Reklama

Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav, venku je 12.6 °C

V Olomouci startuje Academia Film Olomouc. Letošní ročník vás provede od dob dinosaurů až po umělou inteligenci

Kultura

23.4.2024

Autor: red

V Olomouci začala jedna z největších vzdělávacích akcí v Evropě – festival AFO Univerzity Palackého v Olomouci (UP). Návštěvníky čeká ambiciózní šestidenní výlet, který začne v období dinosaurů a povede až do časů umělé inteligence. Probádají paměť lidskou i digitální a budou se ptát na to, jak paměť a uchovávání informací ovlivňuje náš svět. V programové nabídce jsou stovky položek od filmových projekcí po přednášky, workshopy, koncerty, výstavy, natáčení živých podcastů a besed, ale i vzdělávací aktivity pro školy a rodiny s dětmi.

Foto: Jan Andreáš

Odborné poroty vyberou nejlepší snímky ve třech soutěžních kategoriích – mezinárodní, česko-slovenská a soutěž krátkých filmů. Prostor dostávají prestižní televizní produkce a filmy, které opět posouvající hranice dokumentárního vyprávění. Tvůrci nejlepších snímků si odnesou trofeje v podobě krasohledu skláře Martina Hlubučka. A 25 000 dolarů (přes 500 000 korun) získá vítěz odborného workshopu Camp 4Science, která je zásadní platformou pro setkávání předních světových filmařů a filmařek.

"Letošní ročník je v mnoha ohledech rekordní – máme ve štábu 325 lidí, v programu poprvé přes 350 programových položek, na workshop pro filmové profesionály Camp 4science se přihlásil rekordní počet projektů, přidali jsme další festivalová místa a na štábním cateringu je nachystáno 25 kilo kávy. Čeká nás opravdu intenzivní týden, ve kterém se zhodnotí celoroční práce našeho týmu. Věříme, že si festival užijí všichni jak z řad návštěvníků, tak i festivalových hostů," říká ředitelka Eva Navrátilová.

Cílem festivalu Academia Film Olomouc je bourání předsudků a stereotypů o "nudných" vzdělávacích filmech, stejně tak o přírodních, humanitních a společenských vědách. Hybnou organizační silou jsou především současní i bývalí studenti Univerzity Palackého. Vizuál letošního roku vychází z retro estetiky a typografie evokuje zlatou éru zábavních parků.

"Tak obrovský profesionálně organizovaný festival se neobejde bez celoroční podpory. Univerzita Palackého je hrdá na to, že stojí za skvělým odborným týmem, který zajišťuje nejen přípravu samotného festivalu, ale především celoročně popularizuje vědecké filmy na mnoha platformách a místech. Festival AFO expandoval už v roce 2020 na přehlídku Prague Science Film Fest, letos uspořádal prezentaci českých filmů v polském Lublinu. Především ale pravidelně navštěvuje největší science festivaly po celém světě a nabízí platformu AFO festivalu nejen k popularizaci vědy, ale i jako prostor koprodukcí, setkání a inspirací. Mám radost, že tento přínos oceňuje i domovské město Olomouc a Olomoucký kraj, patří jim za to velký dík," uvádí Andrea Hanáčková, prorektorka pro komunikaci a studentské záležitosti UP.

Foto: Jan Hromádko

Letos bude ve filmových sálech uvedeno 190 filmů. Diváci uvidí nejen ty soutěžní, ale také výběr filmů z nesoutěžních sekcí i ve zvláštním uvedení. Objeví se sekce Resilience, O houbách a lidech, Dynastie: Dinosaurovci, Přirozenost a příroda, Chůze, Horký úchop, Věda v popkultuře, Věda v České televizi a také Pocta: Jane Goodall a Cormacu McCarthymu.

Za pozornost stojí film Nokturna (Nocturnes) o průzkumu tajemného světa nočních můr a motýlů, ale i další snímky, jako např. Hon na nejstarší DNA (Hunt for the Oldest DNA), Chuť, jsme to, co jíme (TASTE: We eat What are), Budoucnost bude divná jak prase (The future Ahead Will be Weird AF).

Diváci se mohou těšit i na dechberoucí časosběrné záběry snímku Houby: Síť života 3D (Fungi: Web of Life 3D), který je zároveň zahajovacím filmem festivalu a bude se promítat v úterý 23. dubna v kině Metropol.

