Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 21.6 °C

Už tuto sobotu proběhne 12. ročník Noci divadel. Podívejte se, jaký program chystají olomoucká divadla...

Kultura

21.3.2024

Autor: Lenka Šťastná

V sobotu 23. března proběhne již 12. ročník celorepublikové akce Noc divadel. Tématem letošního ročníku je Proměna a v Olomouci se do programu zapojí Divadlo na cucky, Divadlo Tramtarie, Moravské divadlo i Divadlo K3 na Konviktu. Pestrý program je napříč jednotlivými scénami opět rozprostřený od dopoledních do večerních hodin.

Oblíbená celorepubliková akce Noc divadel mění od letošního roku svůj zažitý termín, kdy se vždy konala pravidelně v podzimních měsících. Nově se na ni můžeme těšit vždy v nejbližším sobotním termínu, který se vztahuje ke Světovému dni divadla. Ten pro letošní rok vychází na středu 27. března, Noc divadel tedy proběhne tuto sobotu 23. března a v Olomouci se do ní opět zapojí Divadlo na cucky, Divadlo Tramtarie, Moravské divadlo i Divadlo K3 na Konviktu. 

Program odstartuje už od dopoledních 9 hodin Moravské divadlo, které zve všechny zájemce na speciální výstavu do světa divadelních proměn. Žádné obrazy, sochy nebo zaprášené kousky z inventáře ale nečekejte. "Společně s našimi umělci, garderobiérkami, modistkami, vlásenkářkami, maskérkami nebo osvětlovači uvidíte, jak se z mladé zpěvačky stane babička, kolik parády udělá jeden knír, jak důležitá je hra světel nebo jak se na míru vyrábí klobouky pro postavy z našich inscenací. Projděte si tuhle jedinečnou výstavu od foyer po jeviště a nechte naše vzácné exponáty, aby tak trochu proměnily váš pohled na divadlo," zve k návštěvě Pavlína Dočkalová z Moravského divadla. Program v Moravském divadle bude probíhat od 9 do 12 hodin, je zdarma a není na něj nutná předchozí rezervace. 

Od odpolední 15. hodiny zve na pestrý program také Divadlo na cucky, kde si až do 18 hodin můžete prohlédnout zákulisí divadla, či se zapojit do workshopu Proměň. "V této interaktivní instalaci si může divák vyzkoušet roli režiséra a namíchat si koktejl světla, zvuku, hudby a proměnit tak čas a prostor, ve kterém se nachází. Večer pak od 20 hodin uvedeme autorskou inscenaci Vichřice v domě č. 11," zve na program mluvčí Divadla na cucky Zdeněk Vévoda a dodává, že během odpoledne a večera bude probíhat i soutěž o ceny, do které se může zapojit každý, kdo divadlo navštíví. Vstup na prohlídky zákulisí divadla, workshop i večerní představení je v rámci Noci divadel zdarma.

Od 17 hodin můžete nahlédnout také do hlubin Divadla Tramtarie, kde proběhne komentovaná prohlídka divadla s hercem Markem Zahradníčkem. "Od 18 hodin pak máme připravený dramaturgický úvod k představení Čekání před nebeskou bránou s režisérem Vladislavem Kracíkem. Na tento program je vstup zdarma, na samotné večerní představení, které začíná v 19 hodin, zbývají poslední vstupenky," říká mluvčí Divadla Tramtarie Vlasta Pechová.

K Noci divadel se opět připojí i Umělecké centrum Univerzity Palackého v jezuitském Konviktu, konkrétně Divadlo K3. Zde se od 16:30 můžete těšit na existenční horor No exit od souboru Slovanský tyátr na motivy jednoaktovky J. P. Sartra. Od 18 hodin pak budou probíhat divadelní prohlídky po různých místech Konviktu, kde se odehrají site specific scénky, které si připraví spolky Kucmoch, Po škole a Dnosvit. Poslední prohlídka začíná ve 20:45 v průchodu Konviktu, kde si vás vyzvedne průvodce.

Více informací o Noci divadel a kompletní program najdete na stránkách Noc divadel 2024.