Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Veteran Arena po roční pauze znovu otevírá, nabídne skvosty

TIP REDAKCE

28.3.2019

Autor: Lenka Šimková

Veteran Arena

Adresa: Sladovní 3, Olomouc

Otevírací doba: úterý – neděle 10:00 – 17:00 (duben – říjen) 

web: www.veteranarena.cz

Facebook: veteranarena

Olomoucké muzeum historických automobilů a motocyklů Veteran Arena se otevírá pro veřejnost od soboty 30. března. Bude to po náročné rok trvající rekonstrukci a přístavbě, během které došlo ke zvětšení výstavní plochy o zhruba dvanáct set čtverečních metrů. Na rozšířené výstavní ploše nově našly domov předválečné anglické "vozy pro gentlemany" zejména značky Triumph, MG, Invicta, Aston Martin, Jensen a další. Především se jedná o velmi výkonné sportovní a závodní vozy, kterých bylo vždy vyrobeno pouze několik málo kusů se zakázkovou karoserií. Ty jsou velmi vzácné a v Čechách prakticky nevídané.

Nově návštěvníci uvidí také na čtyři desítky anglických podrámových motocyklů v původním stavu a sedm čtyřválcových motocyklů značek Indian, ACE, Excelsior a další. Stávající expozice československých vozů zejména Wikov, Praga, Walter a další byla rozšířena o unikátní sbírku automobilů Zbrojovky Brno, tzv. "Zetka". Unikátem je automobil Z4 karosérie Dostál, který byl navržen pro manželku Vlasty Buriana Ninu, čímž se tato expozice "Zetek" spolu s Wikovem stala největší sbírkou těchto automobilek na světě.

Celkově bude v muzeu k vidění na 100 automobilů, 90 motocyklů a mnoho dalších exponátů související s historií motorizmu. Expozici doplňuje výstava 400 kusů historických telefonů, která mapuje období od r. 1890 – 1980. Otevřeno bude každý den mimo pondělí v 10 – 17 hodin včetně státních svátků.