Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 19.7 °C

UP Business Camp byl letos skvělý a v mnoha ohledech přelomový

Zprávy z regionu

25.11.2023

David Kopřiva

Konference, kterou pořádá Vědeckotechnický park Univerzity Palackého, už dávno není jen spontánní studentskou akcí, ale stal se respektovanou platformou, která kromě studentů přitahuje i progresivní místní firmy, specializované agentury, jako je Czechinvest, ale též významné hráče typu IBM, či Česká spořitelna.

Kdo jen trochu sleduje aktuální dění, toho nepřekvapí, že hlavním motivem letos byla umělá inteligence. Trochu překvapivé by mohlo být, že informace o jejích možnostech a pokroku prezentoval právník. A to hned v úvodním příspěvku.

Ale překvapení jde stranou, protože tím právníkem byl JUDr. Jakub Dohnal, ​​jeden ze zakládajících členů ARROWS ETL Global. Jakub Dohnal patří k velkým příznivcům AI a je průkopníkem a uznávaným odborníkem na nasazování těchto technologií do advokátní praxe. Tomu odpovídalo i zaměření a způsob jeho prezentace, což publikum odměnilo uznalým potleskem.

Jakub Dohnal prezentuje perspektivy právní praxe v éře umělé inteligence

V obdobném duchu se nesl i následný workshop ChatGPT & Business: Jak napsat úspěšné prompty? Workshop vedl Jakub Pokorný z 3Pillar Global a od samého začátku bylo zřejmé, že je to muž z praxe. Nechyběla řada konkrétně využitelných příkladů a skvělých tipů, ke kterým byste se museli vlastními silami dlouho a těžce propracovávat. Zde je účastníci dostali naservírované na stříbrném podnose a nepochybuji, že je brzy úspěšně využijí ve svém podnikání.

Zlatým hřebem akce je už několik let Souboj startupů, který tradičně pořádá olomoucký Startup klub zastoupený zkušeným manažerem a podnikatelem Pavlem Sedláčkem. 

Letošní účast byla rekordní a do soutěže se přihlásilo 21 zájemců. 

Takové množství projektů nebylo možné z časových důvodů prezentovat a tak odborná komise v předvýběru vytipovala 11 nejlepších. "Nebyla to vůbec lehká volba, protože všechny přihlášené startupy měly velmi dobrou úroveň, ale tak už to v businessu chodí," potvrdil Sedláček.

Za zmínku stojí, že sedm z jedenácti úspěšných startupů prošlo akcelerátorem Inovačního centra Olomouckého kraje a na jejich prezentaci a připravenosti to bylo opravdu znát.

Fyzioterapeut Tomáš Mixa prezentuje projekt Ergobody, který v soutěži startupů zvítězil

Vítěznými projekty se staly:

1. Ergobody - prezentoval Tomáš Mixa. Jedná se o komplexní systém pro vedení terapeutické praxe. Porota ocenila kvalitu projektu, dlouholetou praktickou zkušenost autorů projektu, připravenost pro uvedení na trh a celkový business potenciál.

2. Believer - prezentoval Matěj Plšek. Platforma pro věřící a jejich sbory, která má za cíl změnit způsob, jakým spolu věřící komunikují, propojují se a darují. Porotu zaujalo originální zaměření projektu a jeho plánovaný mezinárodní přesah.

3. Citymind - prezentovala Tereza Hrbková. Komunikační řešení, které pomocí umělé inteligence podporuje a ulehčuje výměnu informací mezi občany a místními samosprávami měst a obcí. Na porotu udělalo dojem praktické zapojení umělé inteligence a celková připravenost projektu.

Extra cenu - Nejinovativnější startup Olomouckého kraje - získal projekt FreshenUp - aplikace pro klienty a poskytovatele všech beauty a wellness služeb. Porota i auditorium ocenili osobnost prezentujících a především dynamiku jejich prezentace.

Pro zájemce o další podrobnosti o konferenci doporučuji oficiální stránky UP Business Camp. A nezapomeňte se včas přihlásit na příští ročník.

Speciální poděkování zaslouží Petr Kubečka, Roxi Ilnycka a celý tým Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého za přípravu a organizaci celé akce. A dík patří i všem partnerům, kteří Business Camp podpořili.

Společná fotografie poroty a zástupců soutěžících startupů