Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Užívám si každý den v áčku, řekl Látal

Sport

21.1.2019

Autor: Petr Pelíšek

K legendám SK Sigma Olomouc patří bezesporu Radoslav Látal (1970). A jméno Látal by se znovu mohlo objevit v prvoligové soupisce Sigmy. Syn bývalé opory Sigmy Radek (1997) je totiž v přípravě s prvoligovým áčkem a není bez naděje v mužstvu zůstat. Mladší Látal už jeden start za áčko Sigmy má, v sezoně 2016/2017 tehdy ještě ve druhé lize, bylo to v dubnu 2017 doma proti Sokolovu, odehrál 12 minut. Zda si brzy zahraje za Sigmu v nejvyšší soutěži, to bude záležet na něm samotném, zatím se své šance chytil dobře, trenér Václav Jílek ho chválí. „Chci odvést maximum. A uvidíme, co bude dál,“ řekl Radek Látal.

Radek Látal očima trenéra Jílka

„Radek využil příležitost, kterou dostal. On ji využil už v Trenčíně, kde ten zápas odehrál velmi dobře. Zvládl to. Proti Ružomberoku byla jeho síla zpočátku větší, pak měl maličko taktické problémy, kdy jsme trošku přehazovali posty. Ale jsem jen rád, protože na krajích obrany potíže dlouhodobě máme a tady ta alternativa, která přichází a je z vlastních zdrojů, je vítána. Určitě si řekl o to, abychom se mu věnovali a dali mu další příležitost. Je na tom dobře kondičně a rychlostně, je poctivý. Nabízí se pro něj varianta beka nebo halfbeka.“

Jak je to zatím s vámi? Zase po dvou letech trénujete s áčkem Sigmy.
Začal jsem v juniorce. Na zápas v Trenčíně mě kouč Jílek vytáhl, protože se tam hrálo dvojutkání a chtěl doplnit kádr. Dá se říct, že se mi to tam celkem povedlo. Pak si mě už nechal. Takže jsem s áčkem na každý trénink, na každý zápas. Chci odvést maximum. A uvidíme, co bude dál.

Loni jste byl na hostování ve druholigových Pardubicích, pak na podzim jen ve třetí nejvyšší soutěži.
Hostoval jsem půl roku ve Vyškově. Tam šla, myslím si, moje sportovní forma celkem dolů. A chtěl jsem se vrátit zpět do juniorky, abych šel zase nahoru. Teď jsem v áčku a jsem spokojený.

Je to velký skok – z MSFL do prvoligového týmu?
Jasně. Je to skok. Je to první liga, je to rychlejší, agresívnější. Ale dá se říct, že jsem do toho naskočil dobře, začal jsem si i více věřit. Uvidíme.

Jak to zvládáte v áčku po fyzické stránce? Je to velký rozdíl?
Je to rozdíl. Velký. Ale začal jsem na sobě hodně pracovat, už před Vánoci jsem trénoval s kondičním koučem, pracoval jsem na fyzičce. Cítím se dobře, ale je to rychlejší a agresivnější.

Trenér Jílek vás po utkání v Trenčíně chválil. Cítil jste už tam, že by větší šance zabojovat o místo v kádru mohla přijít? A nebýt jen v juniorce.
Byl jsem před tím prvním zápasem sice nervózní, ale říkal jsem si, že nemůžu nic ztratit. Odjezdil jsem to na maximum. A bylo super, že si mě pak pan Jílek vytáhl. Takže teď si užívám každý den v áčku. Jak to bude pokračovat, to se teprve uvidí. Áčko odlétá do Turecka, pak se to rozhodne.

A pokud to nevyjde, zůstanete v juniorce?
Nejspíš ano, asi bych zůstal v juniorce.

Možná ten váš příběh trošku připomíná Jiřího Texla, který už měl také možnost hrát za áčko skoro pryč a pak přišel jeho comeback. Je to ve vašem případě podobné?
To ne. Jirka Texl to měl určitě jinak. Já jsem chtěl do juniorky, na podzim jsem byl fotbalově i psychicky hodně dole. Protože ve Vyškově se mi nedařilo. A měl jsem v plánu se do toho znovu dostat a navázat na ten půlrok v Pardubicích, kde to, myslím, nebylo až tak špatné a docela se mi to podařilo.

Záložník Radek Látal je v přípravě s prvoligovým týmem SK Sigma Olomouc.

Foto: Petr Pelíšek

A proč jste nakonec nepokračoval v Pardubicích?
Vrátil jsem se a pak se to řešilo, když byl týden do startu sezony. A všechny kluby už měly uzavřené kádry, něco ve druhé lize už se nenašlo. Takže jsem šel nakonec do Vyškova. Měl jsem dobré reference, že je to tam slušné. Ale nevím, co bylo se mnou. Začátek sezony jsem nějak nechytil a pak už to se mnou šlo z kopce.

V mládežnických kategoriích jste hrával pravé nebo levé křídlo, i pod hrotem. Teď v áčku v přípravě beka.
To začalo v Pardubicích. Jednou tam byli všichni vykartovaní, tak mě trenér zkusil na bekovi a mě se tam začalo dařit. A hraje se mi tam dobře, myslím, že i ofenzivu podporuju z toho postu lépe. Začalo se mi tam hrát dobře, tak už jsem tam zůstal. V Pardubicích jsem byl zraněný, na operaci s kolenem. Pak v zimě se mi příprava povedla a v závěru sezony hrával. Ale pak v letní přípravě už to bylo jinak, takže muselo dojít na jinou variantu.

A je to post, který hrával váš otec.
Sám říkal, že mi to tam více svědčí, tak jsem ho musel poslechnout. Ale i se tam cítím lépe.

Jaký je váš táta kritik? Rozebíráte spolu zápasy?
Je kritický dost. Je to ještě navíc jeho post, takže ví, co dělám špatně. Ale od něj to vezmu, protože toho dokázal hodně. Dává mi hodně kritiky, ale zároveň když odehraju dobré utkání, tak mě umí i pochválit.

Petr Pelíšeksport@olomouc.cz

Reklama

Čokoládovna Troubelice

Katalog firem » Obchod » Lahůdky a speciality

Čokoládovna Troubelice - rodinná čokoládovna z Hané, jejímž cílem je nabídnout zákazníkům kvalitní čokolády, vyrobené z těch nejlepších ekvádorských kakaových bobů. Každá čokolá...