Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vánoční trhy ozdobí dvacetimetrová douglaska z Nenakonic. Na Horní náměstí doputuje v neděli

Zprávy z regionu

15.11.2018

Autor: red

Pro letošní Vánoční trhy v Olomouci byla vybrána dvacetimetrová douglaska. Strom už více než padesát let roste na zahradě v Nenakonicích (část obce Věrovany) a městu ji nabídl majitel Michael Otáhal. Do Olomouce připutuje v neděli 18. listopadu. Jaké jméno letos strom ponese?

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Majitel jako hlavní důvod pro pokácení uvedl, že strom je již příliš velký, kmen je spodní části vychýlený a mohl by tak ohrožovat své okolí.

Kácet se bude v neděli v ranních hodinách přibližně kolem půl deváté, v 10:00 by se nový vánoční strom měl vydat na cestu do Olomouce. Příjezd na Horní náměstí je naplánován před polednem. Rozsvícen pak bude v pátek 23. listopadu v 18:00. Osvětlí jej 18 tisíc LED světel s třpytivým efektem laděným do zlato-stříbrné barvy. Zdobit ho bude 120 zlatých a stejný počet stříbrných koulí. I v letošním roce je vyhlášena soutěž o jméno vánočního stromu. "I do letošního třináctého ročníku soutěže přijímáme výtvarně zpracované návrhy se jmény vánočních stromů. Zájemci je mohou na radnici zasílat do pondělí 19. listopadu," uvedl vedoucí oddělení kultury Radim Schubert. Adresa pro doručení soutěžních návrhů: Magistrát města Olomouce - oddělení kultury, Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc (na zadní stranu výtvarných návrhů napište své kontaktní údaje).

Darovaný strom vůbec poprvé ozdobil centrum Olomouce v roce 2009 a hned získal první cenu v celorepublikovém hlasování o nejhezčí vánoční strom České republiky. I v dalších ročnících hlasování se olomoucký vánoční strom vždy objevoval na předních příčkách.

Trasa převozu vánočního stromu

Nenakonice 395, Věrovany – Dub nad Moravou – Drahlov – Charváty – Kožušany – Olomouc ul. Dolní Novosadská – ul. Rooseveltova – ul. Velkomoravská – ul. Brněnská (otočení do protisměru na konci ulice /nebo při sjezdu z ul. Velkomoravská) – ul. Wolkerova – ul. Havlíčkova – křižovatka Havlíčkova x tř. Svobody – ul. Pavelčákova – Olomouc, Horní náměstí