Snímek Neutrino: Poetická elementární částice (Neutrino-The Poet Among The Elementary) přináší exkurzi do japonské vesnice, kde vedle sebe žijí vědci a místní věřící obyvatelé. Poutavé budou ale i krátké filmy, např. Dříči (Hardly Working), Netopýrci (Batsies), Paraziti: záchranná mise (The Quest to Save Parasites) a další. Bombshell: The Hedy Lamarr Story: věda a popkultura se spojují v osobnosti Hedy Lamarr, vídeňské rodačky, která se stala hereckou hvězdou klasického Hollywoodu a také zapomenutou hvězdou vědy.

Dokumentaristé si ale také kladou filozofické otázky na téma digitálních technologií. V Česko-slovenské soutěži se tak objeví dokument Poznámky z Eremocénu (Notes from Eremocene) od slovenské režisérky Viery Čákanyové. V cyklu Věda v ČT mohou zájemci navázat na českou stopu v programu s filmem Identita: Stát a propaganda. Jeho tvůrci se zamýšlejí nad ideologickou podstatou symbolů, které vytvářejí naši státní identitu.

"Těším se na možné variace vzpomínek, které vytváří ducha festivalu. Na přednášku Jingmai O’Connor a její pohled na dinosaury v kině Metropol, na Dana Schreibera a jeho vtipné glosy o významu praštěnosti taktéž v Metropolu. Na unikátní panel plný inspirativních osobností Film ve věku AI, který v provokativním podtitulu naznačuje, že jsme nikdy nebyli originální. Na inspirativní diskuze po projekcích filmů, třeba unikátního Scalespace, nejsoučasnějším filmu o čase od Petra Salaby. Světovou premiéru Historického Jesenicka ve 3D, na vizuálně vytříbený Vesmír v zrnku písmu ukazující paralely historie současného umění a vědeckých revolucí. Na poetiku vyprávění v TerraForma a Nokturnech. Na napínavý příběh o vývoji vakcíny proti malárii (Poslední bitva s malárií). Na pásma NFA v sekcích Přirozenost a příroda a Paměť. Na celou sekci O houbách a lidech. Na koncerty a DJs vytříbeného programu Music is Science, kde se dají vytančit všechny náročné emoce, které náš program přinese," říká Ondřej Kazík, ředitel programu AFO.

Foto: Tomáš Helísek

Do Olomouce přijede 350 festivalových hostů

Do Olomouce zavítá mimo jiné dokumentaristka Kateřina Cizek, držitelka cen Peabody a Emmy, a také Hannah Critchlow, mezinárodně uznávaná neuroložka. Součástí programu bude i online přednáška špičkové psycholožky a světové odbornice na altruismus Abigail Marsh. Na AFO se osobně podívá Peter McCoy, který spoluzaložil celosvětové hnutí radikální mykologie. Přijede také dokumentaristka Anupama Srinivasan. Film Nokturna, který spolu režírovala, obdržel cenu World Cinema Documentary na festivalu Sundance. Návštěvníci se potkají s paleontoložkou Jingmai O’Connor a svoji účast potvrdil i český sociolog Vojtěch Pecka nebo bioložka Barbora Pafčo. Objeví se i přední britský historik Chris Manias a paleontolog Daniel Madzia.

Festival zasáhne celé město

Procházky, přednášky, podcasty, ale i workshopy pro děti. Centrem festivalu je Umělecké centrum UP – Konvikt. Organizátoři využívají infrastruktury univerzity i partnerských institucí, které jsou klíčovými hráči v oblasti nejen regionální kultury. Patří mezi ně kino Metropol, science centrum Pevnost poznání, Vlastivědné muzeum, Kryt civilní ochrany, Divadlo na cucky, dětské knihkupectví Zlatá velryba, Galerie XY, UP_LAB a nově také Červený kostel Vědecké knihovny a kino Central Muzea moderního umění. AFO se ale objeví i na Horním náměstí, kde bude doprovodný program partnerů, obří nafukovací planety i kavárna.

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého v Olomouci od roku 1966. Od svého vzniku má AFO za cíl aktivně propojovat kinematografii a vědu a zkoumá jejich vzájemnou interakci. Akreditace je zdarma.