Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vánoční trhy klepou na dveře. Nabídnou řadu novinek, s kluzištěm na náměstí se však musíme rozloučit

Zprávy z regionu

14.10.2021

red

Vánoční trhy se pomalu blíží. Na jejich zahájení se můžeme těšit už v pátek 19. listopadu, kdy na Horním náměstí opět ožije punčové městečko s rozmanitým doprovodným programem na podiu. Letos trhy nabídnou řadu novinek, chybět nebude ani oblíbené ruské kolo.

Olomoucké vánoční trhy jednoznačně patří mezi ty s nejlepší atmosférou v celé republice. Po loňském roce, kdy trhy probíhaly vzhledem ke koronavirové situaci v omezenějším rozsahu, se snad letos můžeme těšit na Vánoce, jak je v Olomouci známe. Na Horním a Dolním náměstí se znovu rozprostře vůně tradičních gastronomických specialit, jako jsou punče a perníky, které doprovodí další stánky s občerstvením, dárkovými předměty, typickým vánočním sortimentem a řemeslné výrobky. Chybět nebude ani podium s doprovodným programem včetně pravidelného promítání pro děti. Trhy budou probíhat od 19. listopadu do 23. prosince a budou otevřeny každý den od 10:00 do 21:00, v pátek a v sobotu pak do 22:00.

Vánoční trhy slibují řadu novinek

"Olomoucké trhy i nadále pořádá obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc, která zvítězila v koncesním řízení na organizování vánočních trhů do roku 2025. Návštěvníci se mohou těšit na ještě tradičnější pojetí, což bylo podmínkou nové smlouvy města s organizátorem. Veškeré hrazení u památek a nutné vymezení prostoru bude nově vytvořeno ze dřeva a dřevěnou podobu dostanou třeba i toalety," uvádí mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Organizátoři návštěvníkům slibují i zcela novou zvoničku s vyhlídkou. Tradiční Ježíškovu dílnu s poštou přesunou nově na Dolní náměstí, kde ze stánků vznikne improvizované náměstíčko, kde budou představovat také tradiční řemesla. Co se týká gastronomických novinek plánují tradiční kulinářské večery na pódiu i víkendová grilování.

Chybět nebude ruské kolo, naopak kluziště z Dolního náměstí zmizí...

V posledních letech si své pevné místo v rámci vánočních trhů našlo i vyhlídkové ruské kolo. O to nepřijdou návštěvníci ani v letošním roce, kdy by se opět mělo stát dominantou Tržnice. Bez čeho se však návštěvníci budou muset obejít, je kluziště. To na Dolním náměstí letos nevyroste. "Je to součást nového konceptu, který odráží mnohaleté debaty o ochraně památek na Dolním náměstí, jež je součástí památkové rezervace, a také reakci na časté stížnosti veřejnosti. Chtěli bychom, aby kluziště našlo své místo jinde, ale to je ještě v jednání," vysvětluje Radka Štědrá.

Vánoční strom bude z Hluboček

Kompletní program letošních Vánočních trhů zveřejní organizátoři zhruba v polovině listopadu, jelikož na něm stále intenzivně pracují. Už teď ale víme, že stromeček, který ozdobí vánoční náměstí, bude pocházet z Hluboček. "Vánoční strom z Hluboček nabízeli majitelé městu už v loňském roce, ale vzhledem k omezenému rozsahu, jsme nabídky nevyužili a náměstí ozdobil strom menšího vzrůstu. Letos však počítáme s tímto stromem, který by na Horní náměstí měl dorazit v neděli 7. listopadu," dodává Štědrá s tím, že samotné datum rozsvícení vánočního stromu je ještě v jednání. Otázkou tedy je, zda se strom rozsvítí už v pátek 19. listopadu v rámci zahájení vánočních trhů, nebo až v neděli 21. listopadu.