Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 8.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tomivo Gelato: Je libo kopeček domácí řemeslné zmrzliny z čerstvých surovin?

Tipy a názory

18.6.2021

Lenka Šimková

V posledních dnech naplno udeřily tropické teploty. Ale s takovým kopečkem zmrzliny se to horko přeci jen zvládá lépe, nemyslíte? Pokud přemýšlíte, kam se v Olomouci vypravit pro tohle studené potěšení, tak určitě zajděte do Ztracené ulice, kde v těsné blízkosti Horního náměstí najdete poměrně novou zmrzlinárnu Tomivo Gelato. A návštěvy určitě nebudete litovat! ;)

Prodejna Tomivo Gelato otevřela v centru Olomouce 1. dubna a za necelé tři měsíce provozu si už našla řadu spokojených i stálých zákazníků. Majitel Vít Nágl se totiž netají tím, že se sem lidé pravidelně a rádi vracejí. Ostatně kvalitních zmrzlin, které by byly skutečně vyráběny jen z čerstvých surovin, je jako šafránu…

Tomivo Gelato

Adresa: Ztracená 326/5, Olomouc
Provozní doba: denně 11 - 18
Email: tgolomouc@gmail.com 
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

"Když jsme si zjišťovali, jaká je v Olomouci nabídka zmrzlin, tak nám zde nějak chyběla skutečně poctivá, kvalitní a čerstvá řemeslná zmrzlina. To naší nabídkou chceme změnit. Myšlenka kvalitní a čerstvé zmrzliny je jednoduchá – když prodáváte čerstvý ovocný sorbet, tak nemůžete mít základ v nějakém prášku či sirupu, jako to dělá řada cukráren, ale základ by měl vždy být v čerstvých surovinách. Právě na čerstvosti si zakládáme a veškerou nabídku máme z čerstvých surovin. Ať už jde o ovocné sorbety nebo smetanu, která tvoří základ všech smetanových zmrzlin. Bereme české mléko i smetanu od lokálních dodavatelů, u čokolády i slaného karamelu se vždy snažíme o to, aby byly suroviny co nejkvalitnější a zkrátka aby zákazník nebyl jak chuťově, tak kvalitativně ochuzen," popisuje majitel prodejny Vít Nágl.

Zmrzlina Tomivo Gelato se již řadu let těší přízni obyvatel Lipůvky na Blanensku a jezdí si pro ni i lidé z celé Jižní Moravy. Nyní se dočkala své prodejny i v Olomouci, do budoucna by zde mohla vzniknout také vlastní výrobna. "Před šesti lety jsme s výrobou zmrzliny začínali v Lipůvce, ale vzhledem k tomu, že poptávka každým rokem roste, tak jsme výrobu museli přesunout do větších prostor v Kuřimi, abychom zvládli rozšiřující se poptávku plně uspokojit. Jednoho dne bych si představoval, že by se výroba mohla rozjet i přímo v Olomouci, ale to je zatím hudba budoucnosti," usmívá se Vít Nágl.

Tomivo Gelato najdete ve Ztracené ulici, vchod do prodejny je z "proluky" spojující Ztracenou s Ostružnickou ulicí. :)

Foto: Jan Procházka

V nabídce zákazníci naleznou jak klasické příchutě typu vanilka, čokoláda či citron, tak také některé méně obvyklé druhy, se kterými se třeba jinde nesetkáte. Schválně, už jste slyšeli o takové makové zmrzlině? "Máme stálých šest až osm příchutí zmrzliny, které u nás zákazníci najdou prakticky pořád. Do toho se snažím každý týden nabídnout alespoň dvě nebo tři neobvyklé příchutě. Zhruba před dvěma týdny jsme měli v nabídce dračí ovoce Pitaya, včera nám přivezli novinku s názvem Acerola, což je taková lehce nakyslá, nahořklá třešeň. Ta chuť některých netypických druhů nemusí sice splňovat očekávání zákazníků, na druhou stranu si říkám, proč prostě jednou za čas nezkusit něco, co jsem ještě neměl," uvádí Vít Nágl. Zároveň ale dodává, že právě obměňování některých méně častých příchutí může být i nepatrným trnem v očích zákazníků: "My se snažíme nabídku měnit, ale pak se nám stane, že přijde zákazník, který zde byl před dvěma týdny, zachutnalo mu dračí ovoce, naláká na něj kamaráda, a my ho už v nabídce nemáme. Na to bych chtěl tedy zákazníky upozornit, že právě u netypických příchutí nelze očekávat, že je budeme mít na pultě pokaždé. Ale věřím, že i tak si u nás vyberou něco jiného," usmívá se Vít Nágl.

Nabídku zmrzlin Tomivo Gelato lze ve zkratce rozdělit na dva druhy – smetanové zmrzliny a ovocné sorbety. "Ze smetanových zmrzlin si srdce návštěvníků jednoznačně získala pistácie, u sorbetů si lidé poměrně oblíbili mango. Já mám třeba velmi rád rakytník, jeho lehce nakyslá chuť je ideální na osvěžení právě v tropických teplotách, které nás v posledních dnech doprovází," nepatrně radí Vít Nágl s výběrem a my mu musíme dát za pravdu. Rakytník skutečně osvěží a pistácie se jenom rozplývá na jazyku. A pokud máte rádi šišky s mákem či makový závin, tak určitě vyzkoušejte makovou. ;)

Také pro nerozhodné zákazníky, kteří by nejraději ochutnali od každého druhu, nebo pro ty, kteří by si chtěli zmrzlinu odnést s sebou domů, mají v Tomivo Gelato skvělou zprávu. Díky unikátním termovaničkám si můžete nabrat maximálně šestnáct kopečků do jedné a v klidu si je odnést s sebou. A Vít Nágl ujišťuje, že i v aktuálních teplotách vydrží zmrzlina ve vaničce alespoň hodinu.

Dva kopečky do kornoutku nebo limonádu na cestu a pořádnou porci zmrzliny s sebou?

Foto: Jan Procházka, Tomivo Gelato

Kromě pestré nabídky zmrzlin si můžete objednat i kávu nebo některou z domácích limonád. "Limonády máme vyrobené speciálně pro nás od rodinné firmy Koldokol, která je dodává v BIO kvalitě a nabízíme čtyři příchutě – bezinku, maracuju, levanduli a ledový čaj. Levandule je opět zajímavá svojí netypickou chutí, ale rozhodně patří k favoritům. Do budoucna bychom chtěli nabídku rozšířit třeba i o domácí zákusky, ale opět je to ještě hudba budoucnosti. Zatím jsme otevření poměrně krátkou dobu, budeme se snažit zjistit i preference zákazníků a podle toho se zařídit," vysvětluje Vít Nágl.

Před začátkem léta a s tropickými třicítkami na krku je provoz zmrzlinárny ideální volbou. Ale také vás napadlo, co bude s prodejnou v zimě, kdy lidé zmrzlině příliš neholdují? Na zimní variantu se v Tomivo Gelato také postupně připravují. "V zimě bychom se chtěli přeorientovat na domácí vafle a nabídnout lidem trošku teplejší sortiment. Kávu, čaj a jelikož jsme v Olomouci, tak v nabídce určitě nebude chybět ani punč," směje se závěrem Vít Nágl.