Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam na šťavnaté kuře s božsky křupavou kůrčičkou? V Olomouci otevřela unikátní restaurace U Ptáka

Tipy a názory

15.10.2019

Zuzana Doleželová

Velký gril, na němž se točí dozlatova vypečená kuřátka, všudypřítomná vůně, skvělá atmosféra, čerstvá jídla, Chomout... K tomu pořádná porce nadšení a touhy dělat věci jinak, po svém, a chuť do Olomouce přinést koncept, který se jen tak někde nevidí. Přesně tak by se dala charakterizovat restaurace U Ptáka, kterou si v místě bývalé masny na ulici 8. května otevřeli Tomáš Albert a Josef Krchňák.

U PTÁKA

8. května 14
Po-Čt: 11:00-23:00
Pá-So: 11:00-24:00
Facebook 

Oba se pohybují již řadu let v pohostinství. Oba pojí kromě přátelství láska k dobrému a poctivě připravenému jídlu z čerstvých surovin. Tomáš Albert a Josef Krchňák se v Olomouci rozhodli otevřít podnik, který tu zatím chyběl. Podnik, který je svým způsobem netradiční. "Kdysi jsem byl s bývalou přítelkyní v Budapešti. Chtěli jsme zajít na večeři, bloudili jsme uličkami a oslovila nás prosklená restaurace, jejíž dominantou byl gril a na něm se dělala kuřata. Bylo tam plno, navíc oba máme rádi kuřata, a tak jsme šli dovnitř. Vůbec jsme nevěděli, co si dát, ale usměvavá obsluha nám poradila, abychom vyzkoušeli celé kuře, přílohu, omáčku. Na jídlo jsme čekali snad jen dvě minuty a bylo skvostné," vzpomíná s úsměvem jeden ze spolumajitelů Tomáš Albert. A tehdy objevil to, čemu by se rád věnoval. Koncept, který u nás nikde nebyl. "Odmala jsem pracoval v pohostinství, navíc rodiče jsou z oboru, takže otevřít si vlastní podnik byl asi logický krok. Ale věděl jsem, že do toho nechci a nemůžu jít sám, a tak jsem oslovil dobrého kamaráda, s nímž jsem pracoval. Vím, že mu můžu věřit, je pro mě jako brácha. A navíc je to kuchař, takže nebylo co řešit," popisuje Tomáš Albert, jak vzniklo spojení s Josefem Krchňákem. "Protože se můj nápad Pepovi líbil, koupili jsme jízdenky do Budapešti a po návštěvě restaurace bylo jasné, že si restauraci otevřeme," směje se Tomáš.

Jeden ze spolumajitelů Tomáš Albert. Inspiraci našel v Maďarsku. Koncept restaurace s grilem, kde se od rána do večera točí šťavnatá kuřátka, si oblíbil v Budapešti.

Foto: Jan Procházka

Na tom, splnit si svůj sen a otevřít si restauraci, která se bude specializovat výhradně na pokrmy z kuřat, by nebylo nic až tak zvláštního. Chtělo by se říct, že stačí jen sen, odvaha, odhodlání a skvělé prostory. Jenže když jste z Třeboně a z Prostějova a rozhodnete se, že vaše restaurace bude v centru Olomouce, asi v sobě musíte mít ještě něco navíc. "Asi je to tak," směje se Tomáš a vysvětluje: "Do svých 22 let jsem žil v Třeboni, pak jsem odešel za prací do Prahy, denně jsem cestoval mezi Prahou a Ostravou, někdy jsme zůstali přes noc v Olomouci a musím se přiznat, že tohle město na mě ohromně zapůsobilo. Je nádherné, svěží, s obrovskou historií, s velkým potenciálem a co se týče gastronomie, je dle mého názoru na vzestupu. Pepa je z Prostějova, a tak slovo dalo slovo a vybrali jsme právě Olomouc. Navíc koncept naší restaurace sem podle nás skvěle zapadá."

Když si lidi budou chtít dát dobré kuře, věřím, že velmi rychle poznají, že mají zajít právě k nám, myslí si Tomáš Albert.

