Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: vánoční akce, lyžovačka, divadla, Benefiční adventní koncert i Charity Fashion Night

Tipy a názory

10.12.2021

Lenka Šimková

Před námi je další adventní víkend. Čas neúprosně letí a do Vánoc zbývá už jen pár dnů. Vánoční úklid, pečení cukroví, nákupy dárků... Co si od toho předvánočního shonu trošku odpočinout? Víkend nabízí několik zajímavých akcí, ať už se ho rozhodnete strávit v Olomouci, nebo se vydáte na výlet do okolí. ;)

Hurá na lyže!

Počasí v posledních dnech výrazně přeje majitelům skiareálů, kteří na většině míst už začali zasněžovat sjezdovky. A některé z nich spustí provoz dokonce o tomto víkendu. Situaci pro vás bedlivě sledujeme a tak víme, kde se už lyžuje a kde se teprve sjezdovky zasněžují. Podívejte se a naplánujte si letošní první lyžovačku! ;)

Pátek

10:00 / Zimní jarmark / Horní a Dolní náměstí
18:00 / Olomouc - Mladá Boleslav / zimní stadion
18:00 / Chef’s Battle aneb Degustační souboj Štěpána a Martina / And the Story Begins
19:00 / Podskalák / Moravské divadlo
19:00 / Hudba času adventního a vánočního / Reduta
19:00 / Olivy vánočně naložené / Arcidiecézní muzeum
19:00 / MEN4QUEEN / Divadlo na Šantovce

Pátek - Sobota - Neděle

V Olomouci navázal na zrušené vánoční trhy Zimní jarmark. Navštívit ho můžete každý den od 10 do 20 hodin a najdete tady produkty lidových řemesel, vánoční ozdoby, svíčky, věnce a nechybí ani trvanlivé potraviny typu uzenin či koření. Potraviny k okamžité spotřebě s ohledem na vládní nařízení nabízeny nebudou. Podrobnosti o Zimním jarmarku zde →

Pokud ještě nemáte vánoční stromeček, tak je nejvyšší čas ho koupit. My jsme pro vás zjišťovali, kde a za kolik letos stromečky koupíte. Podívejte se →

Fanouškům olomouckého hokeje by neměl uniknout páteční domácí zápas, ve kterém vyzve Mora v plecharéně Mladou Boleslav. Úvodní buly je v plánu v 18 hodin. A ve stejný čas vás v kavárně And the Story Begins čeká degustační souboj kuchařů z Entrée a z Long Story Short.

Páteční večer můžete strávit třeba v divadle. Moravské divadlo uvede v 19 hodin českou lidovou operetu Podskalák, kterou zdobí evergreeny Karla Hašlera. Ve stejný čas můžete zajít do Arcidiecézního muzea na improvizační vánoční show, kterou chystají Olivy. Rovněž v 19 hodin uvede Divadlo na Šantovce česko-slovenskou taneční skupinu Men4Queen s exkluzivní stripshow světového formátu.

V Redutě pak v 19 hodin zazní Hudba času adventního a vánočního v podání Hradišťanu & Jiřího Pavlici a zároveň bude doplněna o působivý projev dětského sboru Kantiléna. 

Sobota

09:00 / Sobotní jógové a meditační dopoledne s Monikou / Art Rubikon
09:00 / Vánoce na zámku / Zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Vánoční prohlídky / hrad Šternberk
10:00 / Vánoce ve zvonařství / Umělecké zvonařství v Brodku u Přerova
10:00 / Zimní jarmark / Horní a Dolní náměstí
11:00 / POP UP RAMEN BRNO x AND THE STORY BEGINS... / And the Story Begins
15:30 / Káťa a Škubánek / kino Metropol
16:00 / Cornevillské zvonky / Moravské divadlo
19:00 / Otisky / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

Pokud se v sobotu nemáte v plánu vydat na lyže, tak si můžete udělat výlet do okolí Olomouce. Na zámku v Čechách pod Kosířem pro vás budou připravené speciální prohlídky tematicky vyzdobenými interiéry zámku s výkladem zaměřeným na Vánoce a tradice s nimi spojenými. Po oba víkendové dny pak bude od 13:00 otevřena Hanácká ambasáda, kde budete moci nakoupit výrobky místních řemeslníků. Samozřejmostí je vánoční dílnička pro děti.

Na vánoční prohlídky zve také hrad Šternberk. V rámci nich návštěvníci uslyší zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích, jak slavila Vánoce šlechta i prostý lid. Interiéry hradu doplní slavnostní vánoční výzdoba, betlémy, historické hračky a mnoho dalších artefaktů. 

A na zajímavý vánoční program láká i umělecké zvonařství v Brodku u Přerova. Čeká vás výstava exponátů, komentovaná prohlídka výrobní dílny a k tomu si na místě můžete zakoupit třeba zvonek pro štěstí či spoustu jiných uměleckých odlitků ze zvonařského bronze a mosazi. A chybět nebude ani nabídka občerstvení.

S dětmi se po obědě můžete vypravit třeba do kina Metropol, které od 15:30 uvede divadelní pohádku Káťa a Škubánek. Jen o půl hodiny později má pak Moravské divadlo na programu klasickou francouzskou operetu Cornevillské zvonky. Po sto letech se tak příběh o šlechtici, který se vrací z exilu na rodný zámek, o svérázných vesničanech a také o strašidlu, znovu objeví na jevišti Moravského divadla. 

Divadlo na cucky pak v 19 hodin uvede inscenaci Otisky. Autorský projekt režiséra Štěpána Gajdoše s Ivanou Plíhalovou a Viktorem Zavadilem je procházkou po olomouckých zákoutích i exkurzem do života profesionálních herců. 

Neděle

09:00 / Vánoce na zámku / Zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Jak vypadá Ježíšek? / Divadlo na Šantovce
10:00 / Zimní jarmark / Horní a Dolní náměstí
11:00 / POP UP RAMEN BRNO x AND THE STORY BEGINS... / And the Story Begins
14:30 / Nedotknutelní / Moravské divadlo
15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
16:00 / Zpátky do Betléma / Arcidiecézní muzeum
17:00 / Charity Fashion Night / Divadlo na Šantovce
18:30 / Tank / Sklub
19:00 / Pro tebe cokoliv / kino Metropol
19:00 / Benefiční adventní koncert / Arcibiskupský palác

Pátek - Sobota - Neděle

Ještě v neděli pak můžete navštívit Vánoce na zámku v Čechách pod Kosířem, kde bude připravený stejný program, jako v sobotu. S dětmi můžete dopoledne zajít i do Divadla na Šantovce, které v 10 hodin uvede pohádku Jak vypadá Ježíšek?

Odpoledne se pak od 15 hodin můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Od 16 hodin bude v Arcidiecézním muzeu k vidění loutkové divadlo Zpátky do Betléma, které je určeno pro rodiče s dětmi.

Od 17 hodin se pak v Divadle na Šantovce uskuteční charitativní Fashion Night. Těšit se můžete na přehlídky módních designérů v čele se Sandrou Švédovou, Šárkou Ordošovou a Luďkem Hanákem, samozřejmostí je také doprovodný program. A veškerý výtěžek ze vstupného půjde na pomoc v léčbě Elenky Vojtkové.

Víkend můžete zakončit třeba v Arcibiskupském paláci na Benefičním adventním koncertu, na kterém vystoupí na něm Trio Martinů doplněné o člena Moravské filharmonie, violistu Pavla Hánu. Na programu budou skladby Josepha Haydna, Johannese Brahmse a Antonína Dvořáka.

Přejeme hezký víkend!