Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vláda chce prodloužit nouzový stav do začátku prosince. Od středy začne platit zákaz nočního vycházení, návrat dětí do škol není jistý

Zprávy z regionu

27.10.2020 aktualizováno 27.10.2020 13:26

Lenka Šimková

Dnes proběhlo mimořádné jednání vlády, jehož hlavním tématem bylo prodloužení nouzového stavu v zemi. Ten platí od pondělí 5. října a nově jej vláda plánuje prodloužit do 3. prosince 2020. Od středy 28. října vstoupí v platnost také nová opatření, která se dotknou nočního vycházení i otevírací doby některých obchodů. O tom, zda se žáci prvních stupňů základních škol vrátí v příštím týdnu k prezenční výuce, bude vláda jednat koncem týdne.

PRODLOUŽENÍ NOUZOVÉHO STAVU DO 3. PROSINCE 2020

Premiér Andrej Babiš po dnešním jednání vlády uvedl, že Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince. Poslanci podle premiéra žádost projednají v pátek ráno.

DĚTI SE DO ŠKOL V PŘÍŠTÍM TÝDNU NEVRÁTÍ

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly se děti prvních stupňů základních škol v příštím týdnu do tříd nevrátí. O tom, kdy by jejich návrat k prezenční výuce měl být možný, bude vláda rozhodovat v pátek. "V pátek, na základě dat, řekneme, kdy se tak stane. Rozhodně to ale nebude 2. listopadu, jak jsme dříve avizovali. Čísla nejsou uspokojivá a nechci nechávat žáky, rodiče i učitele do poslední chvíle v nejistotě. Takže už dnes říkám, že v pondělí 2. listopadu se žáci rozhodně do škol nevrátí," uvedl Roman Prymula.

NOVÁ OPATŘENÍ PLATNÁ OD 28. ŘÍJNA 2020

Vládní opatření proti šíření nemoci covid-19 se neustále mění a rozšiřují. Nejnovější opatření začnou platit od dnešní půlnoci a patří mezi ně nejen zákaz nočního vycházení, ale i omezení maloobchodního prodeje a některá další.

ZÁKAZ NOČNÍHO VYCHÁZENÍ

Od dnešní půlnoci začne na celém území České republiky platit večerní zákaz vycházení, který vláda omezila dobou od 21:00 do 4:59. Výjimkou jsou cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty z důvodu ochrany života, zdraví či majetku, ale také venčení psů do vzdálenosti 500 metrů od místa bydliště. Pokud člověka v době nočního vycházení hlídka zastaví, bude mít povinnost dokázat, že se na něj vztahuje některá z výjimek, tedy například kam jde či kde pracuje.

OMEZENÍ POHYBU A KONTAKTU

Nadále platí, že lidé by i přes den měli omezit kontakty s dalšími lidmi na nezbytně nutnou dobu. Samozřejmě s výjimkou cest do práce, nezbytných cest za rodinou, nákupu základního sortimentu, nutné pomoci blízkým a cest k lékaři. Povolené jsou vycházky v přírodě a v parcích, pobyt na chatách a chalupách, a to v maximálním počtu dvou osob s výjimkou členů domácností.

POVINNÝ HOME OFFICE VE FIRMÁCH

Vláda nařídila všem firmám, u kterých je to možné, aby jejich zaměstnanci přešli do režimu home office. V případě, že to charakter jejich práce neumožňuje, tak vláda zaměstnavatelům doporučuje omezit výkon prací, které nejsou významné pro zachování činnosti zaměstnavatele.

Veškeré výjimky a podrobnosti k omezení kontaktu a vycházení se dočtete v úplném znění Vlády ČR →

Vláda zatím nerozhodla o uzavření některých dalších obchodů, stále tak platí výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje a služeb, o kterých jsme vás informovali minulý týden. 

Foto: Depositphotos.com

OMEZENÍ OBCHODŮ

Obchody se základním sortimentem zůstanou nadále otevřené, ovšem od 28. října pro ně bude platit nová otevírací doba. Nově mohou být maloobchodní prodejny otevřené jen mezi 5:00 a 20:00, v neděli musí mít zavřeno. Omezení otevírací doby se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích a autobusových či vlakových nádražích, prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které fungují formou výdejních okének či donáškové služby.

Zakazuje se také prodej na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách a také pochůzkový a podomní prodej. Zákaz se nevztahuje pouze pojízdné prodejny, které zaváží základní sortiment do obcí, ve kterých není jiná možnost nákupu tohoto zboží. Zákaz se dále nevztahuje na prodej ovoce a zeleniny, mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu a výrobků z medu, vyrobených na území České republiky. 

S ohledem na blížící se Dušičky zůstávají nadále otevřena květinářství a zahradnická část hobbymarketů, ovšem s určitými omezeními. Uvnitř květinářství mohou být najednou maximálně dva zákazníci.

Veškeré výjimky a podrobnosti k maloobchodu a službám se dočtete v úplném znění Vlády ČR →