Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V týdnu se chystá třídenní festival Re:Fresh UP. Nabídne netradiční spojení hudby, filmu, literatury i sportu

Zprávy z regionu

19.6.2021

Autor: red

Netradiční spojení hudby, filmu, literatury, sportu či vědomostní soutěže nabídne Olomoučanům nový festival Re:Fresh UP, který se po více než roční koronavirové přestávce stane první větší kulturní akcí v režii Univerzity Palackého a její iniciativy Zaparkuj. V malebném prostředí parkánových zahrad Uměleckého centra UP na Konviktu zahrají zdarma během tří dnů například kapela Květy, písničkář Thom Artway nebo olomoučtí Dirty Old Dogs. Dojde i na besedu s letošní laureátkou Ceny Evropské unie za literaturu Lucií Faulerovou nebo filmový exkurz do rockové scény osmdesátých let v Sovětském svazu. Festival se uskuteční od 22. do 24. června.

Foto: Vojtěch Duda

Hudební program doplní písničkářka Žofie Kabelková nebo živelné elektronické duo Hello Marcel, umně spojující funkové rytmy, vtipné texty a osmdesátkové disko. "Po roce se do Olomouce vrátí mladý zpěvák Thom Artway a po delší době se na Hané objeví rovněž oceňovaná kapela Květy. V obou případech jde o laureáty hned několika hudebních Cen Anděl, takže o hudební zážitky nouze nebude," říká koordinátor univerzitní iniciativy Zaparkuj Ondřej Martínek. A komu by to bylo málo, může si užít koncert v současnosti asi nejúspěšnější olomoucké kapely Dirty Old Dogs, která posluchačům představí nedávno vydané album. Pozdější večerní hodiny pak budou v režii místních DJs.

"Hned první den festivalu se bude konat beseda se spisovatelkou Lucií Faulerovou, jež představí oceňovanou knihou Smrtholka. Po ní se uskuteční autorské čtení vítězů letošního ročníku Literární soutěže pro studenty UP," láká na literárně zaměřenou část programu Tomáš Krejčiřík, dramaturg Zaparkuj a festivalu Re:Fresh UP. Úterní program završí projekce ruského snímku Léto, který mapuje osudy skutečných sovětských rockových kapel v éře tvrdého komunismu. Středa pak bude patřit oblíbenému Hospodskému kvízu. Univerzitní vědomostní speciál nabídne pětikolové klání na téma Z říše zvířat. Naposledy se oblíbené open air verze hospodského kvízu zúčastnily skoro dvě stovky soutěžících.

Chybět nebude ani bohatý doprovodný program včetně sportovních aktivit, relax zóny nebo výstavy fotografií a básní. Areál se návštěvníkům otevře každý den v 16 hodin a vstup na všechny akce je zdarma.

Více informací o festivalu i podrobnosti k programu se dočtete na webových či facebookových stránkách, nebo ve facebookové události akce.