Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vánoce s obřím kolem, vratnými hrnečky a recyklovatelnými kelímky. Oblíbené trhy nabídnou řadu novinek

Zprávy z regionu

12.11.2019

red

Po dvaatřicet dnů a večerů bude žít centrum města atmosférou a rytmem Vánočních trhů Olomouc. Proslulé trhy navíc letos nabídnou spoustu novinek, včetně rozšíření plochy o areál tržnice. Návštěvníky Olomouce navíc může kromě punče hřát i pocit, že trhy budou letos ekologičtější.

Kompletní program Vánočních trhů Olomouc naleznete ZDE.

Vánoční trhy už tradičně zaplňují Horní a Dolní náměstí zhruba sto čtyřiceti stánky, kde lidé najdou řemeslné výrobky, voňavé a chutné produkty regionální gastronomie. Letos přibude další plocha u tržnice. Součástí sortimentu je také oblíbený punč, jenž každoročně láká na své vánoční trhy tisíce návštěvníků z jiných měst od nás i ze zahraničí. "Letos přibude více turistů také z Francie, Švédska nebo Filipín," vyzdvihla vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu Karin Vykydalová.

Vánoční trhy Olomouc začínají 22. listopadu a Olomoučany i turisty budou bavit až do 24. prosince. Hlavní program se odehrává na Horním náměstí. O kulturní program se postarají mimo jiné skupiny či zpěváci Fleret, YO YO Band, Poutníci, Bohuš Josef a Burma Jones, Nezmaři, Kamélie, Pavel Žalman Lohonka. Slavnostní zahájení Vánočních trhů v pátek 22. listopadu doprovodí skupiny Rock and Roll Band Marcela Woodmana a O5 a Radeček. Kromě hudby se na pódiu objeví i divadelní hry a pohádky v podání Divadla Tramtárie, Divadla NAVĚTVI a divadla eMILLIon.

Foto: Daniel Mazáč

Olomoucké kolo a dětská zóna
Na Horním náměstí se také mohou děti svézt na replice historického kolotoče nebo napsat či nakreslit přání do Ježíškovy pošty. Největším lákadlem Dolního náměstí je pak veřejné kluziště, otevřené zdarma až do 30. prosince. Chybět tady nebude ani betlém a oblíbená Ježíškova dílnička. "Atraktivní novinkou letošního ročníku trhů je rozšíření plochy o prostor tržnice, kde vznikne dětská zóna. Její dominantou bude ruské, či spíše olomoucké kolo, zhruba 33 metrů vysoký kolotoč, který nabídne unikátní pohledy na vánočně laděný střed města," uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská. Novinka se na místě objeví až se začátkem adventu. V dětské zóně u tržnice bude také historická tramvaj a vláček pro děti. 

Zleva: hrneček, který si za poplatek můžete půjčit na Dolním náměstí a tam jej zase vrátit; hrneček, který si lze zakoupit ve stáncích; recyklovatelný kelímek

Foto: Archiv redakce

Důraz na ekologii
"Z mého pohledu je velmi zajímavou novinkou také mnohem výraznější důraz na ekologický rozměr akce," sdělil primátor Mirek Žbánek. Návštěvníci totiž letos dostanou veškerý punč výhradně ve vratných nebo recyklovatelných nádobách. První novinkou jsou zálohované keramické hrníčky. Po vrácení na centrálním sběrovém místě ve stánku na Dolním náměstí projdou hrníčky nově pořízenou mycí linkou a budou k dispozici dalším hostům trhů. Kdo si bude chtít z trhů odnést suvenýr, hrníček si samozřejmě může ponechat.

Ani ti, kdo upřednostní jednorázové kelímky, nebudou zatěžovat životní prostředí, o což se postará druhá ekologická novinka. Kelímky nebudou z plastu, ale ze speciální stoprocentně recyklovatelné směsi papíru a vosku, pořadatelé navíc pro použité kelímky pořídí i lis, aby odpad zabíral co nejméně místa. Ve spolupráci s Technickými službami města Olomouce pořadatelé připraví také kontejnery a koše na tříděný odpad. 

Úroveň trhů zlepší i další novinky, jako například nový mobiliář, slavnostní osvětlení, nové stánky i vylepšené pódium a také speciální Vánoční noviny.   

Pobytové balíčky
O Vánoční trhy Olomouc je velký zájem mezi turisty z České republiky i z dalších zemí Evropy. Pobytové adventní balíčky, které nabízejí návštěvníkům města kombinaci vánočních trhů a ubytování v některém hotelu, patří k nejoblíbenějším.

Program na Horním náměstí končí půlnoční bohoslužbou 24. prosince (22:00). Kluziště, kolotoč a omezený počet stánků budou v provozu až do konce roku.