Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V hlavní roli legendární sportovec, muž na mateřské i neúspěšný rocker. Divadlo Tramtarie uvádí crazy komedii Poslední noc s Claudií

Kultura

30.9.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Ztřeštěná komedie o třech výrazných hrdinech - jedním je vynikající hokejista, dalším muž na mateřské, třetím pak frontman ne příliš úspěšné rockové kapely. Jedno mají společné - je jim šedesát, nenacházejí se zrovna v nejlepší fázi života, všichni se potkají se smrtí a zjistí, že tou veškerý blázinec teprve začíná. A jsou to Češi. A hraje je skvělý Marek Zahradníček. Autorská komedie Vladislava Kracíka nese název Poslední noc s Claudií a premiéra se uskuteční už 1. října.

Komedie Poslední noc s Claudií je celkově čtvrtá autorská hra Vladislava Kracíka. Tituly I na Batmana občas padne smutek, Druhý život Veroniky i Po stopách něžného muže se vždy setkaly s velkým diváckým ohlasem. Zatímco u předchozích Kracíkových her se jednalo vždy o komedie třicátnické či vztahové, Poslední noc s Claudií je směsí několika komediálních žánrů, která sahá od divadelní parodie, přes crazy komedii, situační komedii, až po kabaret či sci-fi.

"Věřím, že se diváci budou u Poslední noci s Claudií smát. Je to crazy komedie, tedy komedie švihlá, bláznivá, střelená. Hodně jsem se na to těšil, protože poslední dobou jsem v divadle pracoval na samých vážných, až tragických tématech, jakými byly Anna Karenina, Na Větrné hůrce či Kupec benátský v Moravském divadle. Už jsem cítil, že se potřebuji zaměstnat nějakým lehčím žánrem a inscenací, kde se blbne a řádí," popisuje umělecký šéf divadla Vladislav Kracík a dodává: "Vlastně je to takový náš návrat ke kořenům. K začátkům Divadla Tramtarie." 

Třikrát Marek Zahradníček v hlavní roli

Poslední noc s Claudií je tvořena celkem třemi povídkami. Hrdinou té první je jeden český vynikající hokejista (už po prvních pár vteřinách diváci pochopí, o kom je řeč). Je mu šedesát a život už není takový, jako býval... Dalším hrdinou je rovněž šedesátník, outsider, který má s výrazně mladší ženou dítě, s nímž zůstal na mateřské. Posledním je rocker z ne příliš úspěšné kapely. Všichni tři toho mají dost za sebou a ani jeden se nenachází v nejlepší fázi života. Stěžejní situací každé povídky je setkání člověka se smrtí a úvaha, co nastane po ní. A ne náhodou jsou všichni hrdinové Češi; jejich původ nakonec sehraje zásadní roli v záchraně světa. 

"S Markem jsme měli dohodu, že jednou mu napíšu komedii na tělo. A ačkoliv na to Marek nevypadá, už není třicátník, takže se to všechno sešlo dohromady," směje se Kracík.

"Každá role je pro herce výzva," říká Marek Zahradníček a vzápětí doplňuje: "Poslední noc s Claudií je fakt crazy. Naposledy na konci zkoušky jsem musel chvíli přemýšlet, kdo vlastně jsem, jestli mám správný kostým... " Zahradníček tvrdí, že i v této Kracíkově hře je důrazný akcent na vztahy mezi hrdiny: "Hrajeme tu vztah k matce, vztah k milence, vztah k ženě, vztah ke světu. Zajímavých poloh je tu opravdu nespočet. A věřím, že se v tom pozná spousta mužů. A smát se nakonec budou nejen ti muži, ale určitě i ženy, a to nejen moji vrstevníci."

Autorem a režisérem inscenace je Vladislav Kracík, dramaturgem je hostující Martin Fahrner, pro kterého je to po Větrné Hůrce již druhá spolupráce s Tramtarií. Scénu a kostýmy vytvořila domácí výtvarnice Markéta Rosendorfová, hudbu složil Martin Peřina. Sound design vytvořil Rikki Beran, o pohybovou složku se postarali Eliška Holčapková a Daniel Bodlák. Kromě Marka Zahradníčka se v inscenaci představí Vít Pištěcký, Barbora Šebestíková, Tereza Toth Čápová, Dominika Hrazdílková a Václav Stojan.

Premiéry se uskuteční 1. a 2. října v 19:00 v Divadle Tramtarie a jsou bohužel vyprodané. Vstupenky na reprízy a na další představení naleznete zde.