Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vlastivědné muzeum jde za vámi! Vychutnejte si korunovační klenoty i jiné výstavy

Zprávy z regionu

19.10.2020

Autor: red

Vlastivědné muzeum je sice zavřené, ovšem stejně jako na jaře naplánovalo zajímavou akci pro návštěvníky, kteří se aktuálně do muzea podívat nemohou. Skrze muzejní Facebook, Instagram a webové stránky budou přenášet široké veřejnosti hned několik aktuálních výstav a začíná se s výstavou korunovačních klenotů, která měla být původně představena veřejnosti v polovině října.

České korunovační klenoty na dosah v Olomouci

Mistrovské repliky od mistrů svého řemesla

O výrobu mistrovských replik českých korunovačních klenotů se postaral proslulý český zlatník a výtvarník Jiří Urban. Jeho ceněná díla najdeme po celém světě. Navrhoval a realizoval kříž pro papeže Jana Pavla II., šperky pro Její Veličenstvo, anglickou královnu Alžbětu II. nebo kopii císařské koruny Svaté říše římské, kterou můžete obdivovat na hradě Karlštejně a o její výrobě vznikl i dokument v produkci ČT.

Kromě Jiřího Urbana se na výrobě replik podíleli i manželé Blanka а Matúš Cepkovi, působící na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, kteří se postarali o výrobu královského žezla. Manželé Cepkovi získali pověst naprostých špiček v oboru a s Jiřím Urbanem spolupracují pravidelně. Například se podíleli na vytvoření světově, nejdokonalejší kopie císařské koruny Svaté říše římské. Pro výrobu krásné repliky Svatováclavského meče jsme oslovili mečíře Patricka Bartu.

"Přestože je Vlastivědné muzeum uzavřeno, tak návštěvníci o exkluzivní výstavu České korunovační klenoty nepřijdou. My budeme postupně nejen tuto výstavu, ale i naše další aktuální výstavy Život mezi erby Jiřího Loudy i Památky UNESCA Ukrajiny, představovat veřejnosti on-line skrze náš Facebook, Instagram a webové stránky," uvedl za muzeum Antonín Valenta.