Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vědecká knihovna se poprvé zapojí do muzejní noci. Připomene 200. výročí narození zakladatele genetiky G. J. Mendela

Zprávy z regionu

11.5.2022

Autor: red

Vědecká knihovna v Olomouci se vůbec poprvé zapojí do tradiční Olomoucké muzejní noci, která letos proběhne v pátek 20. května. Letošní "nultý" ročník bude zaměřen na připomínku 200. výročí narození zakladatele genetiky G. J. Mendela, který v letech 1840–1843 studoval v Olomouci, a v hlavní budově Vědecké knihovny nabídne od 17. do 22. hodiny bohatý program pro děti i dospělé.

"Vědecká knihovna je svým posláním a skladbou fondu významnou paměťovou institucí Olomouckého kraje a jsem ráda, že může i touto cestou veřejnost seznamovat se svým bohatým a cenným fondem. Věřím, že se v rámci večera zaregistrují i noví čtenáři, kteří si budou moci rovnou vypůjčit knihy z volného výběru," říká za Vědeckou knihovnu její ředitelka Iveta Tichá.

Pestrý program vznikl ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou UPOL a Pevností poznání. "Přírodovědecká fakulta UP si pokládá za čest, že se může podílet spolu s Vědeckou knihovnou na připomínce jednoho z největších jmen v historii světové vědy. Pomůže také přiblížit osobnost Gregora Mendela v širším světle i návštěvníkům Muzejní noci a díky Pevnosti poznání přilákat třeba i mladší Olomoučany o krok blíže k zábavné vědě. Rádi bychom také navázali užší spolupráci našich dvou významných institucí, obou sídlících v jednom z nejkrásnějších měst naší země," komentuje připravený program proděkan Ota Blahoušek. "Této spolupráce si nesmírně vážíme," dodává ředitelka Iveta Tichá. 

Muzejní noc v knihovně zahájí v 17 hodin přednáška Gregor Mendel – moravský rodák, zakladatel genetiky a exaktního šlechtění rostlin, kterou popularizační formou připravil Petr Smýkal z katedry botaniky PřF UP. Od 18. hodiny bude po celý večer vystaveno unikátní první vydání přelomového díla G. J. Mendela – studie s názvem Versuche über Pflanzen-Hybriden, kterou přednesl v roce 1865 a tiskem vyšla o rok později ve sborníku Verhandlungen des naturforschenden Vereines in Brünn. Brünn: Naturforschende Verein, 1866 (VKOL, sign. 53.947/ 4). Současně bude vystavena faksimile rukopisu tohoto slavného díla, zapůjčeného VKOL od Augustiniánského opatství na Starém Brně.

V Galerii Biblio bude ke shlédnutí výstava Čeští vědci a jejich vynálezy, kterou připravila Akademie věd ČR. Po celý večer budou probíhat aktivity pro děti s drobnými cenami, dále workshopy pro všechny věkové kategorie pod vedením restaurátorky VKOL, na kterém si zájemci mohou vyrobit deníček, či workshopy pro děti zaměřené na práci s micro:bity – jednoduše programovatelnými mikropočítači pro výuku informatiky (pro workshop s micro:bity je nutná rezervace místa). Pevnost poznání pak připravila experiment Izolace DNA z jahod. Kyselina deoxyribonukleová je královnou nukleových kyselin. Je přítomna ve všech živých buňkách. Jsou z ní vytvořeny geny a kódovaná řeč, kterou je napsána příručka života. Je v ní zakódováno, jak budou bakterie, rostliny, houby, živočichové a lidé vypadat. Určuje, jak budou probíhat veškeré životně důležité procesy a nepřímo tedy i činnost celého organismu. Interaktivní skládačky (párování bází na základě pravidel komplementarity) pak pomohou tuto složitou, ale na druhé straně velice zajímavou a důležitou dvoušroubovici rozplést. Animační program povede lektorka Alexandra Novotná.

Podrobný program bude uveřejněn na webových stránkách www.vkol.cz a knihovním facebooku.