Reklama

Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta, venku je 13.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V sobotu zavítají do Olomouce veteráni. Středomoravský Klub Automobilistů a Motocyklistů Olomouc slaví sto let

Zprávy z regionu

3.10.2023

Autor: red

V sobotu 7. října 2023 se v Olomouci na Horním náměstí a v Rudolfově aleji na Výstavišti Flora uskuteční přehlídka historických automobilů a motocyklů. Akci pořádá Středomoravský Klub Automobilistů a Motocyklistů Olomouc – historická vozidla, ve spolupráci se statutárním městem Olomouc u příležitosti 100. výročí založení původního motoristického klubu SKAM Olomouc.

Foto: archiv pořadatele

Automobily a motocykly vyrobené převážně v prvorepublikovém Československu budou pro veřejnost vystaveny od 9:30 do 12 hodin na Horním náměstí. Slavnostní zahájení proběhne v 10:00 za přítomnosti primátora Olomouce Mirka Žbánka. Od 10:15 zpestří akci také komentovaná módní přehlídka dobového oblečení. Vše doprovodí živá hudba v podání DIXIE VH Olomouc.

"Po dvanácté hodině je naplánován přejezd vystavených veteránů do Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech, kde se diváci mohou zúčastnit hlasování v soutěži elegance a rozhodnout, který z 57 automobilů a 23 motocyklů získá cenu primátora o nejkrásnější stroj. Kromě známých československých automobilových značek jako Aero, Jawa, Praga, Škoda, Tatra a Zbrojovka Brno se představí také zahraniční automobily jako například Mercedes, Bentley, Ford, Hupmobile a další," vyjmenovává Jiří Kohlíček, předseda SKAM Olomouc.

Zvučná jména značek najdou diváci i mezi motocykly. Kromě značek Jawa a ČZ budou k vidění také motocykly Harley Davidson, Indian, Norton, BMW, a jiné. "Jedním z nejzajímavějších exponátů bude jistě i autobus Tatra 27, který byl v Olomouci provozován v době okupace. Nejstarším vystaveným vozidlem akce bude Lorraine-Dietrich z roku 1907 a nejmladší vůz je pak americký BUICK Super z roku 1941. Mezi motocykly je nejstarší Triumph Junior z roku 1919 a naopak nejmladší DKW z roku 1940," prozrazuje Kohlíček.

Po vyhlášení nejelegantnějšího automobilu a motocyklu (ve 14 hodin) začnou historická vozidla postupně startovat do odpolední vyjížďky z prostoru před fontánou. Každé vozidlo i s posádkou bude divákům představeno. Jízda veteránů je vedena po historických závodních tratích v okolí Svatého Kopečku s cílem v Příkazech, kde byl Středomoravský klub automobilistů a motocyklistů 13. října 1923 založen.