Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V kraji se rozšiřuje homesharing. Hledají se lidé, kteří pomohou rodičům dětí s postižením nabrat síly

Zprávy z regionu

18.1.2022

Autor: red

Homesharing, zahraniční inovativní metoda v péči o děti s postižením, se po pilotním testování rozšiřuje v Olomouckém kraji. Devět organizací z celé republiky se spojilo a přináší do Česka nový způsob pomoci rodinám, které celodenně pečují o děti s mentálním a kombinovaným postižením. Homesharing takové děti a jejich rodiny propojuje s lidmi, kteří rodině odlehčí krátkodobou péčí o postižené dítě. Rodiny tak mají prostor vydechnout a nabrat nové síly a děti získat nového kamaráda. Organizace v kampani hledají 150 nových hostitelů.

Homesharing je komunitní odlehčovací služba, která je založena na dlouhodobém přátelském vztahu dítěte s postižením a dospělého hostitele. Rodiče nepřetržitě pečující o děti s mentálním a kombinovaným postižením jsou mnohdy velmi vyčerpaní, ocitají se v sociální izolaci. Potřeby jako odpočinek, výchova sourozenců či návštěva lékaře zůstávají nenaplněné.

Homesharing je přínosný pro všechny zapojené: pro rodiče, dítě i hostitele. Pro hostitele je zajištěno školení a podpora. Dítě si bere do péče pravidelně na předem smluvený čas – společně jdou například na procházku, hrají si nebo připravují jídlo. Dítě se pak vrací zpět do své rodiny. Získává nové sociální kontakty a dovednosti, zatímco jeho rodina si může odpočinout.

Hostitelům homesharing přináší radost a pocit smyslu, příležitost poznávat svět očima dětí s postižením a prohlubovat empatii. Hostitel, kamarád dítěte s postižením, nemusí mít nějaké konkrétní dovednosti, potřebuje především trpělivost. Nebýt odborník může být výhodou, laik přistupuje k dítěti s přirozeností a nabízí mu to, jak sám žije, svůj domov, sebe sama.

"Julča nám dala další životní zkušenost a umožnila konkrétní vnímání toho, jak složité to mají pečující rodiny a jak jednoduché je někomu pomoci," popisuje svoji zkušenost jeden z prvních hostitelů organizace Zet-My, Miroslav Kubíček, který společně se svou rodinou pečuje o osmiletou Julinku.

"V kampani hledáme další hostitele, kteří pomohou pečujícím rodinám nabrat síly a dětem objevit nový svět. Hostitelem se může stát každý, kdo má chuť pomáhat, trpělivost, má vztah k dětem s postižením a může jim nabídnout část svého času, energie a prostoru," uvádí Iveta Skopalová, adaptační průvodce v homesharingu.

"Možnost šířit homesharing jako běžnou formu pomoci v našem regionu nám umožnila finanční podpora Olomouckého kraje a Nadačního fondu Abakus," říká koordinátorka homesharingu pro Olomoucký kraj Naděžda Škrabalová.

Více o homesharingu najdete na homesharing.cz. Zájemci o hostitelství mohou přijít na neformální informační schůzku 3. února 2022 v 17:00 v organizaci Zet-My nebo se pro více informací podívat na zet-my.cz.