Reklama

Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek, venku je 17.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vánoční tip: Vínem z OpenWine potěšíte každého znalce. Nově nabízí i delikatesy

Tipy a názory

6.12.2022

Jan Procházka

Chcete si vánoční svátky ozdobit opravdu kvalitním vínem. A nebo dát někomu špičkové víno pod stromeček? V obou případech doporučujeme zajít, ať už osobně nebo virtuálně, do prodejny OpenWine. Tahle olomoucká firma už mnoho let dováží ta nejlepší vína hlavně z jižní Ameriky, ale i dalších světových oblastí a to se skutečnou láskou a vášní, což v tomto případě opravdu není klišé, jak se přesvědčíte při návštěvě podniku v ulici Na Střelnici. A navíc, tahle vína jinde nekoupíte, OpenWine si zakládá na tom, že je vždy výhradním dovozcem. Víno pak doplňují různé delikatesy, olivové oleje či dokonce kosmetika.

OpenWine

otevírací doba: Po-Pá 9 - 13 a 15 - 18
adresa: Na Střelnici 48, Olomouc
eshop: eshop.openwine.cz
kontakt: 727 990 586

Jak bylo řečeno už v úvodu. Pokud chcete opravdu kvalitní víno ze světových oblastí, neváhejte a zamiřte do OpenWine. Podnik, který před lety založil rodilý Chilan Jorge Atisha, má mezi milovníky vína právem skvělou pověst. Snad i díky tomu, že pro jeho majitele je víno skutečnou vášní. “U vína, které prodáváme, jsme výhradními dodavateli pro český a slovenský trh, takže je jinde nekoupíte a to nás baví, protože se s ním dá krásně pracovat,” říká Atisha, zatímco mne provádí přebudovaným showroomem v ulici Na Střelnici. “Trochu jsme to tu rozšířili. Máme totiž o dost větší nabídku různých delikates a chtěli jsme, aby kromě eshopu byla k dispozici i tady. A vybudovali jsme i bar, kde pořádáme degustace.”

Kromě vína tu proto najdete olivy, marmelády, olivové oleje, sušené uzeniny, ale třeba i španělskou bažantí paštiku nebo speciální pralinky z oblasti nedaleko Barcelony. “Nově jsme zařadili i kosmetiku, která je vyrobená z olivového oleje,” popisuje Atisha.

Samotné víno najdete v regálech pečlivě roztříděné podle zemí a jednotlivých vinařství. “Naše srdcovka je samozřejmě jižní Amerika: Chile a Argentina. Ale samozřejmě už dovážíme i vína odjinud. Třeba z Jižní Afriky, Nového Zélandu a samozřejmě i z velkých evropských oblastí jako je Španělsko a Itálie,” upřesňuje Atisha. V nabídce je něco přes dvě stovky vín, s výběrem vám navíc ochotně poradí, takže si na své přijdou i i největší fajnšmekři. “Takovým top produktem je Merlot Grand Reserva ze slavného chilského vinařství Santa Ema. Zrálo deset měsíců v barrikových sudech, má plnější chuť, ve které najdete švestku i vanilku a je zajímavé i tím, že hodně chutná mužům i ženám, což není samozřejmostí,” usmívá se Atisha.

Široká je i nabídka šumivých vín. “Máme tu vína typu brut z Argentiny či Uruguaye ze špičkových vinařství, která si potrpí tradiční metody. A samozřejmě tu máme i velkou nabídku italského prosecca a sektů třeba i ze Španělska. Ať už preferujete sušší, nebo naopak sladší a ovocnější, určitě si vyberete,” říká Jorge Atisha.

V nabídce je kolem dvou stovek druhů vína. Nechybí samozřejmě ani šumivá.

Foto: Jan Procházka

A ještě jeden tip na vánoční dárky. V OpenWine vám totiž rádi připraví i dárkové koše na míru. “Můžeme do nich namíchat různé delikatesy společně s vínem, aby to krásně ladilo nejen pohledově, ale i chuťově,” zmiňuje Atisha. Kromě košů jsou v nabídce i sety. Třeba kolekce nejlepších argentinských malbeců nebo naopak kolekce malbeců z různých zemí k domácí degustaci. Zaujme i kolekce vyhlášených rakouských ryzlinků.

Pokud si nejste jisti chuťovými preferencemi obdarovaného, nechte to na něm. V OpenWine si samozřejmě můžete pořídit i voucher.

Nově jsou v nabídce i delikatesy ze všech koutů světa. Můžete je koupit samostatně nebo třeba jako součást oblíbených dárkových košů.

Foto: Jan Procházka

A dobrá zpráva závěrem. Přestože se zdražuje téměř vše, v OpenWine zatím ceny zůstávají ve stejné výši. “Bohužel, vinařství mají problémy, protože není sklo, není papír, doprava je čtyřikrát dražší... Ale snažíme se zatím držet ceny, abychom ten život našim zákazníkům nedělali ještě těžší. Protože víno vám má dělat život příjemnější,” usmívá se Jorge Atisha.