Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vodopád v Bezručových sadech je v provozu! Po více než třiceti letech opět funguje atrakce pod hradbami

Zprávy z regionu

21.4.2022

Autor: red

Po více než třiceti letech se do Bezručových sadů vrátila atrakce v podobě umělého vodopádu. Vloni byl vodopád, který od roku 1965 oživoval zákoutí oblíbeného olomouckého parku, obnoven a v mnohém vylepšen oproti původní verzi. Ode dneška bude v provozu po celou letní sezonu.

Vodopád v Bezručových sadech

Foto: Lenka Šimková

Vodopád funguje na principu uzavřeného okruhu vody, do něhož bude při ztrátách odpařením voda doplňována z cisterny. V oběhu je okolo deseti kubíků vody. Při plném provozu bude nádrž naplněna zhruba do poloviny schodů tak, aby na těch nejvyšších stupních bylo možné sedět. "Před spuštěním jsme zajistili novou vodu, upravili okolí a čekají nás ještě drobné výsadby poblíž nádrže," uvádí provozní ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Spouštění vodopádu bude probíhat automaticky. "Ve všední dny je naprogramován tak, aby fungoval od 12 do 17 hodin, o víkendech a v době konání květinových výstav či jiných významných městských akcích bude v provozu v době od 9 do 19 hodin," vysvětluje Jiří Svačinka.

"Věřím, že se obnovená atrakce bude líbit a že tato část historických parků tak bude lákat více lidí. V porovnání s předchůdcem ze šedesátých let je i výrazně citlivěji řešena technologická stránka projektu. Navíc počítáme s provozem po všechny dny v sezóně, zatímco tehdy zde voda tekla jen během výstav a o víkendech," komentuje premiéru nového prvku investiční náměstek primátora Martin Major.

Celkové náklady na obnovu vodopádu včetně dodatečných estetických úprav jsou přibližně 2,3 milionu korun včetně daně. "Bez vstřícnosti regionálních firem, tedy sponzorského daru Sigma Group a snížené ceny stavebních prací od IDS Olomouc by byla stavba výrazně dražší," upřesňuje mluvčí magistrátu Michal Folta a dodává, že vodopád bude v provozu až do podzimu.

První vodopád na tomto místě historických hradeb v Bezručových sadech vznikl už v roce 1965. V parku jej k příležitosti květinových výstav Flora Olomouc vytvořili odborníci z národního podniku Sigma Olomouc, kteří tak tehdy dostali možnost velmi atraktivní formou propagovat sílu svých čerpadel. Vodopád býval v provozu jen během květinových výstav a také každou neděli, kdy Olomoučané chodívali do Výpadu na sváteční procházky. Konec jeho fungování nastal někdy v závěru 80. let.