Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vlastivědné muzeum opět otevřelo, láká třeba na korunovační klenoty

Kultura

8.12.2020

Jan Procházka

Výstava korunovačních klenotů patří k největším lákadlům, které aktuálně nabízí Vlastivědné muzeum. To má po pauze, vynucení vládními opatřeními, opět otevřeno. Zmiňovanou výstavu dokonce rozšířilo, k vidění je kromě přesných replik Svatováclavské koruny, žezla a jablka i svatováclavský meč či husitské zbraně.

Mistrovské repliky korunovačních klenotů v kompletní sestavě. To jsou hlavní exponáty výstavy české korunovační klenoty na dosah, která byla znovu otevřena. Výstava toho ale nabízí mnohem více. "Máme tu i repliky původního gotického žezla a jablka, které jsou uloženy ve Vídni," zmínil ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek. 

Výstavu si dnes v doprovodu ředitele Břetislava Holáska (vlevo) prohlédl i hejtman Josef Suchánek.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

K vidění je třeba i kopie slavného Pražského jezulátka, oblečeného do kopie šatiček, vyšívaných Marií Terezií. Návštěvníci uvidí i repliku řádu zlatého rouna. Podle Holáska byla výstava ke znovuotevření rozšířena o další exponáty. "Máme tu například repliku svatováclavského meče či zbraně z husitského období," prozradil Holásek. Podle něj bude výstava prodloužena minimálně o měsíc.