Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ve fakultní nemocnici pomáhají pacientům kocour Jonáš a fenka Anička

Zprávy z regionu

25.6.2019

Autor: red

Jmenují se Jonáš a Anička, kocour britské modré kočky a fenka bernského salašnického psa. Pomáhají pacientům Fakultní nemocnice Olomouc. Pomáhají už tím, že jsou v jejich blízkosti, že se jich mohou dotýkat. Jonáše a Aničku vodí už rok a půl do největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě Jana Dohnalová ze šternberského spolku Aura Canis. Pozitivní energii předávají nemocným na Oddělení geriatrie a na Oddělení NIP / DIOP (Následné intenzivní péče a Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče).

Foto: FN Olomouc

Renomovaná odbornice Jana Dohnalová pracuje kromě Jonáše a Aničky ještě s fenkou peruánského naháče Haničkou a kocourem plemene ragdoll Avatarem. Všechna zvířata musela absolvovat přísné zkoušky, při kterých se zjišťuje, jestli jsou pro terapii vhodná. "Pejsci a kočičky oproti nám nebývají zatíženi stresem a starostmi, proto jsou schopni předat spoustu pozitivní energie klientům - a to léčí," konstatuje Dohnalová. Při pohledu na pacienty Oddělení NIP / DIOP, které kontakt se zvířetem náhle rozjasní a přiměje k živé komunikaci, je naprosto zřejmé, že to tak je. Pozitivní efekt přítomnosti Jonáše a Aničky je o to více emocionální, že na tomto oddělení jsou hospitalizováni nemocní, u nichž po zvládnutí akutního kritického stavu nadále selhává jedna či více základních životních funkcí a je nutná jejich dlouhodobá a intenzivní podpora. "Jsem tu popáté nebo pošesté a pokaždé je na pacientech při komunikaci se zvířaty znát posun, zlepšení jejich stavu," dodává Jana Dohnalová, která spolupracuje také s Psychiatrickou léčebnou ve Šternberku, dětským diagnostickým ústavem na Svatém Kopečku nebo olomouckým domem seniorů.

"Po roce a půl můžeme, myslím, konstatovat, že tento typ terapie se osvědčil. O její využití by měli zájem i na dalších klinikách a odděleních, ale pracovní vytížení paní Dohnalové nám to nedovoluje," říká Petra Stejskalová z Odboru hlavní sestry FN Olomouc. Nabízí se však podle ní jiná možnost. "Pokud by se našel dobrovolník, který by se svým pejskem nebo kočičkou chtěl pacientům zpříjemnit pobyt v nemocnici, byla bych moc ráda, aby se mi ozval," uvádí závěrem. V případě zájmu je možné využít kontakty: petra.stejskalova@fnol.cz, tel.: 588 446 383.