Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: zabijačkové hody, olomoucké kolo, vánoční prohlídky hradu, Louskáček i první adventní neděle

Tipy na víkend

25.11.2022

Lenka Šťastná

Tento víkend už se ponese ve znamení adventu, čeká nás totiž první adventní neděle. Kromě tematických vánočních akcí se ale můžete těšit i na spoustu dalších od sportu, přes divadlo až po koncerty. A na své si přijdou i milovníci zabijačkových specialit! Podívejte se, co všechno se v nadcházejících dnech chystá.. ;)

Pátek

10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí, Tržnice
14:00 / Výměna lyžařského vybavení / DDM Olomouc (Jánského)
15:30 / Adventní dílnička / DDM Olomouc (Jánského)
17:00 / Detoxikační cvičení / Omega centrum sportu a zdraví
18:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
19:00 / Zatrolleno / Divadlo na cucky
19:00 / Fantastické divadlo / Moravské divadlo
20:00 / Pražský Výběr Tribute / Bounty Rock Cafe
20:00 / Amigos Music / Kateřinská 10

Pátek - Sobota - Neděle

Že se blíží Vánoce nám už týden připomínají stánky na obou náměstích a všudypřítomná světelná výzdoba. Dnes se k vánočním trhům připojí i plocha Tržnice, kde se poprvé v letošním roce roztočí vyhlídkové olomoucké kolo. Společně s ním bude v provozu dětská historická tramvaj i přilehlé stánky, které nabídnou převážně produkty řemeslného charakteru – keramiku, vánoční ozdoby a dekorace, adventní věnce a domácí výrobky. Ale nechybí ani stánek s punčem. ;)

S Vánocemi se pojí i blížící se lyžařská sezona a Dům dětí a mládeže na páteční odpoledne chystá výměnu lyžařského vybavení, kam můžete donést to, co už nepotřebujete, a naopak si vybrat něco, co se vám zrovna hodí. Současně bude v budově na ulici Jánského probíhat i adventní dílnička, kde si vyrobíte netradiční adventní věnec.

Po delší době si můžete užít také zimní radovánky na stadionu, kde od 18 hodin bude probíhat bruslení veřejnosti. Vstupné je jednotné 40 korun a brusle se nepůjčují.

Večer si můžete užít také v divadle. To Moravské má na dnešních 19 hodin na programu premiéru absurdní komedie Fantastické divadlo, která v sobě propojuje známé dílo Williama Shakespeara, amatérskou skupinu divadelníků se speciálními potřebami a nepříliš šikovnou mafiánskou rodinu. To vše ve hře současného izraelského autora Gura Korena. Podrobnosti o inscenaci zde →

Divadlo na cucky uvede ve stejný čas inscenaci Zatrolleno. Tématem inscenace je novodobý fenomén šíření konspirací a hysterie, takzvané trollení. "Jde o simulaci technologické apokalypsy. Apokalypsa by mohla nastat kdykoliv a kdekoliv. I na místech, kde nejsou využívány nejnovější technologie. A obzvláště za pomoci trollení.."

A užít si můžete i pohodový páteční večer ve společnosti dobré muziky. V Bounty Rock Cafe vystoupí od 20 hodin Pražský Výběr Tribute.

Sobota

08:00 / Den pro dětskou knihu / Knihovna města Olomouce
08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Výměna lyžařského vybavení / DDM Olomouc (Jánského)
09:00 / Vánoční šití s Pavlou Žeravíkovou / Art Rubikon
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí a Tržnice
10:00 / Zabijačkové hody / olomoucké Poděbrady
10:00 / Vánoční prohlídky hradu / hrad Šternberk
10:00 / Advent ve sklenících / Výstaviště Flora
10:00 / NeuroGrafika / Art Rubikon
16:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
18:00 / Fly Tomorrow / Telegraph
20:00 / Death - Together As One SK & Hazydecay / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu ráno si můžete přivstat a už v 8:15 se můžete klouzat po ledové ploše v rámci bruslení veřejnosti. Ovšem pokud ranní vstávání není nic pro vás, tak si s klidem můžete přispat a na stadion vyrazit s bruslemi až odpoledne v 16 hodin. 

