Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramtarie poprvé uvede očekávané Nebezpečné známosti

Kultura

23.6.2021

roc jap

Velké očekávání vzbuzuje inscenace Nebezpečné známosti, do níž se pustilo Divadlo Tramtarie. Premiéra je ve středu 23. června na Korunní pevnůstce. Příběh milostných pletich a manipulací režíruje hostující Hana Marvanová, kromě členů souboru se představí i hostující herci.

Inscenace Nebezpečné známosti je v pořadí čtvrtou premiérou Divadla Tramtarie v „koronavirové“ sezóně 2020/2021. Po autorských komediích Hřeben Bruce Willise a Láska za koronu 2 nebo také pohádce Eminka a Emoušek se tak divadlo vrací ke své nejvýraznější dramaturgické linii, kterou je uvádění moderních adaptací klasických literárních děl (v minulosti například Anna Karenina, Velký Gatsby, Na Větrné hůrce atd.). Samotná inscenace Nebezpečné známosti byla nazkoušena již na přelomu roku, z důvodu uzavření divadel ji však diváci mohou poprvé zhlédnout až nyní.

Foto: Jan Procházka

„Román Nebezpečné známosti je zrcadlem své doby. Vypovídá o stavu francouzské
společnosti tři roky před Velkou francouzskou revolucí, tedy o stavu společnosti, která se chýlí k ekonomickému bankrotu a občanské válce, společnosti, která požírá sebe sama a míří do záhuby. Hlavními hrdiny jsou mistrní manipulátoři, lidé bez empatie a svědomí. Témata, která román zpracovává, se nám v dnešních dnech jeví jako velmi aktuální," říká režisérka Hana Marvanová.

Foto: Jan Procházka

Tvůrci se podle ní rozhodli aktuálnost podpořit přesunem děje do dnešních reálií. Příběh se tak odehrává v masokombinátní firmě.  "Toto prostředí je jakýmsi obrazem krutosti hlavních hrdinů a navíc nám poskytnulo prostor pro originální humor a překvapivé pojetí mezilidských vztahů na pracovišti. Navíc nám poskytlo možnost zachovat hierarchii: šlechta, to je prezident firmy, ředitel, ta prostřední vrstva to jsou sekretářky a nejnižší, tam jsou dělníci..." vysvětluje Marvanová.

Foto: Jan Procházka

Marvanová je zástupcem nejmladší režisérské generace u nás. V současné době působí jako dramaturgyně Divadla rozmanitostí v Mostě. Nebezpečné známosti jsou její první spoluprací s olomouckým Divadlem Tramtarie. Inscenace je prostorem pro výrazné herecké výkony. V hlavních rolích se představí osobnosti ze tří různých divadelních souborů: Milan Cimerák z ostravské Arény, Vendula Nováková z Moravského divadla a Barbora Šebestíková z Tramtarie. V dalších rolích se představí Dominika Hrazdílková, Václav Stojan či Jana Drgová. Autorem hudby je Martin Peřina, autorkou scény Markéta Rosendorfová, za kostýmy stojí Jan C. Löbl. Dramaturgem inscenace je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík.

Foto: Jan Procházka