Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 4.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vlastivědné muzeum vystavuje kamery a promítací stroje

Kultura

22.6.2018

roc

Rozsáhlou výstava, která vznikla v roce 2016 v Národním technickém muzeu při příležitosti 120 let od první filmové projekce v českých zemích a prezentuje unikátní kinematografické sbírky Národního technického muzea a Národního filmového archivu, reprízuje nyní Vlastivědné muzeum v Olomouci. Výstava je doplněna o exponáty ze sbírek muzea a o projekční techniku vyrobenou společností Meopta Přerov. Návštěvníky zavede do doby „báječných mužů s klikou“, do doby počátků filmu na konci 19. století, a provede je historií filmové techniky i filmové tvorby první třetiny 20. století.

Foto: Jan Procházka

Výstava představuje vynálezy a objevy, jež vedly ke vzniku kinematografie, kočovným kinům i prvním stálým biografům . Seznámí návštěvníky se zakladatelskými osobnostmi české kinematografie, které stály před i za kamerou: Janem Kříženeckým, Josefem Švábem Malostranským, Otto Hellerem či Aloisem Jalovcem. Dozvědí se také, jak se první filmy vyráběly a jak vypadaly nejstarší filmové ateliéry.

Krásné staré stroje. Ale možná si při procházení výstavy uvědomíte, že je vlastně znáte. Že to přece jen není tak dávno, kdy jste touhle kamerou, půjčenou od známého známého, natáčeli na pěkně drahý film rodinnou dovolenou u Balatonu... A stačilo pár minut. A bez zvuku.

Foto: Jan Procházka

Přímo ve výstavním sále mohou filmoví fanoušci zhlédnout zajímavé hrané i dokumentární filmy z počátků kinematografie v českých zemích. Návštěvníci budou mít k dispozici i originální fotopoint, kde se mohou vyfotografovat v dobových kostýmech. 

Že staré kamery byly velké a těžké? Nesmysl. Už ve třicátých letech Meopta vyráběla tento kapesní přístroj, přezdívaný ledvinka.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

Návštěvníci se mohou těšit na oživlé chronofotografie od Étienna-Julese Mareye, díky nimž se na chvíli přenesou do Paříže na přelomu 19. a 20. století. Téměř v životní velikosti uvidí kočovný kinematograf Aloise Boudy a seznámí se i s historií kin v Olomouci. „První kinematografická produkce se v Olomouci odehrála už v roce 1896, tedy krátce po Praze. První stálé biografy se objevují na přelomu prvního a druhého desetiletí 20. století – kina Orania, Atlantis. V době největšího rozmachu biografů se jich v Olomouci nacházela a fungovala více než desítka,“ vysvětil Martin Zdražil, kurátor výstavy.

Foto: Jan Procházka

Pohled do historie. Model, jak vypadalo natáčení krátce před válkou.

Foto: Jan Procházka

Tento unikátní přístroj z počátku minulého století pochází z dílny legendárního Thomase Alvy Edisona. Byl neobvyklý tím, že pracoval s filmem, rozděleným do tří sloupců. Přístroj je promítal postupně a výrazně se tak snížila spotřeba materiálu. Technologie se ale masově neujala.

Foto: Jan Procházka

Výstava v sále sv. Kláry Vlastivědného muzea v Olomouci potrvá až do 6. ledna 2019.