Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci četli z Bible ve světových jazycích. Zapojili se i vězni

Zprávy z regionu

30.3.2018

Autor: roc

V kapli svatého Jeronýma na olomoucké radnici proběhlo čtyřiadvacetihodinové čtení z Bible, které je součástí projektu Paschalia Olomucensia. Letošní šestý ročník byl zajímavý i mezinárodním rozsahem. Do čtení se zapojilo hned několik cizojazyčných čtenářů žijících v současné době v Olomouci a dokonce i vězni.

Foto: archiv pořadatele

„Díky spolupráci s Čajkovského gymnáziem mohli účastníci první hodiny slyšet text například ve španělštině, a to z úst rodáka z Madridu Eugenia Riego Santose. Kromě španělštiny zazněl tento úryvek také v portugalštině, ukrajinštině, italštině, francouzštině, estonštině, ale i v polštině, slovenštině či němčině. Úvodní hodina byla také tlumočena do znakového jazyka,“ uvedla za organizátory Čtení Bible 24 hodin Marcela Anežka Kořenková .
Jedná se o výjimečný projekt, který má svůj počátek v Římě (kde probíhá pod názvem „Bible dnem i nocí“) a v České republice nemá obdoby. Letošní čtení zahájil v pondělí 26. března v 17 hodin dětský sbor Campanella Olomouc pod vedením Jany Synkové. Po úvodní řeči začali číst primátor statutárního města Olomouce Antonín Staněk a olomoucký arcibiskup Jan Graubner z první kapitoly Janova evangelia.
Do čtení se mohl zapojit každý, kdo se předem registroval na webových stránkách projektu. Někteří Olomoučané využili možnosti si texty, na kterých Evropa vyrostla, pouze poslechnout. Zajímavá jistě byla i atmosféra v kapli v nočních hodinách, která byla umocněna pouhým světlem svící.
Kromě cizojazyčného čtení přinesl letošní ročník ještě jednu zajímavost. „Potěšilo nás, že na pozvání ke Čtení Bible 24 hodin poprvé zareagovali i někteří muži z vazební věznice v Olomouci, kteří přišli v doprovodu vězeňského kaplana. Každý z nich vybraný úryvek z Písma svatého přečetl a nutno dodat – přečetl ho i s náležitou úctou,“ dodala Kořenková.
Za organizací myšlenky Čtení Bible 24 hodin stojí zejména Římskokatolická farnost sv. Mořice, ale i České katolické biblické dílo a Dcery sv. Pavla. Projekt je součástí cyklu Paschalia Olomucensia. Ten pokračuje koncertem izraelské zpěvačky Yasmin Levy (9. dubna) a filmovými středami (11. a 18. dubna).

roc

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz