Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Užít si poslední dny až na dřeň. Tramtarie hraje novinku Čekání před nebeskou bránou

Kultura

5.12.2023

roc

Druhou premiérou jubilejní dvacáté sezony Divadla Tramtarie je komedie Čekání před nebeskou bránou. Autorem hry a zároveň i režisérem inscenace o splněných posledních přáních je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. V hlavních rolích se představí přední členka souboru Tramtarie Jana Drgová a hostující Jan Ťoupalík z Moravského divadla. Premiéra se uskuteční ve středu 6. prosince v 19:00.

Hlavní hrdinové příběhu Will a Naomi se potkají v nemocnici, těsně po tom, co je jim diagnostikována nevyléčitelná nemoc. Ačkoliv jsou oba zcela odlišných charakterů a za normálních okolností by se zřejmě vůbec nepotkali, rozhodnou se po letmém seznámení společně opustit nemocnici a vydat se na cestu za splněním svých posledních přání. Na této cestě je ale čeká mnoho překážek, které zapříčiní, že je jim brzy v patách mafie i policie, takže jim jde brzy o život. Oba hrdinové si ale kladou otázku: Jde tu ještě o život...? 

Hra samotná je překvapivým mixem několika žánrů. "Z části je to absurdní gangsterka, inspirovaná filmy Quentina Tarantina či Bratrů Coenů, z části divadelní roadmovie a z části komorní tragikomedie o dvou lidech, co se potkali na závěr života proto, aby našli, co jim nejspíš celý život chybělo. Výsledkem je pestrobarevná mozaika nejrůznějších komediálních situací, vytvářených a řešených absurdně ujetými postavami, ve které ale také nechybí chvíle nebezpečí, dojetí či témata k zamyšlení," říká režisér Vladislav Kracík.

Dvojice hlavních představitelů Jana Drgová a Jan Ťoupalík.

Foto: Jan Procházka

Mimořádně náročná byla příprava scény. Tvůrci si totiž umínili, že v roadmovie nesmí chybět auto. A to skutečné, žádná rekvizita. "Prostě jsme to nechtěli dělat jako..." popisuje Kracík a dodává, že podpůrný tým nakonec představy tvůrců zhmotnil a tak scéně dominuje skutečné červené BMW...

V rolích padouchů se představí Barbora Šebestíková a František Herz.

Foto: Jan Procházka

V několika dalších rolích se představí i Tereza Toth Čápová (uprostřed).

Foto: Jan Procházka

"Líbí se mi, když se postava na jevišti vyvíjí. A v téhle hře to je opravdu hodně velký vývoj," říká o své postavě Willa Jan Ťoupalík.

Foto: Jan Procházka

Premiéra se uskuteční ve středu 6. prosince v  19 hodin, další reprízy pak jsou hned v pátek a sobotu. Všechna tři představení jsou však již vyprodána.