Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramtarie chystá na pevnůstce Červen naživo. Festival zahájí pokračováním úspěšné Lásky za koronu

Kultura

3.5.2021

red

Olomoucké divadlo Tramtarie chystá open-air festival, který se bude odehrávat po celý červen na Korunní pevnůstce. Návštěvníci se můžou těšit na dvě premiéry, oblíbené inscenace koncerty, pohádky a spoustu další kultury. Festival Červen NAŽIVO odstartuje 1. června a zahájí jej pokračování diváckého megahitu Láska za koronu!

Festival Červen NAŽIVO navazuje na loňský rok, kdy divadla mohla po částečném uvolnění opatření opět hrát pro diváky. "Tramtarie bude tentokrát na Korunní pevnůstce hrát po celý měsíc, a díky tomu se diváci mohou těšit i na větší výčet představení, než tomu bylo v loňském roce. Čekají nás dvě slavnostní premiéry, patnáct večerních představení, šest koncertů a pět pohádek s doprovodným programem pro děti. Kromě těchto kulturních akcí chystáme i příjemnou chill out zónu pro malé i velké. Chceme zkrátka oživit Korunní pevnůstku, a to nejenom večer, ale i přes den," uvádí ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková. Areál Korunní pevnůstky bude po dobu konání festivalu přístupný každý den od 13 do 17 hodin, v plánu jsou rovněž besedy určené středoškolskému publiku, představení pro seniory nebo interaktivní pohádková hra pro nejmenší. Vše pochopitelně proběhne v souladu s aktuálními epidemiologickými opatřeními.

Vlajkovou lodí divadelní části programu bude uvedení výsostně aktuální komedie Divadla Tramtarie Láska za koronu 2, která navazuje na inscenaci Láska za koronu, jež bořila divácké rekordy celé minulé léto na festivalech Divadelní červen open-air či Olomoucké nejen shakespearovské léto. Slavností premiéra tohoto očekávaného, exkluzivně venkovního kusu zahájí celý festivalový maraton. "Inscenace reaguje na aktuální dobu a opět bude určena pouze pro hraní na venkovních jevištích. První Láska za koronu se stala až neuvěřitelně divácky úspěšná, ale je třeba říct, že my jsme žádné pokračování původně neplánovali. Loni v létě jsme si mysleli, že je pandemie na ústupu, a že touhle dobou už bude na motivy koronaviru zpracovaných několik filmů a seriálů. To se nestalo a pandemie se nás také stále drží. Poptávka vznikla i od diváků, kteří nám posílali dotazy, zda plánujeme pokračování, a my jsme se nakonec rozhodli, že do toho půjdeme. Diváci se tak můžou opět těšit na mozaiku příběhů obyčejných lidí, lidí jako jsme my, kteří žijí v období pandemie a opět se pokusíme současnou dobu reflektovat s humorem, nadhledem, laskavostí a pochopením. Ve hře vystoupí celý soubor divadla a zkoušet budeme přesně tři týdny," vysvětluje umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. 

Láska za koronu trhala divácké rekordy. V červnu se diváci můžou těšit na volné pokračování

Foto: Jan Procházka

Divadelní fanoušky dále jistě potěší například premiéra divadelní adaptace skandálního románu Nebezpečné známosti, horká komediální novinka z pera Vladislava Kracíka Hřeben Bruce Willise nebo uvedení nejúspěšnější inscenace v dějinách Tramtarie s názvem Kabaret nahatý Shakespeare. "Nebezpečné známosti jsou známý skandální román, který se dočkal celé řady filmových i divadelních zpracování. Zatímco diváci by měli přijít na Lásku za korunu z toho důvodu, že nikde jinde nic podobného není, tak tady si naopak myslím, že jde o látku, kterou znají, a přijít by měli právě proto, aby viděli, jak jsme se zpracování chopili v Tramtarii. Opět jsme téma pojali moderně a snažíme se divákům ukázat jeho nadčasovost," vysvětluje Vladislav Kracík. Premiéru Nebezpečných známostí uvidí diváci ve středu 23. června. 

Značný prostor věnuje festival také dětem. Kromě oblíbených divadelních pohádek O pračlovíčkovi, O mašinkách či nejnovější Eminky a Emouška se mohou děti a rodiče těšit na výtvarné dílničky, žongléry, hudebníky, kouzelníky a mnohé další umělce, kteří vystoupí v rámci doprovodných programů a jistě nejen dětem ukáží, že hrát si naživo vždycky stojí za to.

Festival nenechá na holičkách ani hudební fanoušky nejrůznějších žánrů. Červen NAŽIVO roztančí populární olomoucké formace Morrison Hotel či Hope Astronaut. Událostí hudebního programu jistě bude vycházející hvězda Debbi, držitelka dvou cen Anděl. Zcela exkluzivní pak bude koncert Moravské filharmonie Olomouc, která s šedesátičlenným orchestrem zahraje Nejslavnější filmové melodie.

Také pro děti bude připravený pestrý program

Foto: archiv Divadla Tramtarie

"Červen bude nabitý našimi divadelními premiérami, které jsme pro diváky připravovali během divadelní pauzy. Chybět nebudou ani inscenace, které vznikly těsně před lockdownem, vidělo je tedy jen minimum diváků. Třeba Hřeben Bruce Willise jsme hráli jen chvilku v září, pohádku Eminka a Emoušek jsme uvedli asi jen dva dny před uzavřením divadel. Festival tak bude našlapaný novinkami a my se už nemůžeme dočkat, že se zase setkáme s diváky naživo. Bezpečně, s ohledem na všechna opatření, ale naživo," těší se Petra Němečková.

Předprodej vstupenek na festival Červen NAŽIVO běží od dnešního dne na www.divadlotramtarie.cz, kde je také k dispozici kompletní program festivalu. V případě, že se akce neuskuteční, peníze za vstupenky divadlo vrací v plné výši. V současné době je uvolněno 100 vstupenek na každou akci, počítá se ale s tím, že v souladu s vládními nařízeními se budou počty navyšovat.