Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ukradené svazky bible jsou zpět v Olomouci

Kultura

11.9.2020

Autor: Jan Procházka

Vzácné ukradené bible jsou konečně zpátky. Sedm svazků takzvané Pařížské polygloty ze sedmnáctého století zmizelo při rekonstrukci Vědecké knihovny v roce 1996. Nyní se je podařilo dohledat v německé aukci a zakoupit zpět. K vidění jsou nyní ve Vlastivědném muzeu.

Výstavu Návrat olomouckých unikátů si dnes prohlédl i ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Foto: Jan Procházka

Soubor biblí je unikátní tím, že se v něm píše sedmi jazyky: hebrejsky, samaritánsky, chladejsky, řecky, syrsky, latinsky a arabsky. Celkem čítá deset svazků. A právě sedm z nich bylo při rekonstrukci knihovny v roce 1996 ukradeno jedním z dělníků. Na dlouhá léta se vzácné knihy zcela ztratily. "Před nedávnem se svazky bible objevily v aukční nabídce německého antikvariátu," potvrdila ředitelka olomoucké Vědecké knihovny Iveta Tichá. Vyvolávací cena byla 4 000 euro. V antikvariátu nikdo netušil, že tisky pocházejí z trestné činnosti. A nevěděl to ani jejich majitel, který je před časem koupil v dobré víře v jiné aukci za 1 300 euro, tedy necelých 35 tisíc korun. A právě za tuto cenu nakonec majitel olomoucké knihovně vzácné tisky prodal. Soubor je tak znovu kompletní. Knihy můžete vidět v Mánesově galerii ve Vlastivědném muzeu.

Součástí výstavy je i plán obléhání Olomouce z roku 1758, zhotovený rytcem Ignácem Saltzerem. Ten se muzeu podařilo zakoupit v Kalifornii.

Foto: Jan Procházka

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip