Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramtarie v rekordním čase připravila novou hru Láska za koronu

Kultura

19.5.2020

Autor: roc jap

Divadlo Tramtarie uvede v sobotu 30. 5. zbrusu novou autorskou komedii Láska za koronu. Autorem divadelního textu a zároveň režisérem je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. V nové, výsostně aktuální komedii s romantickým nádechem se představí kompletní soubor Divadla Tramtarie. Premiéra bude uvedena open-air na Korunní pevnůstce v Olomouci, v rámci projektu Divadelní červen open-air, který vznikl jako výsledek spolupráce olomouckých divadel.

Foto: Divadlo Tramtarie

Vstupenky za 280 korun jsou už v předprodeji.

Divadlo Tramtarie se po nucené přestávce způsobené opatřeními k zabránění šíření koronravirové nákazy opět vrací k divadelnímu provozu. Z technickoprovozních a ekonomických důvodů se vedení divadla rozhodlo odložit plánovanou inscenaci Nebezpečné známosti na následující sezónu, a namísto toho uvést aktuální autorskou komedii s názvem Láska za koronu.

Ta byla napsána a nazkoušena v rekordně krátkém čase, a je míněna jako poděkování za obrovskou podporu, kterou Divadlo Tramtarie přijímalo od svých diváků po celou dobu koronakrize. Cílem inscenace je s humorem a nadsázkou reflektovat mnohdy nelehké dění několika posledních týdnů a měsíců, a směsicí několika komických příběhů dodat divákům nadhled a společnou naději, že všechno zlé je vždy nakonec pro něco dobré. "Zkoušíme dnem i nocí, abychom na velkolepé premiéře v sobotu 30. května na Korunní pevnůstce byli v nejlepší formě! Tuto aktuální komedii plánujeme reprízovat pouze pod širým nebem v rámci festivalu Divadelní červen open-air,“ prozradil umělecký šéf divadla Vladislav Kracík.

Foto: Divadlo Tramtarie

Komedie Láska za koronu je pestrobarevnou až kabaretní mozaikou sahající od krátkých gagů parodujících nejrůznější emblémy „doby koronavirové“, přes písničky a pantomimu až po kratší příběhy lidí, jejichž život vlna pandemie výrazně ovlivnila. "Inspirovala nás tato podivná doba, ve které se svět zdánlivě zastavil a izoloval nás od ostatních. Zároveň chceme diváky pobavit, myslím, že v současné nejisté situaci diváci ocení inteligentní humor a rádi se přijdou odreagovat," zmínila Petra Němečková, ředitelka Divadla Tramtarie. Ústředními hrdiny jsou například zaměstnankyně cestovky, herečka, učitel vedoucí svoji hodinu přes internet, písničkář skládající své songy v karanténě či policista trpělivě aplikující neustále se proměňující nařízení. "Ačkoliv se na počátku příběhu nikdo z hrdinů nenachází v nějaké snadné životní situaci, nakonec se ale vše v dobré obrátí. Snahou inscenačního týmů bylo vytvořit inscenaci s lehkostí a radostí, že divadlo opět může být. Výsledný divadelní tvar si ponechává prostor pro improvizaci a okamžité aktuální reflexe, které se v průběhu reprízování budou měnit," uzavírá Kracík.