Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vláda od pátku zavře restaurace a posilovny, obchody i služby budou fungovat dál. Otevřou i lyžařské areály

Zprávy z regionu

14.12.2020 aktualizováno 15.12.2020 08:42

Lenka Šimková

Není to ještě ani dva týdny, co celá země přešla do třetího stupně covidové tabulky PES. Po dnešním jednání vlády je však jasné, že otevřených restaurací si už dlouho neužijeme. Od pátku 18. prosince od 00 hodin přejde celá republika opět do čtvrtého stupně covidové tabulky PES. Vrátí se tak noční zákaz vycházení i zavřené restaurace, ale nově zařadila vláda několik výjimek z původního nařízení.

"Když jsme 3. prosince rozvolňovali opatření, tak jsem si přál, abychom to vydrželi do Vánoc a umím si představit to aktuální zklamání lidí v pohostinství a chápu, že tohle pro ně není dobrá zpráva," uvedl premiér Andrej Babiš.

Celá republika tedy od pátku opět přejde do čtvrtého stupně, vláda však oproti původním podmínkám nově přistoupila k několika úpravám. "Úpravy nejsou nikterak náhodné, jedná se o reakci na vývoj stávající situace," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Vládní úpravy 4. stupně PES

  • Nyní budou i ve stupni čtyři umožněny návštěvy v sociálních zařízeních, a to díky antigenním testům. "Díky testům bude pokračovat testování zaměstnanců, návštěv i nově příchozích klientů. Nemusíme tedy plošně zakazovat návštěvy v těchto zařízeních," uvedl Blatný.
  • Obchody a služby nemusí zavřít. "Zrovnoprávnili jsme všechny kteří podnikají v oblasti obchodu a služeb. Obchody i služby tedy zůstanou otevřené za dodržování stávajících hygienických opatření," doplnil Blatný. Nedělní zákaz prodeje nebude obnoven.
  • Vrací se zákaz vycházení mezi 23:00 a 4:59.
  • Zároveň platí znovu shromažďování do šesti osob. "Církevní obřady a bohoslužby budou moci fungovat s kapacitou, kdy bude naplněno 20 % svatostánku," uvedl Blatný.
  • Žáci a studenti budou do konce tohoto týdne docházet do škol za stávajících režimových opatření. Ministerstvo školství kvůli covidu prodlouží vánoční prázdniny. Místo úterý 22. prosince půjdou žáci do škol naposledy v pátek 18. prosince. "Rodiče budou po tyto dva dny moci čerpat ošetřovné," doplnil ministr zdravotnictví Robert Plaga.
  • Během vánočních svátků by obchody měly mít otevřeno stejně, jako každý rok. Tedy 24.12. do 12 hodin, v následujících dvou svátečních dnech bude zavřeno.
  • Vláda rovněž aktualizovala možnost projede nápojů s sebou. Zakázán je prodej alkoholických nápojů do kelímků, kávu či čaj si lidé opět mohou bez problémů koupit. 

S přechodem na čtvrtý stupeň se tak od pátku znovu uzavřou restaurační zařízení a hotely. Dále také vnitřní sportoviště pro amatéry a nebude možný ani trénink více než šestičlenných skupin venku. Stravovací podniky budou moci opět prodávat z výdejových okének. "Vláda o uzavření restaurací a hospod rozhodla především z toho důvodu, že se v podnicích lidé pohybují delší dobu bez roušek, zatímco v otevřených obchodech lidé roušku nosí," komentoval rozhodnutí Blatný. Výdejní okénka ale budou moct být otevřená.

Od 18. prosince musí opět zavřít muzea, galerie i památky. Knihovny mohou fungovat, ovšem vracet a půjčovat knihy budou moci jen ve stylu výdejních okének. Zavřít budou muset rovněž zoologické a botanické zahrady.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček pak doplnil, že pro všechny uzavřené provozovny bude pokračovat kompenzační program Antivirus. "Zároveň jsme pro oblast gastra a ubytování vyhlásili nové programy. Každé ubytovací zařízení bude dostávat na jeden pokoj a konkrétní den, kdy musel mít zavřeno, konkrétní obnos. Provozovatelé v gastru obdrží k plnému uhrazenému nájmu za tři měsíce a plnému nahrazení mezd ještě navíc 400 korun na den na jednoho zaměstnance," uvedl Havlíček. Vláda schválila v souvislosti s pandemií podporu pro stravovací zařízení 2,5 mld. Kč. Program COVID gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince.

Za specifických podmínek budou moci od pátku 18. prosince fungovat lyžařská střediska. Ubytovací zařízení a restaurace budou v areálech ale zavřené.