Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 24 °C

V Olomouci budou opět k vidění filmové klapky od předních českých výtvarníků

Kultura

6.4.2024

Autor: red

Od 8. do 20. dubna budou v olomoucké galerii Art Rubikon umístěna originální umělecká díla na dřevěné filmové klapce. Projekt spojující výtvarné a filmové umění letos čítá na 125 klapek a pravidelně ze svého výtěžku podporuje snímky začínajících filmařů. Akce je nedílnou součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu a bude zahájena vernisáží v pondělí 8. dubna od 17 hodin.

Foto: archiv pořadatele

Mezi známými jmény autorů těchto netradičních děl nechybí ani letos Kateřina Miler, Kristián Kodet, Iva Hüttnerová, Boris Jirků, ale také trojice umělců, kteří se do projektu zapojují každoročně - Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák. "Poprvé svou klapkou přispěla i autorka loutek, Xenie Axamitová, a po roční pauze se opět zapojili i Jiří Slíva nebo Ticho 762," doplnil Čestmír Vančura, předseda Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN. Upozornil také, že nejstarším výtvarníkem, který se již po šestnácté zapojil do projektu, je devadesátiletý Antonín Vojtek.

Výtvarníci nejsou ve své tvorbě limitování žádným tématem, přesto hned několik z nich zcela náhodně zachytilo na klapkách kočky. Již tradičně se objevují filmové motivy i další známé osobnosti, jako je Tomáš Holý nebo třeba Bedřich Smetana, od jehož narození uplyne letos 200 let. "Sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková zase reflektuje 105. nedožité narozeniny Miroslava Zikmunda a pokračuje v řadě významných zlínských staveb, tentokrát ztvárněním vily slavného cestovatele," doplnil Čestmír Vančura.

Výstava filmových klapek bude v galerii Art Rubikon až do 20. dubna, poté se vydá do Galerie Vaňkovka v Brně. Poslední zastávkou bude zlínské obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko, odkud se klapky přesunou do Kongresového centra, kde 2. června ve 13 hodin proběhne dražba klapek. Z výtěžku dražby jsou podporovány filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN mohou i letos už nyní ucházet autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu. Prostřednictvím nadačního fondu potom výtěžek dražby putuje k začínajícím talentovaným filmařům. "Máme radost, že filmy, které vznikly s jeho přispěním slaví úspěchy nejen v České republice, ale i v zahraničí. V sobotu 9. března získal na Českém lvu Cenu Magnesia za nejlepší studentský film snímek Electra," uvedla Markéta Pášmová, umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu a dodala, že za celou dobu existence projektu vzniklo 434 filmů a dalších projektů mladých tvůrců, které fond podpořil.

Reklama

GCC One - Galerie Šantovka

Katalog firem » Auto - moto » Wraping - polepy vozidel

Wraping - Změna barvy Vašeho vozu pomocí autofólií. Přestala se vám líbit barva vašeho auta, chcete dodat barevně výraznému vozu elegantní matný vzhled nebo ho využít jako reklamní plochu...