S dětmi si můžete udělat výlet na hrad Šternberk, kde budou od 10:00 do 14:00 probíhat vánoční prohlídky hradu. V rámci prohlídek návštěvníci uslyší zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích a především se můžete těšit na slavnostní vánoční výzdobu v interiérech celého hradu.

Nudit se rozhodně nebudete, ani když se rozhodnete zůstat v Olomouci. Výstaviště Flora totiž opět otevře své sbírkové skleníky, a tak se můžete ohřát při prohlídkách kaktusů a citrusů. Navíc vás zde od 10 hodin čekají adventní dílničky.

Během soboty si na své zaručeně přijdou také všichni příznivci jelítek, jitrniček a dalších zabijačkových specialit. Na olomouckých Poděbradech se od dopoledních 10 hodin můžete těšit na tradiční zabijačku. Těšit se můžete také na domácí uzené, klobásky a paštiku a na místě budou k zakoupení i teplé pokrmy. Výdej specialit bude probíhat až do vyprodání všech zásob. ;)

Večer můžete zajít třeba do Bounty Rock Cafe, kde od 20 hodin zahraje kapela Fly Tomorrow.

Neděle

08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Den plný jógy / Omega centrum sportu a zdraví
09:00 / NeuroGrafika / Art Rubikon
09:00 / Nedělní brunch / Bistro Helen
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí a Tržnice
10:00 / Čas zázraků / Divadlo na Šantovce
10:00 / Advent ve sklenících / Výstaviště Flora
13:00 / Adventní dílna / Divadlo na cucky
14:00 a 19:00 / Louskáček - Kouzelný příběh / Moravské divadlo
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
17:00 / Rozsvícení vánočního stromku / Cafe Delux
17:00 / Olomouc - Hradec Králové / zimní stadion

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli ráno můžete vzít brusle a vyrazit na zimní stadion, kde bude opět od 8:15 bruslení veřejnosti. Vstupné je jednotné 40 korun a brusle se nepůjčují.

Neděli můžete zahájit kromě sportu i stylovým brunchem v bistru Helen. Tým šéfkuchaře Toma Juříka nezapomene na oblíbená vejce na několik způsobů, domácí pomazánky, náš křupavý chléb obložený spoustou dobrot a sladkou tečku nakonec. A na své si přijdou i vegetariáni a vegani.

Když už budete v Šantovce, tak můžete v 10 hodin zajít do Divadla na Šantovce, které chystá Čas zázraků - autorskou pohádku inspirovanou slavným příběhem Charlese Dickense - Vánoční koleda.

Divadlo na cucky chystá od 13 hodin adventní kreativní dílnu, plnou inspirací a předvánoční pohody. Dílna je určena pro zájemce do 18 let a tentokrát se budou tvořit netradiční adventní věnce.

Moravské divadlo uvede ve 14 a v 19 hodin inovovanou inscenaci Louskáček - Kouzelný příběh. Tato verze je odlišná od předchozích nastudování. Známý příběh Kláry a Louskáčka je totiž rozšířený o motivy z Dickensovy Vánoční koledy. Tvůrci zasadili děj do anglického městečka, kde právě probíhá příprava vánočních trhů. Během magické noci se chudý sirotek Klára setká nejen s oživlou hračkou Louskáčka, ale také s Vílou Vánoc, skřítky a rovněž se splněným přáním v podobě svého tatínka. Na neděli už jsou sice vstupenky vyprodané, ale můžete si je zajistit ještě na některá prosincová představení →

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

No a na své si přijdou i fanoušci olomouckých hokejistů. Mora totiž od 17 hodin vyzve na domácím ledě Hradec Králové.

Přejeme hezký víkend a nezapomeňte v neděli zapálit první svíčku na adventním věnci! ;)