Reklama

Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tříkrálová sbírka: V olomouckém děkanátu se vybralo rekordních 1 823 628 korun

Zprávy z regionu

23.1.2019

Autor: red

Tříkrálová sbírka je viditelným důkazem, že lidem není lhostejný osud bližních. Díky štědrosti dárců činí výtěžek sbírky v olomouckém děkanátu rekordních 1 823 628 korun. Za dvacet let svého trvání se sbírka stala příležitostí netradičního potkávání lidí jak na prahu příbytků, tak v ulicích či institucích. Zájem o tříkrálovou koledu z řad dobrovolníků, dětí i dospělých rok od roku vzrůstá.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

V olomouckém děkanátu se vydalo začátkem ledna do ulic prosit ve prospěch potřebných na 1480 koledníků a vedoucích skupinek, což je o 80 dobrovolníků více než loni. Pro lidi ocitající se v nouzi se podařilo získat rekordní částku 1 823 628 korun. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2019 tak přeskočil loňskou laťku o 173 444 korun. "Lidé se stále více otevírají. Máme zprávy od místních asistentů, že i v místech, kde loni zůstaly dveře zavřené, letos koledníky přijali. Rok od roku roste důvěra lidí ve sbírku, a to se odráží i v jejich štědrosti," řekla Veronika Velčovská, koordinátorka Tříkrálové sbírky Charity Olomouc.

Dávat je víc než přijímat
Tříkrálový kostým oblékl i olomoucký biskup Antonín Basler, ředitel olomoucké Charity Petr Prinz a vedoucí podpůrných činností Charity Olomouc Petr Macek. Společně navštívili pracovníky významných městských institucí. "Nejde jen o to, že chceme ve prospěch potřebných něco vybrat, jde i o tu koledu, o to setkání, které je někdy důležitější, než kolik nám lidi dají," přibližuje ředitel olomoucké Charity Petr Prinz.

Koledovalo se v domově pro seniory, tříkrálovou návštěvu si vyžádalo například i vedení Vojenské nemocnice sídlící v Klášterním Hradisku. Do letošní Tříkrálové sbírky se zapojily i Základní a mateřská škola Olomouc – Holice a Základní škola a mateřská Škola Olomouc, Řezníčkova. Koledníci obešli mnohá místa. "Na koledu nás pozval i syn paní, které bylo 91 let. Přišla ke dveřím a celou koledu si s námi zazpívala. Dětem řekla, že má dnes hezký den, že jí udělaly velikou radost, protože za ní přišly," líčí Daniela Pazderová, vedoucí tříkrálové skupinky a pastorační asistentka Charity Olomouc.

Z daru, který jste vhodili do pokladničky, zůstává 65 % Charitě, která u vás koledování zorganizovala, 15 % využije na své projekty příslušná diecézní Charita, 10 % pomůže potřebným v zahraničí, 5 % jde na celostátní projekty a zákonných 5 % je režie sbírky.

Z výtěžku Tříkrálové sbírky podpoří Charita Olomouc rozvoj domácí hospicové péče, potravinovou a materiální pomoc jednotlivcům a rodinám v krizi a rozvoj sociálního bydlení.

Výsledky Tříkrálové sbírky v celé republice a v jednotlivých diecézích nebo arcidiecézích můžete sledovat ZDE.