Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 4.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci proběhne další Noc literatury. Už zítra představí zajímavé knižní novinky

Zprávy z regionu

8.5.2019

Autor: red

Již popáté zavítá do Olomouce oblíbený literární festival Noc literatury, který začal jako projekt Českých center. Princip akce je jednoduchý – formou veřejných čtení představit to nejnovější z evropské literatury, a to na netradičních či zajímavých místech. Každý rok jsou vybírány úryvky ze současné literatury, která je v češtině teprve čerstvě vydaná nebo se na jejím vydání intenzivně pracuje.

Foto: Depositphotos.com

Letošní ročník proběhne ve čtvrtek 9. května 2019, kdy se od 18 do 21 hodin bude číst na třech stanovištích – v Divadelním sále Uměleckého centra UP na Univerzitní 3 (stanoviště Knihovny města Olomouce), v Sophie‘s Café na Denisově 33 (stanoviště Vědecké knihovny v Olomouci) a v Rotundě CMTF UP na Univerzitní 22 (stanoviště Knihovny UP). Těšit se mohou návštěvníci i na pestrou plejádu osobností, které budou úryvky předčítat. Své hlasy interpretovaným dílům propůjčí například olomoucký spisovatel Jaroslav Irovský, náměstek primátora statutárního města Olomouc Pavel Hekela, z Moravského divadla Olomouc Ivana Plíhalová či Tomáš Krejčí a také členové prostějovského Divadla Point.

Návštěvníci uslyší úryvky celkem z osmi evropských děl. Z těch nejzajímavějších můžeme zmínit melancholický román o dospívání Šichta v šachtě německého autora Martina Beckera, tragikomický román oceněný Německou knižní cenou za rok 2017 Hlavní město rakouského autora Roberta Menasse či jedinečnou vizuálně-literární koláž pátrající po zmizelé výpravě na severní pól Expedice od švédské autorky Bea UUsmy.

Čtení se opakuje každou celou hodinu. Poté následuje 10–15 minut pauza na přechod na další stanoviště, aby si každý návštěvník mohl poslechnout v průběhu jednoho večera co nejvíce textů. Vstup na čtení je zdarma a přesné časy jednotlivých čtení, i další informace, jsou k dispozici na webu a na facebookové stránce Vědecké knihovny v Olomouci.