Foto: Klára Psotová

Místo pro restauraci U Ptáka našli velmi rychle. Prostor po bývalé masně na ulici 8. května odpovídal jejich představám, navíc měl i obrovská okna, taková, jako obdivovali v Budapešti, takže nebylo o čem uvažovat. Do rekonstrukce se pustili společně se svými rodinami. "Vše jsme dělali svépomocí. Věděli jsme, jak chceme, aby restaurace vypadala, a tak jsme vše řešili sami, s jasnou vizí. Sice nám to trvalo asi o něco déle, ale takhle to přesně splňuje naše požadavky a odráží to i nás samotné a to, že to děláme s láskou," říká Tomáš Albert.


Gril je pro kolemjdoucí velké divadlo...

"V Budapešti mají otevřený gril, tady je vše přísnější, proto je náš gril plynový," vysvětluje Tomáš Albert a Josef Krchňák doplňuje: "Gril, který jsme pro naši restauraci vybrali, je z nejvyšší série, jakou společnost Rotisol vyrábí. A naši zákazníci určitě ocení nejen kvalitu, ale i design, na který jsme při výběru také mysleli." Obrovský gril je srdcem celého podniku. Právě tady totiž budou vznikat všechny dobroty. "Je také pravda, že když se rozpálí, všechna ta kuřata se na něm točí a vy jdete setmělým městem kolem, je to velké divadlo," usmívá se Tomáš Albert.

Nejen celé grilované kuře. U Ptáka si můžete dát spoustu jídel, v nichž naleznete kuřecí maso v různých podobách, ale také tu ochutnejte výtečné dezerty nebo veganské pokrmy.

Foto: Klára Psotová

A na co do restaurace U Ptáka můžete zajít? Vlajkovou lodí je bezpochyby grilované kuře. "Všechny suroviny bereme denně čerstvé a kvalitní. Kuřata máme z českého chovu z Uherského Hradiště. Původ masa je pro nás zásadní," uvádí Josef Krchňák a dodává: "Maso musí vonět. Kvalita - to je to, co chceme našim zákazníkům servírovat." Grilované kuřátko není suché, drží se v něm šťáva a má skvělou křupavou kůrčičku. Můžete si ho dát celé, a nebo jen prso či stehno. Záleží na vás, co si vyberete. "Naší specialitou bude olomoucká kroketa plněná trhaným kuřecím masem, tvarůžkem a bylinkami. Do ní když se zakousnete... No ať to každý zkusí," usmívá se Tomáš Albert.

Foto: Jan Procházka

"Naše restaurace má velmi jednoduchý koncept. Vezmeme celá kuřata, naložíme je do soli, aby byla křehká a šťavnatá, a pak je spotřebujeme beze zbytku. Vše je u nás každý den naprosto čerstvé," popisuje Josef Krchňák a směje se, že tady rozhodně mrazák nepotřebují. Ke kuřátku si můžete dát pečivo ze Sázavy, zeleninu od malých dodavatelů a pivo z Chomoutu. "Při výběru jsme vycházeli z toho, že bychom u nás rádi měli suroviny od místních," vysvětluje Tomáš Albert. 

Vyrábí tu také bagety a myšleno je i na vegetariány či vegany. Zdejší portobello plněné luštěninami, kroupami, hlívou, hříbky, salátem s domácí veganskou majonézou si zamilují i zarytí milovníci masa. Menu se bude podle spolumajitelů postupně obměňovat, bude přibývat více sezonních pokrmů, například teď na podzim to budou krémové polévky. Jídlo je možné vzít si s sebou. 

U Ptáka si můžete vychutnat i takovouhle hostinu. Pokud tu budete chtít posedět s přáteli či rodinou, ideálním místem pro vás bude salonek v zadní části restaurace.

Foto: Klára Psotová

Otevřeno je každý den od pondělí do soboty. V týdnu funguje restaurace od 11:00 do 23:00 s tím, že se vaří do 22:00, v pátek a v sobotu tu můžete posedět od 11:00 do 24:00, vařit se bude do 23:00. "Rozhodli jsme se vydat tou cestou, že když se stane, že nám kuřata dojdou, raději o chvilku dřív zavřeme. Nechceme nikdy klesat s kvalitou, kterou nabízíme našim zákazníkům. S tím mimochodem souvisí i to, že zpočátku na nás narazíte v naší restauraci denně," uvádí Tomáš Albert a závěrem dodává: "Je to náš splněný sen. Moc nás to baví a bereme to tak, že ta pravá zábava pro nás právě začíná..."