Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 9.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Třicet let od událostí roku 1989 připomene výstava Okamžiky sametové revoluce

Zprávy z regionu

30.9.2019

Autor: red

Fotografická výstava Okamžiky sametové revoluce, kterou k letošnímu 30. výročí událostí roku 1989 připravila Česká tisková kancelář (ČTK), bude od úterý 1. října k vidění na Horním náměstí. Olomouc bude druhou zastávkou venkovní expozice, kterou národní tisková agentura připravila z vlastních archivních fondů a z fotografií, jež získala ze soukromých sbírek a muzejních fondů z bezmála třicítky měst a obcí z celé České republiky.

Foto: Petr Bartoš | Zdroj: okamzikysametu.cz

Výstava se do Olomouce přestěhuje z Uherského Hradiště, kde byla instalována na konci července během festivalu Letní filmová škola. "Jsme rádi, že výstavu můžeme představit v Olomouci, kde se během sametové revoluce konalo mimo jiné množství studentských akcí. Koneckonců některé z nich jsou na výstavě k vidění," uvedl šéfredaktor Fotobanky ČTK Petr Mlch. Na Horním náměstí bude do konce října na dvaceti panelech vystaveno 107 fotografií, z nichž 55 pochází od veřejnosti a z různých regionálních institucí a 52 z Fotobanky ČTK. "Těší mě, že se výstava hned po své premiéře v Uherském Hradišti dostává do univerzitní Olomouce. Připomene nejen atmosféru doby, která byla díky aktivitám tehdejších studentů naprosto zásadní, ale na dosud nepublikovaných fotografiích ukáže, jak vypadal pád komunismu v Olomouci," je přesvědčena náměstkyně olomouckého primátora Markéta Záleská. Během listopadu - tedy samotných oslav výročí sametové revoluce - bude výstava umístěna v centru Prahy. Do té doby bude rozšířena o deset panelů, na nichž budou k vidění další snímky, které ČTK vybrala z příspěvků, jež obdržela během letošního léta. 

Výstava je rozdělena na 11 částí. Kromě samotné revoluce zachycuje i předrevoluční události, fotografie studentů, divadelníků i členů Občanského fóra. Samotnou revoluci ukazují nejen obrovské demonstrace a stávky, ale také četné plakáty, letáky a nápisy. Série fotografií s budoucím prezidentem Václavem Havlem je pak jistým přechodem ke snímkům věnovaným dozvukům revoluce, pádu komunistických symbolů a k závěrečné části znázorňující první svobodné volby od komunistického převratu v roce 1948.

"Od počátku příprav výstavy jsme si stanovili za cíl ukázat, jak vypadalo období revoluce nejen v Praze, ale i v dalších městech či vesnicích na území České republiky. Během návštěv vybraných měst jsme se setkávali s fotografy, navštěvovali archivy a muzea, pořádali setkání pro veřejnost. Právě oko amatérského fotografa je velmi důležitou součástí projektu, který není naším dílem, ale dílem všech, kteří se rozhodli přispět byť jedinou fotografií," uvedla kurátorka výstavy Kristýna Jirátová. Projekt volně navazuje na úspěšnou putovní výstavu Okamžiky století, kterou ČTK loni připravila ze svého bohatého fotografického archivu ke stému výročí založení Československa. "Česká tisková kancelář, která vznikla ve stejný den jako Československo a která funguje jako komerční podnik, plní mnoho funkcí. Jednou z nich je být kronikářem republiky. Toto poslání plníme nejen vlastním každodenním obsáhlým multimediálním zpravodajstvím, ale i projekty, jako je tento," uvedl generální ředitel ČTK Jiří Majstr. 

Do konce září obdržela ČTK od veřejnosti a různých institucí více než tisícovku snímků. V rámci projektu se také podařilo v obrazovém archivu ČTK dohledat zajímavé fotografie z revolučního dění v regionech, které dosud nebyly zdigitalizovány, a jsou tak publikovány poprvé po 30 letech. Některé dodané fotografie mohou být se souhlasem autorů zařazeny do Fotobanky ČTK, která spravuje nejrozsáhlejší zpravodajský fotoarchiv v České republice. Díky projektu se vytvoří komplexní fotografický obraz událostí revolučního roku 1989, který tak zůstane přístupný i pro další generace.