Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vědecká knihovna dostala za publikaci Ottovy Čechy cenu kraje. Bodovala počtvrté

Zprávy z regionu

23.4.2022

Autor: roc

Cenou Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za rok 2020, a to v kategorii Výjimečný počin roku v oblasti umění – literatura, se od včerejška může pyšnit obrazová publikace Ottovy Čechy. Obraz země v letech 1883–1908. Ocenění si během slavnostního večera v Moravském divadle Olomouc převzali její autoři, historici Vědecké knihovny v Olomouci Petra Kubíčková a Lubomír Novotný.

Autoři publikace Petra Kubíčková a Lubomír Novotný.

Foto: archiv VKOL

Výpravnou publikaci můžete získat například v knihkupectví Kosmas

Jedná se již o čtvrté ocenění publikační činnosti Vědecké knihovny v Olomouci ze strany Olomouckého kraje. „Moc gratuluji autorům, Petře Kubíčkové a Lubomíru Novotnému, k získání ocenění, které je odměnou za jejich usilovnou práci na této nádherné, nadčasové knize. Vědecká knihovna bude ve vydávání kvalitních publikací pokračovat, na jednu z nich se můžete těšit již letos na podzim,“ dodala ředitelka knihovny Iveta Tichá.

Kniha Ottovy Čechy. Obraz země v letech 1883–1908, nabízející na 380 stránkách více jak 800 dobových vyobrazení toho nejzajímavějšího z putování Čechami na přelomu 19. a 20. století, vyšla na podzim roku 2020 a součástí projektu byla také stejnojmenná výstava, která byla z důvodu epidemických opatření k vidění virtuální formou s komentáři autorů na facebookových a webových stránkách knihovny. Kniha je k dostání v e-shopu Vědecké knihovny.

Autory především zajímalo, z jakého pohledu vnímali doboví přispěvatelé krajinu kolem sebe a jestli při putování krajinou sledovali primárně přírodní výtvory, lidi, architekturu či průmysl.
Původní výpravný cyklus Čechy čítá více než 5 100 stran a přes 4 000 vyobrazení. Obsahuje medailonky, eseje a básně předních českých spisovatelů. Nakladatel Jan Otto spojil v 15 svazcích celé spisovatelské a malířské generace vrcholné fáze Národního obrození.

S autory Ottových Čech se budete moci setkat v rámci Sousedské snídaně, která proběhne na louce kolem Golema (bývalá přírodovědecká fakulta) v Olomouci-Hejčíně 30. 4. 2022 od 10 do 14 hodin. Součástí programu bude také výstava Ottovy Čechy, doplněná o komentář autorů, a to v přízemních prostorách depozitáře knihovny.

roc

Reklama

KAŠPÁRKOVA ŘÍŠE - LOUTKOVÉ DIVADLO (Slovanský dům)

Katalog firem » Kultura a umění » Divadla

Kašpárkova říše je divadlo amatérské, s více než osmdesátiletou tradicí. Členové souboru si loutky a dekorace sami tyké vyrábějí, rádi mezi sebou uvítají i další zájemce o tohoto pě...