplikace, o nichž se bavíme celou sezonu. Dnes jsme se s tím opět potýkali a soupeři tak umožňovali hrát jeho hru. Gratuluji vítězkám a přeji jim hodně štěstí v play-off,“ zakončil své hodnocení galantně domácí trenér Jan Drešl.

Nyní bude Sokol Šternberk jako poslední tým letošního extraligového pořadí čekat na vývoj v play-off první ligy, z nějž mu může vzejít případný vyzyvatel pro baráž o účast v příštím ročníku tuzemské elitní soutěže. Rozhodne se do 4. dubna, kdy končí termín na podávání přihlášek.

TJ Sokol Šternberk - PVK Olymp Praha 0:3 (-14, -19, -11)

Rozhodčí: Ištvanech, Kubinec. Čas: 64 minut. Diváků: 80.

Šternberk: Pjantkovská, Přibylová, Heilbornová, Kořínková, N. Látalová, Z. Látalová, libero Chaloupková. Střídaly: Truksová, Deninová.
Olymp: Šmídová, Kalhousová, Gajdová, Brancuská, Virtová, Šimáňová, libera Dostálová, Pešková. Střídaly: Brichtová, Poloučková. (red)

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip