Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Unikátní kalendář oblékl modelky do ručně malovaných triček

Kultura

17.12.2018

roc

Walkers on the Moon: fotografické duo Jan a Klára Procházkovi a malířka a tatérka Štěpánka Coufalová společně vytvořili ne úplně obvyklý nástěnný kalendář. Procházkovi v něm zachytili dvanáct modelek, oblečených do triček, které ručně malovala Coufalová. Jednou z tváří kalendáře je i známá modelka a violoncellistka Terezie Kovalová. Kalendář doprovází i výstava v kavárně Love Coffee, kde je možno dílo zakoupit.

Nástěnný kalendář formátu 32 x 52 centimetrů vznikal několik měsíců. "Asi nejtěžší bylo sladit termíny s modelkami, protože jsme opravdu chtěli, aby každý měsíc reprezentovala jiná dívka. Zároveň jsme si řekli, že se do toho chcem intenzivně ponořit, takže jsme všechno focení směřovali na přelom září a října. Občas to byly docela zajímavé večírky," prozradil Procházka.  Nápad na letošní kalendář se zrodil v hlavě jeho ženy. "Chtěli jsme, aby vzniklo něco unikátního, nového. Nejen na těch fotkách, ale i za nimi. Tak jsme oslovili Štěpánku s tím, aby pro nás vytvořila dvanáct triček, v nichž ty modelky nafotíme," popsala Klára Procházková. Nápad se Štěpánce Coufalové zalíbil. "Vybrala jsem motivy, vzala barvu a štětec a za dlouhých večerů se toho pustila," vzpomněla Coufalová. Trička jsou plná detailů i velkých motivů, každý měsíc je úplně jiný. "Práce na jednom tričku zabrala asi tři dny," doplnila Coufalová.

Jednou z tváří kalendáře je i známá modelka a hudebnice Terezie Kovalová.

Fotilo se na padesát let starý přístroj.

Kolekce triček vznikla na míru pro kalendář.

Modelky dorazily do olomouckého ateliéru z celé republiky.

Kalendář i zbývající trička je možno koupit přes eshop. Kalendáře jsou dostupné i v Love Coffee na Masarykově třídě, kde až do konce roku probíhá výstava.

Foto: Walkers on the Moon

Zachytit takové dílo na fotografii nebylo vůbec jednoduché. "Nemělo cenu se snažit, aby na fotkách bylo zachyceno tričko v celé kráse, spíš jsme se zaměřili na náladu, která z toho ve spojení s modelkou vyzařovala. Ty fotky pak působí docela čistě a jednoduše, což máme rádi," upřesnil Procházka a doplnil, že celý projekt vznikal na techniku starou půl století. "V naší tvorbě používáme výhradně film, digitální fotka nám nikdy nepřirostla k srdci. Takže bylo jasné, že i kalendář bude plně na analog. Náš hlavní fotoaparát Pentacon Six navíc dělá čtvercové snímky, což je pro kalendář v naše pojetí úplně ideální formát," vysvětlil Procházka.

Součástí představení kalendáře byla i charitativní dražba, která vynesla olomouckému Tyflocentru 5000 korun. Foto z výstavy: Blanka Martinovská

Kalendář má i charitativní rozměr. "Dvacet korun z každého prodaného kusu posíláme olomouckému Tyflocentru, které pomáhá lidem se zrakovým postižením," řekla Procházková.
Celý projekt, který dostal jméno (Un)Written, je možmno vidět pohromadě i na výstavě, která až do konce roku probíhá v kavárně Love Cofffe na Masarykově třídě. "Jsou tam všechny kalendářové fotky a pár bonusů, které přitom vznikly. Všechny fotky jsou ručně vyvolané," upřesnila Procházková. V kavárně je také možno kalendáře za 400 korun zakoupit. Dostupné jsou i přes eshop na stránkách walkersonthemoon.cz. Tak se taky dá koupit pár zbývajících triček od Štěpánky Cooufalové. "A kdyby někdo chtěl kalendář stihnout ještě do Vánoc, třeba jako dárek pod stromeček a chtěl ho mít podepsaný, stačí nám napsat třeba na Facebooku, určitě se domluvíme," uzavřel Procházka.