Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramtarie zkouší slavné Nebezpečné známosti. Premiéra bude, až to dovolí situace

Kultura

9.12.2020

roc

Divadlo Tramtarie zahájilo zkoušení nové inscenace, první po podzimním uzavření divadel. Diváci se tak mohou těšit na světoznámý milostný duel Valmonta a markýzy de Merteuile s názvem Nebezpečné známosti. Ten se měl v Tramtarii odehrát již na jaře, tehdy ho ale zastavila první vlna koronavirové pandemie a s ní spojené restrikce. Premiéru inscenace nyní divadlo plánuje na nejbližší možný termín po znovuotevření divadel.

Tramtarie v sezóně 2020/2021 již stihla uvést autorskou komedii Hřeben Bruce Willise a také pohádku zabývající se emocemi dětí a jejich rodičů s názvem Eminka a Emoušek. Podzimní druhá vlna uzavření divadel ovšem proběhla hned po její první repríze, takže se v lednu či únoru počítá s její obnovenou premiérou. Přípravy třetího titulu sezony jsou však i přes nucenou divadelní pauzu v plném proudu.     Režie nejnovější inscenace Nebezpečné známosti se ujala mladá talentovaná režisérka Hana Marvanová, jejíž domovskou scénou je v současnosti Divadlo rozmanitostí v Mostě.     “Na zkoušení v Tramtarii se moc těším, jako režisér zde budu působit poprvé, ale s divadlem a některými jeho členy jsem v kontaktu již pár let. Dramaturgie divadla je mému osobnímu vkusu velmi blízká. Líbí se mi, že se nebojí velkých klasických titulů, ke kterým vždy přistupují inovativně a hravě. Příkladem takové dramaturgie bude, doufám, i naše adaptace románu Nebezpečné známosti. Děj hry jsme se rozhodli zasadit do moderního, poměrně neobvyklého prostředí a věříme, že výsledný tvar bude bavit nejen nás, ale i diváky,” popsala své dojmy ze zkoušení režisérka inscenace Hana Marvanová.   

Foto: archiv Divadla Tramtarie

Přestože je původní text Choderlose de Laclose, ze kterého adaptace v Tramtarii vychází, již přes dvě stě let starý, má i současnému publiku stále co nabídnout. O nadčasovosti látky spojené s neutuchajícím diváckým zájmem o Nebezpečné známosti jistě vypovídá značný počet úspěšných filmových i divadelních zpracování. Jedná se ale o látku velmi náročnou.  
 
„Klíčem ke zdárnému zpracování této látky vždy bylo a bude herecké obsazení tří stěžejních rolí. I přes naši výraznou koncepční a vizuální interpretaci zůstávají těžištěm hry právě mezilidské vztahy. Jde o konverzační vztahové drama, které se neobejde bez koncentrovaných a silných hereckých výkonů,” dodala Marvanová. 
 
V případě olomoucké inscenace se hlavní role Valmonta zhostí Milan Cimerák, jehož domovskou scénou je kritiky opěvované ostravské divadlo Komorní scéna Aréna. Do milostných her na život a na smrt se s ním pustí výrazná herecká osobnost Divadla Tramtarie Barbora Šebestíková a přední herečka souboru Moravského divadla Olomouc Vendula Nováková. V dalších rolích se představí Miroslav Černý, Dominika Hrazdílková, Václav Stojan, Jana Drgová a Vít Pištěcký.  

“Inscenace Nebezpečné známosti bude připravena k premiéře v půlce ledna. Pevně věříme, že v tento čas se již začnou divadla spolu s dalšími kulturními zařízeními postupně otevírat. I když nás všechny čeká pravděpodobně těžký rok 2021, věříme, že naše inscenace diváky strhne a dodá jim sílu a nadhled do nelehkých dní, které nás čekají,” řekl o současné situaci umělecký šéf Divadla Tramtarie a zároveň dramaturg inscenace Vladislav Kracík.