Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

U restaurace Fontána opět vzniknou ornamentální záhony. Jejich návrat na celou Rudolfovu alej však není možný

Zprávy z regionu

28.6.2022

Autor: red

Přímo u historické budovy restaurace Fontána se návštěvníci olomouckých Smetanových sadů mohou těšit na nové ornamentální záhony. Zahradníci z Výstaviště Flora Olomouc jimi ozdobí střed Rudolfovy aleje. Návrat ornamentů na celou alej však není možný, jejich založení a především údržba je až čtyřikrát dražší než u stávajících celoročně kvetoucích a vůči suchu odolných záhonů.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

"Již delší dobu vnímáme požadavek části návštěvníků Smetanových sadů, jimž se stýská po dřívější ornamentální výsadbě na záhonech v hlavní Rudolfově aleji. Nyní pro ně máme dobrou zprávu, centrální část aleje budou právě takové záhony opět zdobit," uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Ornamentální výsadba se objeví na dvou záhonech u restaurace Fontána u zdejšího vodotrysku. Zahradníci Výstaviště Flora Olomouc, které má správu městských historických parků na starost, zde v nejbližší době vysází letničky doplněné o kobercové a solitérní trvalky. Na podzim pak odkvetené letničky nahradí dvouletky a cibuloviny.

Podoba nových záhonů bude navazovat na tradici olomouckých ornamentálních záhonů a současně bude respektovat neformální styl trvalkových záhonů, jež budou nadále zdobit zbytek aleje.

"Návrat ornamentů na všechny záhony nyní neplánujeme. Důvodem je především současná ekonomická situace a klimatické poměry – přetrvávající sucho. Založení a údržba záhonů cibulovin a následně letniček v ornamentálním pojetí je výrazně dražší než u zbývajících záhonů na hlavní aleji. Ornamentální záhony vyžadují náročnější a častější proces výsadby, intenzivní závlahu a několikanásobné pletí," vysvětlila Fuglíčková. Konkrétně vychází finanční náročnost ornamentálních záhonů při aktuálních cenách téměř čtyřnásobně dráž než u štěrkových záhonů.

Právě ty nyní ke spokojenosti podstatné části Olomoučanů vyplňují valnou část Rudolfovy aleje a také veřejný prostor v některých olomouckých ulicích. Jejich podoba je – vedle nižší finanční náročnosti – dána i několika dalšími faktory. "Jsou to moderní zahradnické trendy a převažující sucho. U štěrkových záhonů jsme využili koncept plný květin odolných vůči suchu vyžadující minimální údržbu. Druhovou skladbu zde měli na starost profesionálové," řekla Fuglíčková.

Cílem, jehož se u štěrkových záhonů rovněž podařilo dosáhnout, bylo také to, aby na nich vždy byla část rostlin v květu. A to téměř po celý rok. "Návštěvníci parků si tak procházku alejí či ulicemi Olomouce vždy užijí. Štěrkové záhony totiž pokaždé díky vhodně zvolenému konceptu vypadají jinak, lidé zde vždy mohou obdivovat jiné právě kvetoucí rostliny," dodala Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Zahradníci Výstaviště Flora Olomouc se však při obnově květinové výzdoby nevěnují pouze záhonům na Rudolfově aleji. Nová výsadba v těchto dnech rozzářila i záhony – kaskády před pavilonem A a také prostor mezi pavilony G a H v areálu výstaviště.