Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ve Smetanových sadech se v úterý poběží pro slabozrakou Marušku

Zprávy z regionu

23.4.2023

roc jap

Zaběhnout si tří nebo desetikilometrovou trať a podpořit dobrou věc, konkrétně nákup pomůcek pro slabozrakou Marušku. To je cíl už devátého ročníku akce Smejkalovky pomáhají, který se bude konat v úterý 25. dubna ve Smetanových sadech. Začátek je v 16 hodin, připraven j i bohatý doprovodný program.

Marušce můžete pomoci účastí na běhu / pochodu a doprovodném programu,
zasláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS KUK 190 na číslo: 87777,
nebo zasláním daru na sbírkový účet: 9980287/0100, do textu uveďte: MARUŠKA

Účastníci si mohou zaběhnout si “rodinnou” trasu v délce tří kilometrů nebo celý závod na trati dlouhé deset kilometrů. Pořadatelé ubezpečují, že nejde o čas a vítají i návštěvníky, kteří přijdou jen tak.  V rámci doprovodého programu bude možno si vyzkoušet různé sporty, ale třeba i chůzi s bílou holí. A pro děti je připraveno i malování na obličej.

“Projekt Smejkalovky pomáhají si klade několik cílů: spojovat svět slabozrakých a nevidomých a osob, které se s tímto problémem ještě nesetkali, zároveň je pro každý ročník vybrána konkrétní osoba s těžkým zrakovým handicapem, která potřebuje pomoci. Dary v plné výši tak pomáhají zvládat každodenní obtížné situace. Projekt má také poukázat na zdravý životní styl jako jeden z vhodných prostředků pro udržení a zlepšení zdraví, sportovat je možné i se zrakovým handicapem,” uvedla Dagmar Sýkorová, výkonná ředitelka Nadace profesora Vejdovského. Patronem projektu je zpěvák Jaro Smejkal, který nosí nedioptrické brýle. “Chceme tak dětem ukázat, že brýle nejen pomáhají, ale také sluší a nemusí se tedy vůbec stydět je nosit,” doplnila Sýkorová. Ostatně Smejkal bude na akci ve Smetanových sadech přítomen a návštěvníkům i zazpívá. “V minulosti akci opakovaně podpořil olympijský gólman Dominik Hašek nebo také fotbalista Lukáš Kalvach,” vzpomněla Sýkorová.

Běh se koná už podeváté.

Foto: archiv pořadatelů

Maruška je devítiletá holčička s velkým zájmem o jakékoliv okolní dění stejně jako další děti v jejím věku. “Snaží se poznávat svět kolem sebe a být stejně aktivní a dovádět. Narodila se ale s kombinovanou vrozenou vadou zraku, která jí toto snažení každý den komplikuje. Marušce zhoršuje vidění degenerace sítnice, atrofie zrakového nervu, silná světloplachost a barvoslepost, takže ostře vidí jen na pár centimetrů, ale ani s dioptrickými brýlemi to není žádná hitparáda. Každodenní běžné úkony se tak pro ni stávají často výzvou. Ráda by ale zvládala vše sama bez asistence jiných osob, a to s pomocí dioptrické korekce a kompenzačních pomůcek,” popsala Dagmar Sýkorová. Marušce by podle ní v tuto chvíli velice pomohly pomůcky, které by používala při výuce ve škole, ale také doma při plnění domácích úkolů. “Nejvhodnější jsou pro ni digitální pomůcky, které dnes umí úplné divy – zvětšují text a obrázky, hlasový výstup umí text přečíst a pomoci tak ve chvíli, kdy už bude Maruška unavená z koukání. Dnešní možnosti jsou veliké. Bohužel toto vybavení, kterým chceme společně vytvořit vhodné zázemí pro Marušku, stojí desítky tisíc korun. Ty jsou ale pro rodinu obrovským finančním zatížením. Proto je letošní ročník věnovaný této dívence. Každá koruna, každý dar bude opět pomáhat,” ubezpečuje Sýkorová.

Projek Smejkalovky pomáhají se koná už po deváté. “V předchozích ročnících jsme tak společně pomohli dětem se zrakovým postižením, kterým jsme tak mohli pořídit kompenzační pomůcky, také doplatit pomůcku nevidomému sportovci Aleši Moravcovi nebo pořídit nákladné brýle s vysokými dioptriemi pánovi v tíživé finanční situaci. Dominik Hašek například přispěl dražbou plakety vzácného puku na přístroje zachraňující zrak předčasně narozeným dětem,” připomněla Sýkorová.