Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 7.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Kafe jak lusk vystavuje paralympionik Jan Povýšil snímky pořízené nad i pod hladinou

Kultura

7.11.2017

Autor: Jan Procházka

Paralympijský medailista, mistr Evropy, vicemistr světa v plavání. A taky fotograf. V Kafe jak lusk jsou od soboty k vidění snímky Jana Povýšila. Všechny se točí kolem vody. některé vznikly pod hladinou, jiné nad ním, díky zvláštní perspektivě to často není jasné. Černobílé fotografie budou v oblíbené kavárně na třídě Svobody k vidění až do konce roku. A můžete si je i koupit. Výstava je prodejní, výtěžek putuje na konto olomouckého TyfloCentra, které pomáhá zrakově postiženým.

Foto: Tomáš Helísek

Jan Povýšil je od patnácti let na vozíku. Měl nehodu na toboganu. Navzdory tomu však vodu zkrotil, jako plavec dosahuje nemalých úspěchů, o čemž svědčí řádka medailí, mezi nimiž nechybí ani ta paralympijská. Kromě aktivního sportu však už mnoho let i fotografuje. "Fotím prakticky všude. A protože téměř veškerý čas trávím u vody, fotím logicky hodně i tam," řekl Povýšil. Z prostředí plaveckých bazénů je i série snímků Pod vodou, kterou vystavuje právě v Kafe jak lusk. "Je to velký soubor, už jsem ho vystavoval třeba v Praze či Brně," podotkl Povýšil a dodal, že do Olomouce se bohužel vešla jen část. K vidění jsou kolegové sportovci a až na jednu výjimku jde vesměs o snímky černobílé. "Mám tu černobílou nějak raději. Barva je nudná," usmál se Jan Povýšil a během řeči ukázal na zmiňovaný barevný snímek - podvodní akt, "občas to ale v černobílé nefunguje. To jsou ty paradoxy..."

Snímky Jana Povýšila z cyklu Pod vodou jsou pořízeny nad i pod hladinou. Snímky Jana Povýšila z cyklu Pod vodou jsou pořízeny nad i pod hladinou. Foto: Tomáš Helísek

Výstava v Kafe jak lusk je prodejní. Výtěžek poputuje na konto olomouckého TyfloCentra, které pomáhá zrakově postiženým lidem. Právě jeho mluvčí Tomáš Helísek byl iniciátorem celé výstavy. "Mám Honzovy fotky velmi rád. Dostal jsem od něj nejen poměrně volnou ruku ve výběru, ale byl i tak velkorysý, že nám nabídl výtěžek z případného prodeje. Toho si velmi vážíme," zmínil Helísek. Už během prvních dnů výstavy se prodaly čtyři kusy. 

Fotografie Jana Povýšila budou k vidění až do konce roku.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941