Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 0.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramtarie zahájí sezonu pohádkou O popleteném kouzelníkovi netradičně na nádvoří radnice

Kultura

3.9.2018

Autor: red

Divadlo Tramtarie vstoupí do patnácté sezony zbrusu novou autorskou pohádkou s názvem O popleteném kouzelníkovi. Premiéra se uskuteční v pátek 7. září a proběhne netradičně na nádvoří olomoucké radnice v rámci Dnů evropského dědictví. Autorem a režisérem pohádky je Vladislav Kracík. Inscenace vznikla ve spolupráci s úspěšným olomouckým kouzelníkem a iluzionistou Karlem Pomahačem.

Foto: Jan Procházka

Přestože tato olomoucká profesionální scéna patří většinově dospělému publiku, divadelní tvorbě pro děti se Tramtarie věnuje kontinuálně již od svých prvopočátků. V současnosti má v repertoáru pět pohádek a tradičně každou druhou sezonu uvede pohádku další, letos nese název O popleteném kouzelníkovi a je pod ní (jako již tradičně) podepsán Vladislav Kracík. Záměrem inscenačního týmu bylo vytvořit pohádku rodinného typu, která bude bavit jak děti od tří let, tak dospělé diváky. Veselý příběh začíná během jisté kouzelnické show, na které vystupuje také hlavní hrdina, kouzelník Fanda, a jeho vystoupení je jedno velké fiasko. Kouzla se mu třeskutě nedaří a vrcholem všeho je, že omylem vykouzlí mladou dívku. A jelikož ji neumí zase odčarovat, nezbude mu nic jiného, než si ji po konci představení vzít s sebou domů, tedy přesněji řečeno - vzít si ji s sebou na kočovné cesty po dalších cirkusech a kabaretech. Jenomže brzy se ukáže, že to není jenom tak. Fanda není zvyklý dělit se o své věci s někým jiným, a navíc se dívka velmi zajímá o jeho kouzelnickou příručku, která je pro všechny kouzelníky to nejcennější a zároveň to nejtajnější, co mají. I přes tyto neshody se ale oba pomalu učí spolu vycházet a už se jim to začne i docela dařit, když v tom se objeví majitel nové cirkusové show zvaný Mr. Money, který shání nového kouzelníka. A přitom se ukáže, že ona dívka umí taky trochu kouzlit. 

Foto: Jan Procházka

Výchozím tématem inscenace je téma kouzlení a kouzelnického řemesla jako takového. Stěžejním bodem vzniku inscenace tak bylo přizvání kouzelníka Karla Pomahače, díky kterému se v pohádce objeví překvapivé, až dechberoucí triky a kouzla, která dělají z pohádky jedinečnou, originální záležitost. V pohádce jde ale také o vztah dvou rozdílných lidí, který se přes všechna úskalí promění v lásku. Z hlediska žánru se jedná o pohádkovou komedii, ve které se spojují klasické činoherní prvky s prvky klauniády, pantomimy i loutkového divadla. Tato žánrová bohatost vyžaduje vysoké nároky na technickou a fyzickou zdatnost herců. V hlavní roli Fandy se představí Vít Pištěcký, v roli holky Dominika Hrazdílková a v roli Mr. Moneyho Richard Rikki Beran.       

Do inscenačního týmu patří také výtvarnice Tereza Tylová a Renáta Osinová, které se postaraly o scénu a kostýmy, choreografka Eliška Holčapková a autor scénické hudby Richard Rikki Beran. Za technickou realizací scény stojí Jiří Krliš a Adéla Szturcová. Autorkou plakátu je Markéta Rosendorfová.

"Práce na pohádce byla nebývale náročná, už jenom osvojení si náročných kouzelnických triků vyžadovalo po hercích mnohem více času a úsilí, než je běžné při klasické inscenaci. Na druhou stranu podílet se na pohádce o kouzelnících je podle mě sen každého režiséra i herce, a tak doufáme, že se budou diváci u naší pohádky bavit stejně, jako my při jejím vzniku," uvedl Vladislav Kracík. 

Premiéra se uskuteční 7. září v 16:00 na nádvoří radnice a vstup je zdarma.