Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 5.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V zoo se zaběhla panda červená. Svým útěkem potrápila nejen zasahující hasiče

Zprávy z regionu

3.12.2021

Autor: red

Velmi netradiční zásah mají za sebou profesionální hasiči ze stanice v Olomouci. Ve čtvrtek v podvečerních hodinách pomáhali v Zoo Olomouc odchytit pandu červenou, která se ze svého výběhu vydala na výlet ke kamzíkům, kde zůstala v korunách stromů zhruba ve výšce dvanácti metrů a za žádnou cenu nechtěla zpátky na zem.

Foto: zoo Olomouc

Hasiči ze stanice Olomouc vyrazili na místo, kde důkladně prozkoumali okolní terén a společně s ošetřovateli Ze zoo přemýšleli nad různými způsoby záchrany tak, aby nedošlo ke zranění zvířecího uprchlíka.

"Profesionální lezec z hasičské skupiny se k poplašenému zvířeti přiblížil, bohužel tento způsob záchrany se nejevil jako úspěšný. Hasiči také prořezali několik menších stromů a natáhli pod místo záchrannou síť. Pandě se však za žádnou cenu nechtělo zpátky na zem a hasiči tak pomocí "vodního proudu" vytvořili clonu, která zvířeti nebyla po chuti. Ostatně když prší, tak se také většina z nás snaží schovat," říká k situaci mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák a doplňuje, že panda se ve vodní spršce necítila komfortně a vrátila se až k jednomu ze zasahujících hasičů, který ji zachytil do rukou a poté nezraněnou a bez známek větší ztráty energie předal ošetřovatelům v zoo. 

A jak k útěku vlastně došlo?

Dva samci pandy červené - François a Gérard - přicestovali do Zoo Olomouc v polovině května a několik měsíců to vypadalo na poklidnou domácnost. "Před pár dny však mezi nimi došlo k hašteření, které vyústilo v upevnění si dominantního postavení jednoho ze samců. Svého pandího kamaráda se François snažil z výběhu vyhnat, což se mu souhrou několika dalších okolností i podařilo. Jednalo se o nešťastnou náhodu. Gérard byl na útěku od úterního dne a včera ho spatřil kolega ve výběhu kamzíků. Po vyhodnocení situace, kdy se samec ocital přímo uprostřed výběhu na značně vzrostlém stromě, jsme kontaktovali hasiče," vysvětluje mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Celá zásahová akce trvala zhruba hodinu. "Chtěl bych z tohoto místa hasičům poděkovat. Díky jejich nejen obětavé, ale bezmezně profesionální práci má dnes náš útěkář zase domov. Prozatím sice provizorní, jelikož dojde k úpravám jeho výběhu tak, aby v něm našel bezpečí. Chvíli po zásahu už přijímal potravu, což nasvědčuje tomu, že bude v pořádku," dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň. Oba samci přijeli do Zoo Olomouc 18. května z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais, kde se 9. června 2020 narodili.