Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 22.4 °C

Tipy na víkend: zabijačkové speciality, mezinárodní den průvodců, Miss Šantovka i několik plesů

Tipy a názory

23.2.2024

Lenka Šťastná

Před námi je poslední únorový víkend. Co nás o dnech volna čeká? Nebude toho málo. Podívejte se společně s námi, kde si můžete nadcházející víkend zpříjemnit.. ;)

Pátek

17:00 / Čaj o páté aneb setkání umění / Art Rubikon
18:00 / Olomouc - Kometa Brno / zimní stadion
19:00 / Lovci perel / Moravské divadlo
19:30 / Reprezentační ples Univerzity Palackého / NH hotel

Pátek - Sobota - Neděle

Už v pátek odpoledne můžete zajít do Art Rubikonu na čaj o páté aneb setkání umění, kde vás od 17 hodin čeká tradiční vystoupení mladých a talentovaných hudebníků v podání žáků ZUŠ Žerotín Olomouc z klavírní třídy Hany Švajdové a jejích hostů.

Fanouškům olomouckých hokejistů by pak neměl uniknout další domácí zápas, který Mora od 18 hodin sehraje v plecharéně proti brněnské Kometě.

Páteční večer můžete strávit také v divadle. To Moravské zve od 19 hodin na operu Lovci perel, kterou odborníci označují jako druhé nejslavnější operní dílo Georgese Bizeta. A o čem vlastně je? "V prostředí Cejlonu se odehrává milostný trojúhelník. Dva přátelé se kvůli jedné ženě stávají nesmiřitelnými nepřáteli..."

A završením akademického týdne UP bude v pátek večer reprezentační ples Univerzity Palackého. K tanci a poslechu zahraje Moondance Orchestra Martina Kumžáka a moderátorkou plesu je herečka a zpěvačka Natálie Tichánková. Začátek je v 19:30 v prostorách hotelu NH Collection Congress Olomouc.

Sobota

08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Yoga, Art & Brunch / Art Rubikon
09:00 / Tematicky tvořivé sobotní dopoledne pro děti / Art Rubikon
10:00 / Miss Šantovka 2024 / Galerie Šantovka
10:00 / Mezinárodní den průvodců / Olomouc
10:00 / Zabijačka / olomoucké Poděbrady
18:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
19:00 / Boží mlýny / Moravské divadlo
19:00 / MUO gala 2024: Open Art ples / kino Central
19:30 / Ples mezi Květy / Výstaviště Flora
20:00 / Čikobraz & Sešlost / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu si můžete opět zajít zabruslit na zimní stadion! Bruslení veřejnosti začíná už ráno v 8:30 nebo můžete zajít na stadion večer v 18:15. A nezapomeňte si s sebou vzít brusle! Ty se na stadionu totiž nepůjčují. ;)

Art Rubikon v Dobnerově ulici chystá na sobotu další tematicky tvořivé dopoledne pro děti, tentokrát na téma Pes přítel člověka. Děti si během dopoledne vytvoří pejsky pro radost z jednoduchých materiálů, takže to opravdu zvládne každý!

Po oba víkendové dny bude v Galerii Šantovka probíhat soutěž o královnu krásy Miss Šantovka. Oba dny okoření populární módní přehlídky a doprovodný program v přízemí obchodní galerie.

Olomouc se i letos připojí k Mezinárodnímu dni průvodců, který připadl na středu 21. února. Proto na tuto sobotu chystá informační centrum hned několik komentovaných prohlídek. Zájemci budou mít možnost si zdarma prohlédnout olomouckou radnici včetně její 75 metrů vysoké věže a také Slavnostní freskový sál ve Fakultní základní škole Komenium. Více informací i možnost rezervace vstupenek zde →

Během soboty si na své zaručeně přijdou také všichni příznivci jelítek, jitrniček a dalších zabijačkových specialit. Na olomouckých Poděbradech se totiž od dopoledních 10 hodin můžete těšit na tradiční zabijačku. Čeká vás zabijačkový gulášek, ovar, prejt, tlačenka, škvarky a mnoho dalšího. To vše v doprovodu cimbálové muziky. Předem si můžete rezervovat i svůj balíček plný dobrot. Více informací zde →

Ani v sobotu nepřijdete o zajímavé plesy. V nově otevřeném prostoru kina Central proběhne od 19 hodin ples Muzea umění. Těšte se na fashion show modelů Doroty Długosz vytvořených podle kreseb art brut umělkyně Ireny Bilkowske, k tanci a poslechu zahraje brněnská hudební skupina Golden Delicious a večer zakončí DJ Radiožurnál 2.0.

V Pavilonu A Výstaviště Flora Olomouc se od 19:30 bude konat tradiční Ples mezi květy. Jeho mottem je Vzhůru k výškám a těšit se můžete mimo jiné na Moondance orchestra Martin Kumžáka se sólisty a zpěvačkou Dashou, YOYOBAND, Marka Dědíka & Pavlu Tomicovou aneb když hvězdy tančí a samozřejmostí je i fotokoutek a bohatá tombola.

A nebude chybět ani tradiční sobotní koncert v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí kapely Čikobraz a Sešlost.

Neděle

08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
10:00 / Miss Šantovka 2024 / Galerie Šantovka
14:30 / Ivan Hrozný / Moravské divadlo
16:00 / Jumbisté: Jumbo / Arcidiecézní muzeum
18:30 / Pravidla úklidu / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli můžete vzít brusle a vyrazit na zimní stadion, kde bude opět od 8:30 probíhat bruslení veřejnosti. Vstupné je jednotné 50 korun a brusle se nepůjčují. A v tento den bude ještě v Galerii Šantovka probíhat doprovodný program v rámci volby Miss Šantovka.

V Moravském divadle na vás bude už ve 14 hodin čekat Ivan Hrozný. Dramatický děj baletu o caru Ivanu Hrozném je plný náhlých zvratů a intrik a příběh nepostrádá motivy lásky, přátelství, věrnosti, ale i zrady a nenávisti. Navíc se věrohodně opírá a čerpá především z historických pramenů, které jsou svou bohatostí a epičností předurčeny na přetlumočení do barvitě plnokrevného divadelního tvaru.

I s dětmi můžete odpoledne zajít do Arcidiecézního muzea na loutkové představení Jumbisté: Jumbo. Pohádka je vhodná pro děti od 6 let a začíná v 16 hodin v sále Mozarteum.

Také Divadlo na cucky zve na nedělní představení. V 18:30 uvede autorskou inscenaci Pravidla úklidu o práci v domácnostech, práci na černo, péči a rodičovství na dálku vycházející z dokumentárních rozhovorů s ženami pracujícími v České republice v těch nejmizerněji placených profesích.

Přejeme hezký víkend!