Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 10.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V zoo se znovu otevírá Lanáček! Nově bude nejen pro děti, ale i pro starší návštěvníky

Zprávy z regionu

19.5.2020

Autor: red

Lanové centrum Lanáček fungovalo v zoologické zahradě na Svatém Kopečku od roku 2008 a těšilo se velké oblibě. Před rokem a půl se v něm děti mohly pobavit naposledy. Nejprve jej oslabil kůrovec, poté přišla v březnu minulého roku vichřice Eberhard, která se velmi silně zapsala do osudu celé zoologické zahrady.

Foto: Zoo Olomouc

Lanáček se však postavil na nohy. Přesněji řečeno na samonosné kůly a v těchto dnech si ho už mohou užít první návštěvníci. A nejedná se pouze o děti. Lanáček je nově zpřístupněn i pro starší a horní věková hranice není stanovena. "Když vidím úsměv a spokojenost u návštěvníků, tak mi práce dává smysl. Začátek sezóny byl díky koronaviru složitější, protože kolem nařízení bylo mnoho zmatků, ale věřím, že bude lépe. Ztráty se bohužel již dohnat nedají, ale Lanáček není stavbou na jeden rok. Musíme se dívat dopředu," uvádí Eduard Hrabalík, jednatel společnosti PROUD, která centrum provozuje.

"Kromě toho, že je nový Lanáček vystavěn na sloupech a jsou tam použity modernější technologie, tak jsme se snažili najít i vodící linku. Nakonec vyhrála inspirace životem včel a tuto myšlenku chceme dále rozvíjet," doplňuje mluvčí zoologické zahrady Iveta Gronská. Návštěvníci se mohou těšit na nové překážky včetně druhého patra, které je umístěno ve výšce cca osm metrů nad zemí a ze kterého se dá sklouznout dolů tobogánem. Vstupné je 80 korun na osobu a platí na celý den. Návštěvníci tak mohou během procházek po zoo navštívit Lanáček v daný den opakovaně.

Z původního Lanáčku toho po ničivé vichřici opravdu mnoho nezůstalo. Nyní se však nejen děti, ale i dospělí mohou těšit na spoustu zábavy. (Fotografie z poloviny dubna 2019 a poloviny května 2020).

Foto: Zoo Olomouc

"Každý lanový areál je originál a takto jsme k tomu přistupovali i v Olomouci. Lanové překážky jsou všude velmi podobné, ale jako zajímavost považuji Lanáček v celkovém provedení. Věřím, že kombinace nástupní věže, lanových překážek, tobogánů, lanovky a centrálního domku přináší zajímavý mix, kde návštěvníci budou rádi trávit svůj volný čas," doplnila závěrem Iveta Gronská.