Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci zasedal krizový štáb. Zavře se magistrát a městská policie, školky zůstávají v provozu

Zprávy z regionu

14.3.2020

Autor: red

Uzavřené budovy magistrátu, pozastavený výkon agendy státní správy, příprava na pomoc ohroženým skupinám obyvatel, zřízení speciálních telefonních linek, ale také zachovaný provoz školek. Krizový štáb projednal aktuální situaci a rozhodl o přijetí několika dalších opatření.

Obrázek

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

"Od rána se začaly kupit dotazy na výklad vládního nařízení. Lidé chtěli vědět, co zůstane otevřeno pro veřejnost, zda mohou probíhat svatby, a podobně. Rozhodli jsme o řadě konkrétních opatření, je ale zřejmé, že vládní nařízení budou ještě postupně zpřesňována," sdělil primátor Mirek Žbánek. "My uděláme všechno pro to, aby přijatá opatření byla v Olomouci správně uvedena v život a aby byla účinná. Jejich smyslem je zásadně snížit shromažďování lidí a omezit počet lidí na jednom místě," dodal. 

Zavře magistrát a městská policie

Od pondělí 16. března od 7 hodin budou uzavřeny všechny objekty magistrátu a Městské policie Olomouc pro veřejnost. Toto nařízení platí prozatím na dobu deseti dnů, tedy do 24. března do 6:00. V provozu zůstanou veškeré standardní telefonické kontakty na jednotlivá pracoviště magistrátu. Podání občanů lze ale činit výhradně dálkově, tedy prostřednictvím pošty, datových schránek nebo elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, případně přes e-podatelnu.

Speciální telefonní linky

Na radnici byly zřízeny telefonní linky pro přednostní informování obyvatel. Už od soboty jsou v provozu dvě speciální linky 585 513 385 a 585 513 392, a to v době od 8 do 20 hodin, případně lze využít e-mail infocentrum@olomouc.eu

Připravuje se pomoc potřebným

Pokud jde o zajištění péče o ohrožené skupiny obyvatel, například o osamělé seniory či imobilní občany, sekce pro sociální oblast připravuje seznam potřebných osob a připraví také návrh seznamu základních potravin pro zásobování. Sekce pro sociální oblast sleduje také situaci poskytovatelů sociálních služeb na Olomoucku. V případě potíží některého poskytovatele zajistí nahrazení jejich služeb jiným poskytovatelem.

Školky zůstanou v provozu

V platnosti zůstává páteční rozhodnutí Bezpečnostní rady města Olomouce o zachování provozu v mateřských školách, zřizovaných městem. Během týdne ale bude odbor školství magistrátu sbírat informace o aktuálním zájmu o umístění dětí ve školkách. 

Komunikace s obchodními centry

Už brzy ráno v sobotu Policie ČR jednala s představiteli šesti velkých center (Galerie Moritz, OC Haná, Olympie, Šantovka, Olomouc City, Bělidla), aby s nimi upřesnila praktické dopady nočního rozhodnutí vlády. Konkrétní opatření se budou ještě upřesňovat. Policisté v sobotu kontrolovali i dodržování nařízení v provozovnách ve městě, vše bylo dosud v pořádku.